Recenzija: ŠKRTICE ne škrtare, već i napojnicu daruju – maksimalno bogato!

0
Reklama

Da li znaš šta te čeka? – pita vokal i tekstopisac Zoran Kostić Cane, autor svih tekstova na ovoj kompaktnoj disketi super grupe – ŠKRTICE. Potpisniku ovog prikaza se posebno dopada što „saund“ nije ogoljen do same koske bez imalo mesa, već je sve bogato pozadinskom muzičkom pratnjom, koja se menja iz numeru u novu pesmu. To, muziku i aranžmane potpisuju svi članovi benda ŠKRTICE.

      „Zaborava nema, treba da se pamti, ne znam gde sam, grob mi tesan“ – Cane poentira a ritam sekcija skladno deluje uz pojednostavljen ali dovoljno efektan gitarski solo. „Nešto sam zaboravio, da li ti znaš šta mi treba pita se čak i on“- urbani legendarni guru, Cane.

      Treća redna pesma na disku ŠKRTICE, numera „Kulise“,  u svojih više od šest minuta trajanja predstavljaju dovoljno dugačak PREDAH, ali se i ona, vremenom, pretvara u rif-bubnjarsku kanonadu, da bi potom, nanovo, i ona utihnula. Ova pesma nije „radijski prijateljska“, ali to za ovaj bend nije ni bitno. Bitno je šta sviraju, kako sviraju, šta pevaju i poručuju u tekstovima. A sviraju i poručuju bespoštedno dobro i surovo realno!

      Numera HORIZONTI, zanimljivo je, traje još duže, čitavih sedam minuta i dve sekunde. „Iza leđa čućeš sve o tebi, što ti niko u lice ne bi rekao“, između ostalog, ukazuje Cane Zoran Kostić.

      Bend, super grupu ŠKRTICE čine još i Boris Mladenović na gitari, Boško Mijušković na bas gitari, Danilo Luković za setom bubnjeva, Vladimir Kolarčić na gitari. Gost Feđa Frenklin na udaraljkama.

      „Ljudi ne žele istinu da čuju“ ponavlja Cane besomučno a muzičari ga verno i snažno u tome prate.

„Živ sam kao čigra, sa našim slučajem život se igra, vrti nas sve do smrti“, pomalo morbidno ali realistično Cane poručuje u numeri PARANORMALNO.

      Kako para nema nikada dosta, rekao bih, dobro se i osećamo normalno! Ova moja konstatacija može imati veze sa ovim CD-om , ali može biti potpuna DIGRESIJA.

      Ono što je sasvim jasno na CD-u ŠKRTICE, jeste da oni ni malo ne škrtare! Oni daju sve od sebe, posebno u muzičkom sviračkom i kompozitorskom smislu, a i Cane Zoran Kostić peva daleko rasterećenije negoli u Partibrejkersima. Mada, i ovde je oštar i skenira realnost i sve naše živote bez pardona . Bez obzira na to, oseća se odmak od već ustaljenog Partibrejkers šablona što je svakako kvalitet plus koji se mora javno podcrtati.

      Dokument „Moja ljubav je teška“(koautor STRAIGHT MICKEY),  je smeštena  na sedmo redno mesto. Predivna lirska ljubavna rock balada iako muzika šalje bogat i baršunasto šarenolik gruv.

10 pesama je ovde snimljeno i narezano a poslednja TIK-TAK, traje ponovnih sedam minuta i dve sekunde. Nesvakidašnji album ŠKRTICA za naše prilike, našu diskografiju, trendove, praksu… daje nadu da nije sve kasno i izgubljeno, kako u Srbiji tako i na ex –Yu prostoru tj. regionu. “Sve što potiskuješ preti da eksplodira „ jeste poruka i „da li brineš za budućnost svoju“ ključne su odrednice ove poslednje pesme ali i celog diska. Bravo je malo reći. Odlično, neočekivano odlično je prava mera!

ŠKRTICE ovim ponuđenim i publikovanim pesmama nikako ne škrtare! Naprotiv! Poslušajte ih – vredi!

Izvor: Milan B. Popović -redakcija

Fotografije: https://www.facebook.com/skrticnjak/

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here