RASPRODAT KONCERT POP PRINCA U SAVA CENTRU NA DAN ZALJUBLJENIH – 14.02.2019.

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Festival “Jazz Time Rijeka” nastavlja edukativni program “Džez u školama”

Muzički festival “Jazz Time Rijeka” nastavlja već započeti edukativni projekat “Džez u školama” u već 29. izdanju te manifestacije u želji da se što više dece...

RootsInSession objavili novi drum’n’bass remix za Taiwan MC ft. Paloma Pradal – “Colombian Gyal”

Serijal remikseva i autorskog rada iz RootsInSession radionice okrunjen je novim drum ‘n’ bass remixom pariškog izvođača Taiwan MC-a...

Nagrada “Shooting Stars” po 24. put u Berlinu 2021. godine

Deset najboljih glumaca kao podrška mladim talentima BERLIN – Promocija Evropskog filma (European Film Promotion - EFP) u svom 24. izdanju...

    Uvek je poseban doživljaj videti rasprodat Sava centar od prve do poslednje stolice, čak i onih pomoćnih sa strane. Jedinstven je užitak da vidite unapred nasmejana lica koja očekuju svog favorita na sceni, jer znaju da će imati ispunjeno veče emocija i neprolaznih hitova. I čijenica da Massimo već skoro punih 15 godina intenzivno gostuje u Beogradu na istom mestu, i uvek je svaki koncert prepun.

Ove večeri, na romantičan praznik Dan Zaljubljenih ili Dan Svetog Valentina, Massimo je već posećivao prestonicu Srbije, ali ne često, više mu je odgovarala novogodišnja klima. Ipak, kad god da se pojavi, pa i tokom leta tradicionalno na svoj rođendan (6. juna) na Kalemegdanu u Novom Bitef Art Kafeu, Massimo opčinjava svojim glasom i jedinstvenom pojavom. Ovaj put, priredio je nešto sasvim novo svojoj vernoj poublici, što nije nikada za ovu deceniju i po druženja, a to je – predgrupu! Nikada Massimo nije imao bilo kog muzičara pre svog koncerta, ni solo pevača ni grupu, Sava centar i nema običaj za tu vrstu koncepta od koncerta. Svetla su se ugasila tačno u 20.05h i odjednom na scenu izlazi snažna pop rock grupa iz hrvatske “VATRA” na čelu sa harizmatičnim pevačem i gitaristom Ivanom Dečakom, koji su već imali koncerte u Beogradu tokom prošle 2018 (Dom omladine, Ušće–Beer fest).

“Dobro veče, kao što vidite, mi nismo Massimo” – odmah je bio duhovit i raspričan Ivan, “Mi smo bend “Vatra”, malo da se družimo, nećemo dugo, obećavamo”. U veoma dinamičnih i žestokih pola sata Ivan Dečak je raspalio hitovima “Saturn”, “Sekvoje”, i posebno je bilo uživanje uz čuveni “Tango”, koji je podigao salu na noge.

“Reče meni Massimo: Slobodno kad izađeš na scenu pričaj sa njima šta god želiš, oni se sjajno razumeju u glazbu, oni su pravi za priču. I zaista je tako, hvala vam na ovoj dobrodošlici. Mi smo bili kod vas već dva, tri puta, a ove godine, doći ćemo vam petog ili šestog u mjesecu”,

pohvalio se Ivan. Dok je srčano i moćno izvodio pesmu “Tango” ulazeći u prve redove publike –

“Vi znate našu pesmu “Tango”? Sada vam nju pevamo”, da bi pri kraju: “E nećemo otići odavde dok još jednom sa nama ne otpevate refren pesme”,

vidno je bio oduševljen prijemom publike.

Mala pauza prolazi, a onda na scenu stupa – majstor lično, izuzetni umetnik koji ne bledi i maksimalno se daje svaki put na koncertima – gospodin pop muzike MASSIMO SAVIĆ. Publika je toliko glasno vikala od sreće i aplaudirala da čovek nije stigao ništa još da kaže, a kamoli i da zapeva. Skroman, stidljiv, delovao je kao da se ovo ne dešava njemu, već da se dive nekom drugome pored njega, i ne zna šta ga je snašlo. Sav uzbuđen samo je rekao:

“Divno mi je da ste tako lepo ugostili moje prijatelje iz grupe “Vatre”, je l’ da kako su dragi momci? A vi, vi mene nekako baš … opustite. Ja se znate malo plašim da uopšte izađem na scenu, ja sve mislim ako mogu da to malo odgodim, da nestane struje, pa da i ne moram izaći. A onda vi, aplauz, pa mi stvarno bude lakše. Hvala vam na tome, i hvala još jednom što ste tako lepo dočekali momke iz “Vatre”,

i onda kreće magija koja će se tek rasplamsati. Massimo seda kao i uvek na stolicu, i kao da počinje unplugged koncert, prepustio se pesmama koje su obeležile njegovu karijeru, njegov život. Nizale su se balade “Ne dam grijehu na tebe”, “Neka ti plove brodovi”, publika je horski pratila svaki Massimov pokret i stih, on je sa njima uživao, a te pesme nisu još ništa postigle koliko će sve naredne da izazovu pometnju pred skoro 4 000 iskrenih ljubitelja. Ove večeri, Massimo je posebno bio inspirisan da priča, komunicira sa dragom publikom koliko mu volja, nežno, lirično, iskreno, prostodušno, pomalo teatralno, malo tu ima i glumatanja, ali to njemu stoji i pristaje.

