RECENZIJA: MAC TIRE CD TREATISE / SKC NOVI SAD / 2019.

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

PRVI TREJLER DOMAĆEG FILMA „POVRATAK KUĆI – MARINA ABRAMOVIĆ I NJENA DECA“

"Imala sam 55 godina kada sam došla u Njujork. U Njujorku sam imala tri rada koja su...

50.000 GLEDALCA ŠIROM SRBIJE I REGIONA POGLEDALO FILM “VIKEND SA ĆALETOM”

Domaći film „Vikend sa ćaletom“ intrigira domaću publiku.Uz sve preporučene mere predostrožnosti kojih se zbog trenutne situacije...

BLUZ MODERNOG DOBA: Ivan Milenković i Bluz Mašina predstavljaju spot za pesmu „Jedna lepa stvar“

Pesma “Jedna lepa stvar” već na prvo slušanje privlači pažnju jer je nešto drugačija od onoga što...

Pred nama je kompleksan materijal grupe  MAC TIRE i njihovog predvodnika i mastermajnda Vuka Vukmanovića, dinamično i drsko opasno sažet u pola sata nabijene svirke alternativne gitarske muzike, u kojem glavni vokal, jasno je-dominira-kao u uvodnoj pesmi FREE, koji, kroz  devet pesama, i naslovnim, sačuvanim i ovom prilikom objavljenim, demo instrumentalom iz 2012. godine TREATISE (sr. Traktat), zaista traži posebnog i zahtevnog, pažljivog slušaoca – ne površnog,  siguran sam u to!

         Kako numere odmiču, ređaju se jedna za drugom, adrenalin se diže i dolazimo do četvrte redne pesme, pažljivo i kružno narezane na linijama ove kompaktne diskete, jedine, usamnjene na –srpskom jeziku-kao simbolični DNK životnog misaonog i bukvalnog putešestvija ovovremene realnosti na globalnom nivou. U ovom zvučnom dokumentu MESEC I SAN, Vuk Vukmanović, čak zaliči na Milana Mladenovića, čak na Olivera Nektarijevića, ali, na posletku, što je, naravno, i najbitnije, na samog sebe, dajući svoj autorski vokalni pečat. Kad smo kod toga, izuzetno je slušljivo to, koliko mu je prijatnije i lakše da prenese misli na anglosaksonskom jeziku nego na njegovom maternjem, i to je taj kvalitet plus koji se mora podstaći, podcrtati, pohvaliti i naglasiti, što privatno , što javno, poput mene, koji sada to upravo radim. Zaista sjajno zvuči u MY SON OUR SUN. Razlika je drastična, i u suprotno me ne može ubediti niko!

         Vuk Vukmanović je multiinstrumentalista. Sva lirika, zvuci, muzika i instrumenti, su napisani, aranžamani, izvedeni  i producirani sa njegove strane i njegovog umeća. Istina je, imao je podršku u pojedinim pesmama poput MESEC I SAN, dodatne gitare, delo su Marka Trbovića. HAPPY SAD, dodatne gitare i efektni vokali delo su Predraga Jandrića Gage, SILHOUETTES, bas gitara, Ljubomir Pejić, a za pesme SPITE, GREEN WAVE, FREE, & (Silhouettes), dodatne gitare odsvirao je Srđan Simić.

Završni instrumental, “Treatise”, je nešto prvo što sam uspeo da snimim i da kažem evo, “imam stvar”. Pojma nisam imao koliko je ritmično kompleksna dok nisam pokušao da zalepim bubnjeve. Non-stop se dešavaju neke sulude ritmičke promene iz 5/4 u 4/4, ali ničeg toga nisam bio svestan, jednostavno sam imao melodiju u glavi i to sam snimio bez ikakvih namera da se držim bilo kakvog konvencionalnog takta. Zato i nosi naslov “Treatise”, i zato je ceo album imenovan po njoj. Jer svojom prirodnom spontanošću ona sadrži suštinu mog bića i temperamenta, kao i moje potrebe i unutrašnjim nagonom da se bavim muzikom bez neke pretencije i intelektualnog objašnjenja-objašnjava Vuk nastajanja naslovne numere.

Mnoge od ovde ponuđenih  pesama su na visokom nivou! Impresivne su! Mogu stati –rame uz rame- bilo kojim svetskim rock indie art alternativnim elektro bendovima današnjice  na Top 10 listama pri samom vrhu najkvalitetnijih.

Mac Tire (izgovara se Mak Tir), je staroirska reč za životinju vuk. U bukvalnom prevodu reči “Mac” (koja na srpskom znači “sin”), i “Tire” (znači “zemlja”), daju kovanicu “Sin Zemlje”, sa kojom sam se identifikovao jer sam oduvek verovao da smo svi stanovnici i deca ove planete i zemlje, a ne zarobljenici određenih nacionalnosti, granica i država-izjavio je Vuk Vukmanović.

Zanimljivo je to da su pesme na ovom CD albumu koji ima A stranu i B stranu plus gorepomenuti bonus radio frendli orjentisane (naravno, mislim na samo njihovo trajanje u minutama i sekundama), ali ipak je ovo itekako kvalitetan materijal mladih ljudi koji žive u sistemu negativne selekcije i u vremenu brutalnih dobronamernika, te do komercijalnog uspeha-mada bih voleo da itekako grešim!!!- u muzičkoj evropskoj industriji neće doći… Mada, ja verujem mladom, hrabrom, talentovanom, odlučnom i odličnom, srčanom, impulsivnom Vuku Vukmanoviću, koji ima NERV i sledi svoju intuiciju, i, za sada, sve mu ide po planu…ima strpljenje…što je jako bitno…prvi zvanični  CD kao odskočna daska je tu!

Što se mene tiče, ja bolji CD nisam čuo ne samo u ova prva tri meseca Ove godine, nego i tokom prošle. Od mene toliko. Odlično! I više od toga! Tačka. Kraj!

Izvor: Milan B. Popović music pocket

Fotografija: Cd promo MAC TIRE

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Robbie Williams ne dozvoljava da korona ove godine otme Božić

Muzičar peva nešto drugačiju pesmu ovoga Božića - novi hit singl “Can't Stop Christmas” - sanke Deda...

Marčelov poklon vernoj publici

„Iako mračna i teška stvar, ’Sveti bes’ oduvek je spadao u one publici najdraže”, kaže Marko Šelić Marčelo o novom izdanju pesme koja...

Koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić i Bokana Stankovića: Online jedinstveno iskustvo

Online koncert dvoje eminentnih srpskih muzičara, Svetlane Spajić i Bokana Stankovića, na lokalitetu Đavolje Varoši biće emitovan u četvrtak, 17. decembra u 20...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!