RECENZIJA: STEEL CD VIDEO SINGL MEDENA / 2019.

0
Reklama

Da se razumemo u samom startu, da su sve pesme na novom nadolazećem albumu nalik ovoj pesmi naslova-MEDENA- STEEL bi bio najbolji hard rock bend i ovo bi bio najbolji hard rock album širom ey-YUprostora/regiona kako ga sad svi nazivaju. I to ne samo ove godine, nego i ove decenije! Međutim, to je teško ostvarljivo, mada sam ubeđen da je i to moguća misija. Kako su nas iz emotivnog ali čeličnog beogradskog sastava Steel navikli da na svaki drugi mesec izbace novu CD singl /Video spot pesmu, tokom ove godine, pogotovo u decembru kada im izlazi i fizički CD, videćemo ko je bio u pravu?


Naime, MEDENA, ne samo što nonšalantno u samom naslovu podseća na Sweet child of mineod Guns N Roses, je pozitivno rokerski najbrutalnija muzička numera koju je ovaj sastav osmislio i usnimio do sada. Gitar mastermajnd Rajko Bosiočić je dao sve od sebe da ovaj dijamant od pesme muzički izbrusi pa skoro do detalja, i da on bude dinamičan u meri u kojoj i treba da bude. Sve je ovde buktinjasto, praskajuće, puno adrenalina i testosterona-ali, nešto, ovde, nedostaje? Rekao bih da u strofama nedostaje ritam gitara (kao i i ritam gitarista u bendu) . Mišljenja sam da briljantni kompozitor, aranžeri gitarista Rajko Bosiočić ne može da stigne na sve strane, i to se vidi na ovoj pesmi, koja je moja omiljena i najbolja ovog sastava do sada! Ne može Rajko da stigne ni riff ni gitarski solo ni razlaganje, ni pratnju, ni patos, gledajući generalno – ne lokalno. Ova pesma, iako izuzetna, morala je dobaciti i do radara kritike. Dakle, pogotovo za svirke uživo ( a da ne govorimo o toku komponovanja ili makar snimanja pesama za nov albumu studiju) još jedan član, (druga gitara) koja olakšava prvom gitaristi Rajku Biosiću posao je rešenje do ostvarenja misije sa početka recenzije. Dakle, bendu Steel , uz sve pohvale, nedostaje drugi gitarista, kao podrška…i to se ponajviše vidi u delovima pesme kada su strofe koje piše i peva Brannislav Bane Lazić. Dakle, neophodan lek na ranu grupe Steel jeste prateća ritam gitara.Makar, samo da svira-ne mora da komponuje.


Impresivni pevač i tekstopisac svih pesama na albumu (pa i MEDENE) Branislav Bane Lazić, ovde vokalno-ali samo u refrenu daje svoj maksimum, i peva bez kompromisa. Čini se da je –suviše dobar i umiljat čovek poput Loše iz Plavog Orkestra- pa neće da vriska i urla i zapne i dopre do (publike i, ako baš hoćete, do krajnje instance, probrane i odabrane kritike), a siguran sa da i to da ume-kvalitetno i sa merom. Vokal Branislav Bane Lazić je momak koji – ima mu.a, ali ih iz ne znam kog razloga, ne pokazuje, i zato će, i ovaj album , i dalje ostati u senci onih drugih bezvrednih, jer se nije trudio da pruži MAKSIMUM U SVAKOJ PROKLETOJ PESMI GRUPE STEEL. Ponavljam, U SVAKOJ PESMI. Ako hoće uspeh, ako hoće slavu, ako hoće da bude primećen, zabeležen i plaćen i nagrađen u pravom smislu te reči u muzičkoj industriji ili šou biznisu ili estradi, Branislav Bane Lazić-dobar porodičan čovek i umetnik- MORA DA ZAGRIZE I POKAŽE SVOJE IZUZETNE VOKALNE KVALITETE U SVAKOJ PESMI- na samo u Medenoj, i to ne samo u refrenu , Medene. Igrom slučajnih okolnosti, pevača grupe STEEL, Branislava Baneta Lazića, poznajem i lično, privatno, i tvrdim da je jedna, izuzetna, plemenita i dobra osoba, porodična i odgovorna osoba ali u muzici mora da da svoj maksimum, a ne da bude u trećoj brzini ili pod ručnom. Mora da vokalno i tekstualno ( i kako god hoćete da shvatitete kao metaforu) grize, da rovari i da cepa – jedino tako da stigne do potpunog uspeha! A uspeh je da ga ogromna grupa-masa ljudi prihvati i zavoli! Ne samo mi , nas par jada!


Od medenog srca iskreno i, toliko. Tačka.

Izvor: Milan. B. Popović

Fotografija: Promo

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here