“Vi ovde u Beogradu skoro svako veče imate neka dešavanja, uvek su tu neke glazbe, koncerti, i meni je milo što ste u tolikom broju došli baš kod mene večeras. Ajme, ajme meni, koliko vas je, tek sada vidim, i gore”

šarmantno se poveravao Massimo vernim fanovima. Iz sve snage Massimo je dalje zavodio veoma lako celu salu sa hitovima “Odjednom ti”, Suze nam stale na put”, “Iz jednog pogleda”, izazivajući svaki put nove emocije i impresije, i digao je od trećine koncerta skoro ceo Sava centar na noge lagane.

“Meni su tako pričali ranije, ma šta imaš da ideš kod Jure Stublića i njegove grupe Film, ma oni su propali, ali ja ih nisam slušao. Tako ćemo se sada podsetiti njegove lepe pesme”, i kreće naravno “Zamisli život u ritmu muzike za ples”

, koja se nalazi na Masimovom albumu obrada “Vještina”, ali i sam Massimo ju je snimio u duetu sa Jurom odavno kao drugu verziju ovog hita. Maestro je ovu obradu uživo izvanredno izveo uz podršku cele sale i svog izvanredno naštimovanog orkestra, da bi nastavio dalje da se podseća na taj album obrada, što je bila efektna nostalgija, iz razloga što ga je upravo taj album i doveo prvi put u Beograd posle rata i raspada bivše Jugoslavije.

“Sećate li se vi mog albuma Vještina? Koliko tome ima sada već, 14, 15 godina? Idemo sada na jednu nadam se vama poznatu”

i Massimo je raspalio sa “Gracijom”! Nije Massimo (kao) Džoni Štulić i njegova “Azra”, ali je novi moderniji pop jazz aranžman na ovu rock pesmu učinio da publika skoro podjednako zavoli i ovu varijantu, kome je Massimo pružio novi šmek i dodatni začin. Onda, takođe nešto što nije nikada radio, što je navika Prljavog kazališta kada to rade svaki put na svojim koncertima – u jednom setu spojio je više svojih hitova, što je bilo donekle efektno, ali sa druge strane velika šteta skratiti takve bisere i protrčati kroz njih kao na takmičenju.

Tako je publika bila uskraćena da čuje kompletne pesme “Benzina”, “Samo jedan dan”, “Samo za tvoje oči”. Ipak, da ne ostane dužan, Massimo je briljirao svojim specifičnim vokalom na kultnom “Strancu u noći” (mogao je u tom nizu nastaviti i “Ljubicu”, ali nije), ipak, tu je mana što dosta pruža publici mikrofon, umesto da raspali kako ume sve vreme, kao i besmrtni, moćni “Sjaj u tami”. Dalje, Massimo je nastavio o drugarima iz “Vatre”:

“Eto, ovi momci što su vam se dopali pre mene, ima jedna priča, kako smo se upoznali i povezali. Naime, išao sam na jedan festival, i tamo sam ih sreo, a nisam imao pojačalo. I od njih sam zamolio ako mi mogu dati svoje, samo za koncert. Oni su to odmah uradili, i momak Ivan Dečak mi je ponudio svoje pesme. I ti tekstovi, ma, to je stvarno bilo ozbiljnije, ne ove naše pop gimnazijske pesmice. Ipak, kako nisu bili po mome senzibilitetu, ja sam mu se zahvalio i rekao – Naići će neka pesma, desiće se. Samo budi uporan. I eto, desila se, izvolite pozdraviti ponovo Ivana!”.

Naravno, čim su tu još kao predgrupa od 20 časova, očekivano je bilo da se desi njihov sjajan duet “Nama se nikud ne žuri”. Njih dvojica su pošteno uživali i raspalili scenu, ova pop rock numera je napravila čitavu igranku u dvorani, zaista su briljirali kao duet, plesali, igrali se.  Massimo je kasnije u jednom momentu opomenuo problem nasilja u porodici, uputio apel onim muškarcima siledžijama da to nikada ne rade, jer žene nikada ne vole da ih tuku, i da to upamte.

“Sledeća pesma, znate je sigurno, napisao je moj prijatelj i kolega Sergej Ćetković. Pa smo je ovde prošli put izveli premijerno, pa sam onda ja pevao kod njega kad je gostovao u Zagrebu, onda smo je snimili na albumu, i na kraju i spot … Mnogo hvala Sergeju što mi je napisao ovu pjesmu”.

