RECENZIJA: Rain Delay / VIDEO / CD SINGL / Scornful Cry / Web Metropolis Records

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

otpočinje, počinje ova uzavrela lavina dinamitnih, žestokih i brutalnih misli , osećanja, oseta, krikova i šumova, gitarskih ritmički raznolikih pasaža (zasluga legendarnog i kultnog umetnika DUŠANA PEŠIĆA, gitare i vokali), i otkucaja tetoviranih srca koji ne praštaju nikome- ni sopstvenim instrumentima, ni ljudima na svim koordinatnim linijama i sistemima-osim svojim najvernijim fanovima- kojih nakon nekoliko dosadašnjih CD albuma ( a imao sam prvilegiju da preslušam prvi , debitantski CD grupe RAIN DELAY Slumber Recon, i afirmativno ga ocenim)- itekako ima, i sve ih je, vremenom , više! To je svojevrsna komuna obožavaoca specifične muzičko misaono intelektualne ideologije koja se vremenom širi i množi. To je jako dobro! To je kvalitet plus!

Autor sve muzike i tekstova grupe RAIN DELAY je DUŠAN PEŠIĆ, gitarista i vokal, groul vokal, rekao bih ako smem tako da se izrazim a da ne pogrešim, nikako skrim vokal. DUŠAN PEŠIĆ je bučan, on je neustrašiv, muževan, alfa mužjak, Umetnik u svakom smislu DUŠAN PEŠIĆ kao lider i mastermajnd grupe od samog njenog postanka pa do sada. Istrajan, beskorpuluzan, tvrdoglav, uporan, dosledan, jak, neustrašiv, pošten…nepokolebljiv…nepobediv je DUŠAN PEŠIĆ!!! I pravi je čovek, drug i prijatelj!

Autor je svih pesama na CD-u osim pesme Tender Trip on Earth, koja je obrada pesme norveškog benda Tristania i pesme Desert Twilight Recon, za koju su muziku radili Predrag Andrejević i Antonio Maletin, a tekst Antonio Maletin i DUŠAN PEŠIĆ.

Zanimljivo je napomenuti-što nema veze direktno sa muzikom grupe RAIN DELAY -ali ima veze indirektno sa duhom i telom- da lider grupe RAIN DELAJ, gospodin i artista vrhunskog kalibra kakav se retko sreće u srpskoj i balkanskoj muzičkoj modernoj andergraund industriji DUŠAN PEŠIĆ ima ljubičasti pojas i aktivno trenira brazilski džiu-džicu, što je za svaku pohvalu, što privatno, što javno, kao što ja to činim upravo sada!

Muzički uzori članova grupe RAIN DELAY su : Opeth Mourning Beloveth Poison the Well Chris Rea Santana Tristania Swallow the Sun Novembre Gipsy Kings i drugi bendovi.

They should have warned you. They should have told you there is more to life than this chasing daylight.

They knew 過労死 was real. How does that make you feel? Oh, I will let them know with a spectacular throw. So, never ask me why I sometimes scornfully cry. You should have known by now we will get through this. Because we are brave. We are Rain Delay. And we are here to stay.

Žanr grupe RAIN DELAY u osnovi je : death-doom metal, ali u fuziji sa post-metal podžanrom, kao i primesama gothic, pa i sympho metala, kao i drugih ne-metal uticaja.

Postava grupe RAIN DELAY DANAS IZGLEDA OVAKO:, s leva na desno: Nikola Andrejić (fretles bas gitara) Antonio Maletin (bubnjevi) Dušan Pešić (gitare i vokali) Matija Anđelković (klavijature) Predrag Andrejević (električna gitara)

samo jednu minutu i 42 sekunde koliko traje numera Scornful Cry , sažeta je sva ljubav i mržnja ovoga sveta, planete, jedinke i populacije! Zvučni milje, patos i atak zuba ajkule sa dna okeana koji je DUŠAN PEŠIĆ osmislio je adekvatno ukomponovan, što muzički, što vokalno, i tu se dalje nema šta dodati niti oduzeti sem- pohvaliti i skinuti mu kapu na doslednosti na energiji koja naprosto kipti iz njega! Pohvaliti ga u svakom slučaju. I to ne samo DUŠANA PEŠIĆA nego ceo bend , celu postavu benda koja je doprinela da ovaj video singl instrumentalno zvuči ovako ubedljivo, sigurno, stabilno i moćno! Neprikosnoveno na najvišem , nepobedivom tronu sa zlatnim umetničkim peharom pobede!

Kad smo kod grupe RAIN DELAY i ovog albuma i ove postave, svakako ne bi trebalo zapostaviti neke bitne detalje za bar još jednog člana grupe, klavijaturistu, koji je više od klavijaturiste – Matiju Anđelkovića! Treba poslušati njegovu poslednju kompoziciju, “Legenda o Spavačima – Magnovenje i San za osam instrumenata” Naziv je iz Enciklopedije Mrtvih Danila Kisa, to je jedna od pripovedaka iz te knjige. Matija Anđelković je na završnoj godini doktorskih studija kompozicije, pohađa na istom fakultetu master studija iz muzičke režije i pohađa napredni kurs za dizajn muzike u video igrama na SAE institutu. Profesor je na odseku za muzičku produkciju u srednjoj muzičkoj školi Kosta Majković.

RAIN DELAY i DUŠAN PEŠIĆ su i ovoga puta poentirali u sam centar mete i na tome im treba čestitati! Žao mi je što za njihov CD/VIDEO singl neće javni TV servis čuti a tako i veliki slušalački auditorijum, kao i veliki gledalački auditorijum. Ali ja znam da DUŠAN PEŠIĆ stvara umetnost iz ljubavi, kao i moja malenkost knjige svoje pesama, pa se obojica itekako razumemo! Bravo Dušane Pešiću! Ovo je jedna od tvojih meni TOP 5 omiljenih pesama TVOG sastava RAIN DELAY ikada! Savršeno dobro! Ne bih dužio dalje! Ostao bih ljubiteljima doom i metal muzike da uživaju uz Scornful Cry i GRUPU RAIN DELAY I OVAJ VIDEO SPOT!

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Izložba “ARTikulacije stvarnosti” od 10. avgusta u Domu omladine Beograda

Na fotografijama slike sa koncerata muzičara - Ritam Nereda, Nikola Vranjković, Goblini, Pekinška Patka, Buč Kesidi, Mortal Kombat, Hype, Nadimač...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket