RAVNO SELO MEĐUNARODNI FESTIVAL DEBITANTSKOG FILMA U 4. IZDANJU OD 1. DO 4. JULA

Počeli radovi na izgradnji novog Doma kulture, a od domaćih filmova će biti prikazani - "Lihvar", "Jedini izlaz", kao i ruski SF horor "Superdeep"

0
Reklama

Počeli radovi na izgradnji novog Doma kulture, a od domaćih filmova će biti prikazani – „Lihvar“, „Jedini izlaz“, kao i ruski SF horor „Superdeep“


Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma 
u svom 4. izdanju održaće se ove godine od 1. do 4. jula u ovom mestu.

 Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja debitantski festival za reditelje prvog ili drugog filma.

Tradicionalno Ravno Selo Film Festival će imati glavni program, kao i studentski program, dok ove godine prvi put donosi i treću selekciju pod nazivom “Kratkih 100 minuta” u okviru koje će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu.

 Gost selektor glavnog programa ovogodišnjeg izdanja je Dragan Jeličić, dok je za dokumentarni program zadužen Igor Toholj. Gosti u okviru studentskog filma su studenti Akademije iz Skoplja.

Lazar Ristovski, osnivač festivala najavio je početak radova na izgradnji novog Doma kulture: 
“Posle 5 godina borbe u 5 setova borba se isplatila. Stari dom se danas ruši, a novi počinje da se zida. Lepo je kada se grade putevi i fabrike, ali kada se podize jedan objekat kulture, to je za zemlju isto tako važno. Ravno Selo će biti rasadnik talenata. Ja ću se pobrinuti da naš Dom bude stalno pun i publikom i najkvalitetnijim programima. Hvala predsedniku Pokrajinske vlade gospodinu Miroviću na razumevanju i pomoći. Uistinu sam srećan”.


Prošle godine Lazar Ristovski je bio producent filma „Ime naroda“ Darka Bajića, koji je obišao sve domaće festivale, kao i komične TV serije „Drim tim“ Dejana Zečevića, gde je i igrao glavnog junaka u 12 epizoda (RTS 1/ Superstar TV). Za sada se povukao iz sveta glume, ali nastavlja da se bavi upravo produkcijom, možda ponovo i režijom, sve što je iza kamere.

Petar Ristovki, direktor festivala podsetio je kako se rodila ideja o osnivanju festivala: Kada je Dom kulture u Ravnom selu izgoreo pre pet godina rodila se ideja o organizovanju festivala nakon veoma posećene besplatne projekcije filma ‘Dnevnik mašinovođe’, na koju je stiglo više od 1500 meštana ovog i okolnih sela. Ovaj Festival osnovan sa idejom da se skrene pažnja Opštini Vrbas i pokrajini da se Dom kulture obnovi, stavio je Ravno Selo na mapu omiljnih letnjih dešavanja, ne samo okolnih sela već i mnogo šire. Drago mi je što su se svi naši napori isplatili i što je Ravno Selo kroz ovih pet godina postalo selo filma, selo kulture i što imamo priliku da zajedno sa Ravnoselcima gradimo dalje ovaj festival specifičnog, rekao bih pomalo i Felinijevskog, karaktera. Vidimo se i ove godine u Ravnom Selu”.

Petar Ristovski je tokom prošle pandemijske godine snimao igrani film i mini seriju „Bilo jednom u Srbiji“, o Leskovcu kada je bio „srpski Mančester“, kako su ga nazivali. Glavne uloge tumače – Predrag Miki Manojlović, Viktor Savić, Radovan Raša Vujović, Sloboda Mićalović, Teodora Ristovski, Nemanja Oliverić, Zoran Cvijanović.

“Jedini izlaz”
Superdeep”
Četvrti po redu Ravno Selo Film Festival svečano će biti otvoren 1. jula, koncertom filmske muzike na kom će glumce i pevače pratiti Novosadski Filharmoničari kao i na trećem izdanju festivala.

Festival otvara ruski film “Superdeep” Arsenija Suhina sa Milenom Radulović u glavnoj ulozi, koji je domaća publika već imala prilike da gleda u redovnom prikazivanju, dok će zatvaranje festivala pratiti dodela nagrada u svim kategorijama uz projekciju filma “Jedini izlaz” Darka Nikolića sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi.
Taj psihološki triler je bio prvi domaći film prikazan u bioskopima ove 2021. godine, a kasnije nakon uspeha u salama (70 000 gledalaca), predstavljen je i kao TV serija iz 10 epizoda na kanalima RTS 1 i Superstar TV.

U glavnom programu biće prikazani i novi domaći film – krimi drama “Lihvar”  Nemanje Ćeranića (osvojio nagradu kao najbolji domaći film na 49. FEST-u), češka drama „Smotaj i pali“ sa Peđom Bjelcem u glavnoj ulozi, reditelja Adama Hobzika, mađarski “Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme” rediteljke Lili Horvat i turski film “Potencijalni kandidat” Erkana Kasala.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće „Zillion film“ u vlasništvu Lazara Ristovskog.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here