Onda počinje – apsolutno savršenstvo: “Nisam spreman”, koju je Massimo izveo i u Štark Areni na dodeli MAC awards, 29. januara. Sjajna balada, sa gradacijom koja udara u srce, izvanredna amplituda koja pesmu čini veoma snažnom. Massimo je pop muziku odavno podigao na vrhunski nivo, što čini i sa ovom pesmom, koja je odlično funkcionisala i kao duet sa Sergejem upravo na prošlom, pomalo slabijem koncertu decembra 2017. godine. Nije se Massimo zadržavao na novom aktuelnom albumu “Sada”, ali ova pesma je morala dominirati. Nakon nje, Massimo je odahnuo i samo rekao:

“Ova pjesma vam oduzme – SVE. Zaista, nekako, posle nje je tako. A i treba da mi oduzme sve, da bi vi dobili od nas ono što treba da dobijete.”

Massimu je zaista bila potrebna pauza, što će učiniti i nekoliko puta tokom večeri i puštati kolege iz benda da započnu sledeću stvar na saksofonu ili bubnjevima. “Indija” je svakako već doživela kulminaciju čim su krenuli prvi taktovi i njegov uzvišen glas da bruji kroz dvoranu, da bi je završio rečima:

“Hvala mojoj ženi na ovoj divnoj pesmi” (supruga mu je i talentovani tekstopisac). Originalno sniman kao duet “Zar više nema nas?”

(sa kolegom Nenom Belanom, koji je ovu noć imao koncert u Domu omladine), uveliko se uverljivo odomaćila kao solo pesma Massima, a onda je prešao na “Dodirni me slučajno”, napravivši dodatni zemljotres u sali, jer publika nije prestajala da se oduševljava i pleše sve vreme. Surov je bio Massimo na neki način, suviše lepe pesme je proizvodio jednu za drugom i nije razmišjao da se publika ne može tako brzo oporaviti od uživanja i odmah se spremiti za novo ludilo – “Kladim se na nas”, koja počinje sa gitarskim solažama kao pop rock melodija, pleše Massimo, svi plešu, nastaje igranka bez prestanka. Bliži se i kraj ovog spektakla, koji je na sceni bio impresivan zbog činjenice da je režija svetla bila perfektna, Massimo je često bio u svetlosnim efektima kao u nekoj magli, sfumato atmosferi, sa video radovima iza koji su gotovo neprimetni, ali imaju šarma. Još malo i pop princ završava svoju odiseju.

Na bis izlaze svi, tu je Massimo u prvom planu i samo kaže:

“Uvek kad vam se nešto dopadne, kao sada, vi zovite na bis, mi to i volimo, mi glazbenici za te trenutke i živimo, jer ako publika želi bis, znači da smo uradili nešto dobro. Za sam kraj ostavili smo pesmu sa kojom već godinama završavamo koncerte. Tako da vi izvinite, drugačije mi ne možemo. Svi su mi govorili da sam idiot, jer to je tako jaka pjesma da je obično neko treba pjevati negde kao četvrtu ili petu na koncertu, a nikako kao poslednju. A ja eto, ostavim je uvek za sam kraj. Do sada nismo pronašli bolje rešenje za završetak”.

Emotivno finale je bilo krajnje neverovatno: pesma “Krug u žitu” stvarno razbija, seče vazduh i “ubija”, kao da se Massimo za nju i čuvao, oprošteno mu je što je davao publici da peva više od njega u nekoliko hitova, ovo je to poslednje poglavlje, finalna destinacija koja umori i istovremeno ispunjava i autora i njegovu izuzetno vernu publiku! Kada ju je konačno završio, kao da je i bio iscrpljen, sanjiv, smožden, prazan, premoren, a opet i snažno zadovoljan, srećan, nasmejan. Massimo se u tišini poklonio svima na bini, a onda je sišao sa nje, i prošao kroz sve delove partera gde su prvi redovi, samo što sada tu niko više ne sedi, svi su odavno na nogama i uživaju. Massimo je bio blizu svih, i onda je odšetao u mrak. Kasnije se vratio da se sa celim bendom pokloni nakon duže od dva sata (130 minuta) apsolutno vrhunskog koncerta i jasno je da će ova prava obostrana ljubav Massima i Beograda večno trajati.

Izvor: Ivan Makragič music pocket

Fotografije: Stefan Stojanović

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Nagrada “Shooting Stars” po 24. put u Berlinu 2021. godine

Deset najboljih glumaca kao podrška mladim talentima BERLIN – Promocija Evropskog filma (European Film Promotion - EFP) u svom 24. izdanju...

Popularni muzičari aukcijama pomažu industriju zabave u Velikoj Britaniji

Opasna kriza ipak nailazi na višestruku pomoć LONDON, 29. novembra - Erik Klepton, Nik Kejv, Lijam Galager, Nil Rodžers, Mark Nofler, neki su od slavnih...

Muzičari se opraštaju od Miše Aleksića, svi naravno u šoku (Crni dan 29.11.2020.)

Izuzetno tužan i tragičan dan  BEOGRAD, 29. novembra - Kolege umetnici se opraštaju preko društvenih mreža od prerano preminulog muzičara, bas gitariste Miroslava Miše Aleksića...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!