BOMBARDER CD OKOT IZ PAKLA / GROM RECORDS

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

RootsInSession objavili novi drum’n’bass remix za Taiwan MC ft. Paloma Pradal – “Colombian Gyal”

Serijal remikseva i autorskog rada iz RootsInSession radionice okrunjen je novim drum ‘n’ bass remixom pariškog izvođača...

Ana Ćurčin uoči koncerta u DOB-u: “Ovo će biti poseban događaj za sve nas!”

“Pre godinu dana smo upravo u Domu omladine Beograda predstavili poslednji album Differences i planirali brojne promotivne koncerte...

BLUZ MODERNOG DOBA: Ivan Milenković i Bluz Mašina predstavljaju spot za pesmu „Jedna lepa stvar“

Pesma “Jedna lepa stvar” već na prvo slušanje privlači pažnju jer je nešto drugačija od onoga što...

Verujte da osmisliti novi studijski CD grupe “Bombarder” – nakon tri decenije od nastanka grupe- sa ukupno 11 novih pesama plus jednom pesmom bonusa, nije ni malo lak posao i zadatak, a još je teže napisati adekvatnu CD recenziju.

            Krenuću od generalija. Sastav Bombarder danas sačuinjavaju umetniici:  Milan Janković Mikac, za setom bubnjeva, Nešo, originalni pevač i na pojedinim pesmama i tekstopisac, Predrag Sarić Predo, za bas gitarom (inače pesnik, sa tek objavljenom knjigom poezije, naslovom, „Kavez bez rešetaka“), Makso, ritam gitara i Luka, vodeća gitara.

            Ovaj studijski CD „Okot iz pakla“, produciran, snimljen i masterizovan je u studiju „Citadela“, 2016. godine od strane Luke Matkovića. Fotografija, naslovnica CD-a delo je Csaba Nemetha – dizajn Studio Nemeth. Kompletan album dizajn i layot delo je „Grom recrds-a“ (direktora i vlasnika Milana Rakića) & Design Studio Nemetha. Intro u prvoj rednoj pesmi „Graditelj hrama“ na ovoj kompaktnoj disketi delo je Stefana Tomića.

            Lirički tekstualni odabiri, prilično su krvavi i hororični, ukoliko mi dopustite da se tako izrazim. Možda bi se u nekim momentima moglo reći i da su kanibalistički a svakako besni i obesni. Takva dinamična nit se provlači kroz gotovo sve tekstualne odabire, tj. kroz sve zvučne komade. Istina je da je ovde ritam gitarska i solo sekcija ponela na svojim (plećima) rukama dosta toga, ali se i bubnjarski doprinos Milana Janovića Mikca, kao i vokala Neše i basiste Prede, ne sme zaobići, ne napomenuti je i konstatovati, pa čak i naglasiti.

            Sasvim sam ubeđen – a ne da mi se samo čini – je da se pesme poput  „Sam protiv Svih“, „Kroz utrobu noćne dame“ i „Epitaf“, mogu svrstati u najefektnije momente ove studijske skupine pesama. Naravno, i ostale pesme nisu daleko od njih. Naprotiv! Radi se samo o nijansama, gotovo ne prepoznatljivih na prvo slušanje CD-a, ali na treće i četvrto slušanje – prepoznaju, naravno!

                Na CD-u „Okot iz pakla“ se nalazi i obrada grupe „Koldbrann“. Ona je, urbana legenda to govori- čak i bolja verzija od svog originala. Bend„Koldbrann“  je izdao singlicu 2009. sa obradom grupe „Bombarder“ , pesme „Metalni bog“, tako da se njihova bendovska uzajamna umetnička saradnja i podrška nastavlja i dalje.

            Gosti na albumu su bivši i prvi bubnjar grupe „Bombarder“, Senad Marava, koji je svirao na pesmi „Dolina smrti“. On je uradio muziku i aranžman u toj pesmi. Gvozden Racić, bivši gitarista, gostovao je na pesmi „Potopljeni raj“, uradio je muziku i aranžman. Još jedan od gostiju je pesnikinja Sanja Ćikić, i ona je sa tekstom učestvovala zajedno sa Lukom u pesmi „Kroz utrobu noćne dame“. Ona je, inače, mlada pesnikinja iz Banja Luke. Stihove pesme „Spaljen“ napisao je Predo u saradnji sa Maksom. Naslovnu numeru „Okot iz pakla“ tekstualno je izneo Nešo a muzički Makso.

Čitav album je prožet riff metalskim rafalima koji pogađuju u sam centar mete slušalačkog andergraund metal auditorijuma!

Raduje (me) i imponuje kada ste svesni da bendovi poput „Bombarder-a“, i nakon tri decenije studijskog i koncertnog delovanja ne odustaju, već novim numerama naprosto plene. Bravo!

Izvor: Milan B. Popović – redakcija

Fotografje: Omot cd

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Robbie Williams ne dozvoljava da korona ove godine otme Božić

Muzičar peva nešto drugačiju pesmu ovoga Božića - novi hit singl “Can't Stop Christmas” - sanke Deda...

Marčelov poklon vernoj publici

„Iako mračna i teška stvar, ’Sveti bes’ oduvek je spadao u one publici najdraže”, kaže Marko Šelić Marčelo o novom izdanju pesme koja...

Koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić i Bokana Stankovića: Online jedinstveno iskustvo

Online koncert dvoje eminentnih srpskih muzičara, Svetlane Spajić i Bokana Stankovića, na lokalitetu Đavolje Varoši biće emitovan u četvrtak, 17. decembra u 20...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!