RECENZIJA: STEEL CD MINUT PO MINUT / SAMOSTALNO IZDANJE /2020

0
Reklama

Da me je neko do pre pola godine ubeđivao da ću neki domaći melodični, ali i ekstra dinamični AOR sastav u isto vreme, i njihove numere slušati danima na opciji –repeat-svakodnevno , i danonoćno, i pre zvaničnog izlaska njihovog tvrdog nosača zvuka CD-a MINUT PO MINUT—ne bih mu verovao. Iako su se muzičari, članovi grupe STEEL, opredilina na gotovo kvartalni singl/video spot marketinški najavni CD potez,ispostavilo se da su bili u pravu i da im je taj vid reklame pre izlaska tvrdog CD izdanja kroz video spotove na svaka  dva do tri meseca kroz  tri spota –bio pun pogodak.

            Otvarajuća pesmaMINUT PO MINUT  ne objašnjava i ne najavljuje na kakvo ćemo blago naići nakon nje i ona je  jedini kiks – minus ovog albuma. Maestralna klavirska moćna horska balada MARAMA (gotovo pet minuta trajanja pesme, uprkos radio frendly praksi i trend imidžu nju ejdđ sekcijemodernog doba)  je nešto što je udarni dvojac, alfa & omega grupe STEEL , tekstopisac i vokal Branislav Lazić Brane ,i gitarista i kompozitor muzike i aranžmana Rajko Bosiočić,kada su balade u pitanju, na ovom, drugom CD-u grupe STEEL (prvi DEO SNA, objavili su za PGP-RTS), najimpresivnije što su mogli iz sebe da iznedre.  Balada MARAMA , jednostavno-ima dušu. To se oseća od prvog do poslednjeg tona.I u glasu i u muzici. U njoj Branislav Lazić Brane dominira a gitarska sola Rajka Bosiočića isijavaju tačno na onim mestima gde treba.Imam utisak da je Branislav Lazić Brane svojom pesmom MARAMA najzadovoljniji i da je ona njegov – svetski muzički rekord- bar za sada.

            Jedna od najdinamičnijih i ultra hard rock- AOR- pesamaNA CD-u MINUT PO MINUT grupe STEEL  jeste – MEDENA. Tu je sve brzo, eksplozivno i efektno.Ritam sekcija sabija i udara u stomak,pa čak i ispod njega. Žestoki riffovi  gitare Rajka Bosiočića grizu sve pred sobom, a jecaji ,ispevavanja, pevanje, i visoki, oni najviši, gotovo operski  registri vokala Branislava Lazića Braneta podsećaju na najsvetlije momente karijere čuvenog američkog umetnika W. Axl Rosea. Bubnjar Omerović Saša je na svom mestu i dokazuje da stara garda još ima šta da pokaže, kaže i da poduči mlade i mlađe generacije i objasni im da- bez starca nema udarca!

            HALO je moderna pesma,pogotovo u tekstualnom liričkom  odabiru.Mislim da je bliska i mladima i starijima svim generacijama. Smatram da je univerzalna, da je svevremena. Branislav Lazić Brane više od tekstopisca-a to jeste. Nije pesnik-ali je maestralan tekstopisac i skidam mu kapu i naklon pred njim za to. SVE TE TVOJE PRIČE je žestoka, a moderna , ekspresivna i vatrena pesma gde vokal Branislava dolazi do punog izražaja a gitara Rajka i bubnjevi Omerovića u prvi plan.

Da se razumemo, u ovoj zemlji će dragulji poput ovog CD-a grupe STEEL – MINUT PO MINUT biti kao po difoltu zanemareni i skrajnuti od strane masovnih medija, samim tim i od potencijalne publike i fanova , -ali je moja duša srećna jer  se barem ona,moja duša i moje srce njihovim pesmama poji i umiva na čistom izvoru rokenrol vode!  Ja tu vodu i te njihove STEEL pesme pijem i umivam se njihovim pesmama svaki dan-neograničeno!

Što se tiče moje malenkosti: rock grupa STEELje neotkriven domaći dijamant u zadnje tri godine i tako će biti i dalje dok se mnoge stvari u ovoj zemlji ne promene!

            Toliko. Kraj. Tačka.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here