BOMBARDER CD OKOT IZ PAKLA / GROM RECORDS

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Rodžer Voters: ”Gilmor misli da je on Pink Flojd i da sam ja nebitan”

Rodžer Voters snimio je video ove nedelje u kojem govori o tome da Dejvid Gilmor, član grupe...

DOMAĆI MUZIČARI I DALJE VREDNI U DOBA KORONE (VOL. 6): INSPIRACIJA NEMA KRAJA

ROCK I POP DAME I DŽENTLMENISledi šesti nastavak onih najproduktivnijih muzičara u ovom vremenu vanrednih stanja i...

ROBERT REDFORD I DŽIM DŽARMUŠ NA REPERTOARU BIOSKOPA MOJ OFF

Poslednji film Roberta Redforda, biografska komedija „Starac s revolverom“ na Online bioskopu MOJ OFF

Verujte da osmisliti novi studijski CD grupe “Bombarder” – nakon tri decenije od nastanka grupe- sa ukupno 11 novih pesama plus jednom pesmom bonusa, nije ni malo lak posao i zadatak, a još je teže napisati adekvatnu CD recenziju.

            Krenuću od generalija. Sastav Bombarder danas sačuinjavaju umetniici:  Milan Janković Mikac, za setom bubnjeva, Nešo, originalni pevač i na pojedinim pesmama i tekstopisac, Predrag Sarić Predo, za bas gitarom (inače pesnik, sa tek objavljenom knjigom poezije, naslovom, „Kavez bez rešetaka“), Makso, ritam gitara i Luka, vodeća gitara.

            Ovaj studijski CD „Okot iz pakla“, produciran, snimljen i masterizovan je u studiju „Citadela“, 2016. godine od strane Luke Matkovića. Fotografija, naslovnica CD-a delo je Csaba Nemetha – dizajn Studio Nemeth. Kompletan album dizajn i layot delo je „Grom recrds-a“ (direktora i vlasnika Milana Rakića) & Design Studio Nemetha. Intro u prvoj rednoj pesmi „Graditelj hrama“ na ovoj kompaktnoj disketi delo je Stefana Tomića.

            Lirički tekstualni odabiri, prilično su krvavi i hororični, ukoliko mi dopustite da se tako izrazim. Možda bi se u nekim momentima moglo reći i da su kanibalistički a svakako besni i obesni. Takva dinamična nit se provlači kroz gotovo sve tekstualne odabire, tj. kroz sve zvučne komade. Istina je da je ovde ritam gitarska i solo sekcija ponela na svojim (plećima) rukama dosta toga, ali se i bubnjarski doprinos Milana Janovića Mikca, kao i vokala Neše i basiste Prede, ne sme zaobići, ne napomenuti je i konstatovati, pa čak i naglasiti.

            Sasvim sam ubeđen – a ne da mi se samo čini – je da se pesme poput  „Sam protiv Svih“, „Kroz utrobu noćne dame“ i „Epitaf“, mogu svrstati u najefektnije momente ove studijske skupine pesama. Naravno, i ostale pesme nisu daleko od njih. Naprotiv! Radi se samo o nijansama, gotovo ne prepoznatljivih na prvo slušanje CD-a, ali na treće i četvrto slušanje – prepoznaju, naravno!

                Na CD-u „Okot iz pakla“ se nalazi i obrada grupe „Koldbrann“. Ona je, urbana legenda to govori- čak i bolja verzija od svog originala. Bend„Koldbrann“  je izdao singlicu 2009. sa obradom grupe „Bombarder“ , pesme „Metalni bog“, tako da se njihova bendovska uzajamna umetnička saradnja i podrška nastavlja i dalje.

            Gosti na albumu su bivši i prvi bubnjar grupe „Bombarder“, Senad Marava, koji je svirao na pesmi „Dolina smrti“. On je uradio muziku i aranžman u toj pesmi. Gvozden Racić, bivši gitarista, gostovao je na pesmi „Potopljeni raj“, uradio je muziku i aranžman. Još jedan od gostiju je pesnikinja Sanja Ćikić, i ona je sa tekstom učestvovala zajedno sa Lukom u pesmi „Kroz utrobu noćne dame“. Ona je, inače, mlada pesnikinja iz Banja Luke. Stihove pesme „Spaljen“ napisao je Predo u saradnji sa Maksom. Naslovnu numeru „Okot iz pakla“ tekstualno je izneo Nešo a muzički Makso.

Čitav album je prožet riff metalskim rafalima koji pogađuju u sam centar mete slušalačkog andergraund metal auditorijuma!

Raduje (me) i imponuje kada ste svesni da bendovi poput „Bombarder-a“, i nakon tri decenije studijskog i koncertnog delovanja ne odustaju, već novim numerama naprosto plene. Bravo!

Izvor: Milan B. Popović – redakcija

Fotografje: Omot cd

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Antiglobal etno pankeri Neozbiljni pesimisti objavili su mini album “Sve pred lice pravde”

Antiglobal etno pankeri Neozbiljni pesimisti objavili su mini album "Sve pred lice pravde", audio i video zapis njihovog specijalnog...

POTVRĐENO: EXIT FESTIVAL OD 13. DO 16. AVGUSTA

Nakon što se epidemija završila u većini balkanskih zemalja, predsednica vlade Srbije Ana Brnabić po preporuci Kriznog štaba zamolila je EXIT Festival...

Niški trio Prljave Sestre predstavlja svoj drugi studijski album “Najgore tek dolazi”

Niški trio Prljave Sestre predstavlja svoj drugi studijski album "Najgore tek dolazi" koji objavljuje u saradnji sa Kišobranom i Pop Depresijom. Pred...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!