RECENZIJA: ANTON + HEVI HIPI BEJBI / ODLIČAN HRČAK

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

MUZIČARI I DALJE VREDNI I NA ZALASKU DOBA KORONE (VOL. 7): NEZAUSTAVLJIVI I NADAHNUTI

DAME, DŽENTLMENI, POP, ROCK, FUNK, PUNK KONAČNO se bližimo samom kraju pandemije, i od juna kreću koncerti...

Pixies u Beogradu, ali tek sledeće godine

Legendarni američki bend The Pixies umesto 1. septembra 2020. godine kako je bilo najavljeno, održaće koncert na...

Procesori, pogrešni programi, sve može da posluži u nameri da uzmeš više nego što ti pripada – izbacuje ANTON u svojim SMIRENIM A, OPET GNEVNIM IZLETIMA. U ovom prikazu ću se osvrnuti isključivo na Antona i njegovu novonastalu “ekipu“, bez gospodina, rok ikone, pravoslavnog vernika, veroučitelja, filozofa… U uvodnoj temi VIŠE NEGO NEGO ŠTO TI PRIPADA, Anton nastavlja – predstave koje ti drže pažnju, nisu dovoljnje ni izbliza, da te ožive i postave tamo gde zaista pripadaš.

Deset nanizanug numera na ovom ostvarenju ANTON – CD REČENO, UČINJENO ILI NE, OD TOGA SVE ZAVISI, je pred nama! Skoro pa petominutna rock rola SUVIŠNI, u kojoj ANTON tekstualno i vokalno briljira, je nešto što u Srbiji i ne možete, i ne treba, i ne zaslužujete da čujete od umetnika, koji je – u neku ruku, nažalost-pri kraju svoje karijere, a kao da je na početku, zreo, iskren i nenametljivo buntovan. Ovo je transcendentalna vožnja kroz gitare ROBERTA TELČERA I ANTONA. Ovo BOLI, ovo UDARA, ovo skrozira i buši pancer za metke… Ma kakvi jedan pancir, i dva pancira!

U skoro pa šestominutnoj numeri „Verovati je lako“ – TO NAMERNO NAGLAŠAVAM – jer prezirem „radio frendli“ numere od 3 ipo najviše minute trajanje (radijske) pesme. Verovati je lako i neverovati je lako-sumnja je muka teška – PUN POGODAK! Borim se sa nečim jačim od sebe , pokušavaš da shvatiš dok urlaš od bola. Svet se ne okreće kako ti želiš – doslovce četiri puta,puta dva , ponavlja predivni Anton, koji je poodavno trebao da „razjebe“„brejkerse“ i krene u svoju solo/bendovsku kreaciju i rad. U brejkersima je uvek bio senka, ona „druga stavka reda veličina“, navodno u pozadini…nezasluženo, naravno. A nebo je otvoreno prepunom glavom / punom naših neukih i samodopadljivim i samosvesnim, bestidnim i materijalističkim molitvama, kojih se ustvari gnušamo/jer smo foliranti, čast izuzetcima.

MALO ŠTA je, bar u početku predah. Prazno a nema mesta ni za dvoje, kada ostane samo tvoje ili moje, ostalo je – MALO ŠTA! Hodam otvoran gorčinom, prolazim plač dolinom, sam… Predivno bolna pesma koja roni suze. To što zovem životi nosi upornosti iz hladovine , al tako je teško to nestajanje toplini, učinila  si da  ne postojim, učinala si da te nemam.

Predivan je ANTON. Trebalo mi je tri decencije da proniknem u NJEGOVU DUŠU i lirski izraz. To je nešto neverovatno. Apsolutno. Izgovorili smo se reči od kojih se teško leči i oporavlja, nastavlja ANTON. ANTON ne škrtari, ANTON nije škrtara, ANTON ISKRENO DELI SVE OD SEBE OČIMA I UŠIMA JAVNOSTI!!!

Deveta pesma na kompaktnoj disketi REČENO, UČINJENO ILI NE, OD TOGA SVE ZAVISI! Donosi međuljudsku komunakaciju- Odustaj da živiš, kaže mi neko, proziran, rekao mi je  misao jedna, regisrtrujem SUJETU! Tako groznu, palanačku, nepotrebnu, koja koči i tera život na dole!

Jedna od najbližnijih multiinstrumentalnista na ovom CD-u, Antonu, svako je legendarni klavijaturista – SAŠA LOKNER! Na albumu je bas svirao Dušan Ševerlić Ševa, a za setom bubnjeva bio je Darko Kurjak, i činio je to tačno onako kako i treba, iz pesme u pesmu.

U stvaranju sveopšteg recenzentskog utiska Učestvova li su i Pera Džo za usnom harmonikom i u uvodnom dokumentu Miki Almaši- Više nego što ti pripada. Pored njih dvojice, udaraljke su svirali Feđa Franklin, Darko i Anton, klavijaturista LOKNER SAŠA a pozadinski vokali su delo Darka i ostalih… Materijal je snimljen u studiju Roberta Telčera – ŠAMARČINA.Producirali Anton, Robert i Ševa,a sve pesme je napisao Nebojša Antonijević – Anton.

Završna, najbolja, deseta po redu pesma -PARČE- najinteresantnija je i „vadi“ iz subotnjeg, sumornog kišnog pljuskom, unakaženog Vavilona Beograda i Srbije, regije – kaže – pomozi mi da dobacim, pomozi mi. Osmeh onih koje voliš, slatka voda hladna….peva ANTON! Ovo JESTE duboko, unutrašnjim metroom i duhom, nadahnućem „masterpis“ izdanje. Odavno čekano. Predugo, previše! I za njega, i za nas! Antonov CD je PRAVDA u SVEOPŠTOJ NEPRAVDI!

Izvor: Milan B. Popović – redakcija

Fotografije: Promo album

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Otvaranje bašte kluba Fest uz QUEEN REAL TRIBUTE i EYESBURN!

Veliko otvaranje bašte zemunskog kluba Fest zakazano je za treći vikend juna. U petak, 19.juna nastupa Queen...

PLAVA PTICA OPET ZABLISTALA UZ VOKALE I VIOLINU

Kreativna obrada pesme „Plava ptica“ u izvođenju Ljubice Damčević i Julijane Vincan, neodoljiva je verzija čuvene numere koju je komponovao Sanja Ilić...

Antiglobal etno pankeri Neozbiljni pesimisti objavili su mini album “Sve pred lice pravde”

Antiglobal etno pankeri Neozbiljni pesimisti objavili su mini album "Sve pred lice pravde", audio i video zapis njihovog specijalnog nastupa uživo u studiju, gde...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!