Reditelj Stefan Arsenijević zatvorio 14. Festival filmske režije – LIFFE u Leskovcu

Dodeljene sve nagrade na kraju festivala

0
ReklamaDodeljene sve nagrade na kraju festivalaLESKOVAC: Dodelom nagrada u Narodnom pozorištu u Leskovcu zatvoreno je 14. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE, a na samom kraju se pojavio režiser i scenarista Stefan Arsenijević, kao specijalni gost smotre.
On je stigao nakon velikog svetskog uspeha sa svojim novim filmom “Banović Strahinja”.


Nakon projekcije filma „Nečista krv – Greh predaka“ Milutina Petrovića, kojoj je prisustvovao i glumac Tim Sejfi, uručene su nagrade najboljima na 14. LIFFE-u.  


Dobitnik Gran pri nagrade Živojin Žika Pavlović“, već je poznato, jeste reditelj Ivan Ikić za najbolju režiju filma „Oaza“.
Hvala posebno Darku Bajiću koji je kao profesor trpeo sve moje studentske filmove. Ovo je moj drugi “Živojin Žika Pavlović“ i neobična mi je čast zbog toga. Hvala svima koji su gledali film i onima koji će to tek učiniti i hvala leskovačkoj publici koja je dolazila na Festival”, rekao je Ikić nakon što je primio nagradu iz ruku Darka Bajića.

Ivan Ikić je na ovom Festivalu nagrađen i 2015. godine za režiju svog prvog igranog dugometražnog filma „Varvari“.


Dobitnici druge i treće nagrade za najbolju režiju – Danilo Šerbedžija za film „Tereza 37 “ i Antoneta Almat Kusijanović za ostvarenje „Murina“, zahvalili su se putem video linka, kao i Srđan Dragojević dobitnik specijalnog priznanja žirija, za najnoviji projekat “Nebesa”.


Publiku i organizatore su u video poruci pozdravili i Dalibor Matanić pobednik u kategoriji „Divlji film“ za režiju naslova „Zora“, kao i najbolja glumica Festivala Lana Barić, koja je nagrađena za ulogu u filmu „Tereza 37“ i njen kolega Sandi Pavlin, dobitnik priznanja „LIFFE“ za najboljeg glumca u filmu „San Remo“.


Gran pri „Radomir Bajo Šaranović“ za najboljeg mladog reditelja u selekciji Studentski film uručen je Isidori Ratković sa Akademije u Sarajevu za film „Zašto ne zaplešete?“, druga nagrada za najboljeg mladog reditelja otišla je u ruke Matiji Lukaču sa FDU-a za režiju filma „Polica 21“, a treća nagrada dodeljena je Nikoli Vučiniću sa Akademije na Cetinju, reditelju filma „Velika dostignuća“.


Sinoć je posthumno uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za doprinos afirmaciji regionalne filmske umetnosti u svetu Goranu Paskaljeviću, prošlogodišnjem dobitniku ovog priznanja, koji je na dan dodele 25. septembra 2020. preminuo.

U ime njegove porodice nagradu je primio, Goranov dugogodišnji prijatelj i distributer njegovih filmova Petar Jakovljević: „Znam da je Goranu ova nagrada beskrajno značajna“. 

Festival je zatvorio reditelj Stefan Arsenijević, koji je u Leskovac stigao nakon trijumfa sa festivala u Karlovim Varima (Češka republika) sa svojim najnovijim dugometražnim filmom „Strahinja Banović“, koji je proglašen za najbolji na festivalu.

Dolazim na LIFFE od samog početka i veliko mi je zadovoljstvo da gledam kako iz godine u godinu raste, sa koliko entuzijazma i ljubavi Darko Bajić, Dragan Jović i Leskovački kulturni centra grade LIFfe, koji je postao značajno mesto susretanja publike sa rediteljima iz regiona, od studenata do etabliranih kolega”, nadahnuto je izjavio nagrađivani reditelj, nominovan za Oskara 2002. godine za kratkometražni igrani film “(A)Torzija”, i laureat na festivalu u Berlinu za isto ostvarenje.

“Posebno je velika stvar što je Festival održan i ove godine uprkos pandemiji i to nam je pokazalo koliko nam je nedostajalo kolektivno isksutvo gledanja filma. Proglašavam 14. LIFFE zatvorenim i vidimo se sedeće godine u Leskovcu”, zaključio je Arsenijević.


LIFFE je održan od 16. do 21. septembra, publika je bila u prilici uživo i onlajn da pogleda najznačajnija ostvarenja regionalne kinematografije nastala između dva Festivala.

Bile su organizovane radionice, tribine, razgovori sa glumcima – Ljubomir Bandović i Marko Janketić, održani su master klasovi, otvorene izložbe o filmu, kao i promocije knjiga o sedmoj umetnosti, gde je učestvovao i legendarni režiser Slobodan Šijan.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here