BOMBARDER CD OKOT IZ PAKLA / GROM RECORDS

0
Reklama

Verujte da osmisliti novi studijski CD grupe “Bombarder” – nakon tri decenije od nastanka grupe- sa ukupno 11 novih pesama plus jednom pesmom bonusa, nije ni malo lak posao i zadatak, a još je teže napisati adekvatnu CD recenziju.

            Krenuću od generalija. Sastav Bombarder danas sačuinjavaju umetniici:  Milan Janković Mikac, za setom bubnjeva, Nešo, originalni pevač i na pojedinim pesmama i tekstopisac, Predrag Sarić Predo, za bas gitarom (inače pesnik, sa tek objavljenom knjigom poezije, naslovom, „Kavez bez rešetaka“), Makso, ritam gitara i Luka, vodeća gitara.

            Ovaj studijski CD „Okot iz pakla“, produciran, snimljen i masterizovan je u studiju „Citadela“, 2016. godine od strane Luke Matkovića. Fotografija, naslovnica CD-a delo je Csaba Nemetha – dizajn Studio Nemeth. Kompletan album dizajn i layot delo je „Grom recrds-a“ (direktora i vlasnika Milana Rakića) & Design Studio Nemetha. Intro u prvoj rednoj pesmi „Graditelj hrama“ na ovoj kompaktnoj disketi delo je Stefana Tomića.

            Lirički tekstualni odabiri, prilično su krvavi i hororični, ukoliko mi dopustite da se tako izrazim. Možda bi se u nekim momentima moglo reći i da su kanibalistički a svakako besni i obesni. Takva dinamična nit se provlači kroz gotovo sve tekstualne odabire, tj. kroz sve zvučne komade. Istina je da je ovde ritam gitarska i solo sekcija ponela na svojim (plećima) rukama dosta toga, ali se i bubnjarski doprinos Milana Janovića Mikca, kao i vokala Neše i basiste Prede, ne sme zaobići, ne napomenuti je i konstatovati, pa čak i naglasiti.

            Sasvim sam ubeđen – a ne da mi se samo čini – je da se pesme poput  „Sam protiv Svih“, „Kroz utrobu noćne dame“ i „Epitaf“, mogu svrstati u najefektnije momente ove studijske skupine pesama. Naravno, i ostale pesme nisu daleko od njih. Naprotiv! Radi se samo o nijansama, gotovo ne prepoznatljivih na prvo slušanje CD-a, ali na treće i četvrto slušanje – prepoznaju, naravno!

                Na CD-u „Okot iz pakla“ se nalazi i obrada grupe „Koldbrann“. Ona je, urbana legenda to govori- čak i bolja verzija od svog originala. Bend„Koldbrann“  je izdao singlicu 2009. sa obradom grupe „Bombarder“ , pesme „Metalni bog“, tako da se njihova bendovska uzajamna umetnička saradnja i podrška nastavlja i dalje.

            Gosti na albumu su bivši i prvi bubnjar grupe „Bombarder“, Senad Marava, koji je svirao na pesmi „Dolina smrti“. On je uradio muziku i aranžman u toj pesmi. Gvozden Racić, bivši gitarista, gostovao je na pesmi „Potopljeni raj“, uradio je muziku i aranžman. Još jedan od gostiju je pesnikinja Sanja Ćikić, i ona je sa tekstom učestvovala zajedno sa Lukom u pesmi „Kroz utrobu noćne dame“. Ona je, inače, mlada pesnikinja iz Banja Luke. Stihove pesme „Spaljen“ napisao je Predo u saradnji sa Maksom. Naslovnu numeru „Okot iz pakla“ tekstualno je izneo Nešo a muzički Makso.

Čitav album je prožet riff metalskim rafalima koji pogađuju u sam centar mete slušalačkog andergraund metal auditorijuma!

Raduje (me) i imponuje kada ste svesni da bendovi poput „Bombarder-a“, i nakon tri decenije studijskog i koncertnog delovanja ne odustaju, već novim numerama naprosto plene. Bravo!

Izvor: Milan B. Popović – redakcija

Fotografje: Omot cd

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here