Raspisan konkurs za polaznike Internacionalnog violinskog instituta Stefana Milenkovića u Beogradu, od 29. juna do 22. jula 2023

Put ka izvrsnosti u svetu muzike sa jednim od naših najvećih umetnika

0
Reklama


Put ka izvrsnosti u svetu muzike sa jednim od naših najvećih umetnika


BEOGRAD, 8. aprila:  Internacionalni violinski institut, koji je osnovao naš i svetski čuveni violinista i muzički pedagog Stefan Milenković uz podršku nacionalne platforme “Srbija stvara”, raspisuje konkurs za izbor ovogodišnjih polaznika tog vrhunskog međunarodnog edukativnog programa.
Navedeni muzički program će biti održan u Beogradu, od 29. juna do 22. jula ove godine.


Prijave koje bi trebalo da sardrže biografije i audio ili video snimke koji prikazuju violinsko izvođenje kandidata, potrebno je poslati najkasnije do 1. maja putem obrasca koji se nalazi na sledećem linku http://www.stefanmilenkovich.com/application-form.


 Ovaj edukativni program pre svega je namenjen studentima međutim, kako je navedeno, u obzir će biti uzeti i talentovani učenici mlađi od 18 godina.

Podsetimo javnost, prethodna dva masterklasa Stefana Milenkovića održana su u Čačku 2021. i u Novom Sadu 2022. godine, u trajanju od po dve nedelje, kada je bilo okupljeno 20 najtalentovanijih violinista iz sveta klasične muzike.  


Ove godine Institutu koji će prvi put imati 15 polaznika, pridružuje se i podrška  – Banka Intesa koja će biti pokrovitelj za kotizacije 10 najboljih srpskih studenata.

“Veoma mi je drago što je Institut po treći put organizovan u saradnji sa nacionalnom platformom “Srbija Stvara”, čiji sam kreativni ambasador, a prvi put i uz podršku Banke Inteza, jer je upravo ovaj vid podrške upućen mladim umetnicima od velikog značaja za njihov umetnički razvoj koji doprinosi popularizaciji klasične muzike u Srbiji”, istakao je violinista Milenković povodom novog projekta, ovog puta u Beogradu.


 “Cilj internacionalnog violinskog instituta je da svaki polaznik kroz posvećenost i disciplinu maksimalno razvije svoju umetničku slobodu kako bi njihove emocije, kreativnost i viziju bez prepreka preneli na publiku. Radujem se i vidimo se u Beogradu!”,
izjavio je Stefan Milenković.


Studenti će biti u prilici da svakodnevno rade sa profesorom Milenkovićem kroz individualne, grupne i teoretske časove. Pored usavršavanja muzičkog izraza i violinske tehnike, polaznici Instituta će svakodnevno imati i fizičke vežbe specijalno namenjene violinistima sa ciljem sprečavanja povreda, povećanja mobilnosti i energije, kao i specifične vežbe disanja, vođene relaksacije i meditacije koje imaju kao cilj smanjenje treme pred nastup i izoštravanje koncentracije.

Takođe, kako su napisali iz Institucije, kroz sveobuhvatan i intenzivan CV, internacionalni violinski institut ima težnju da studentima pruži jasne smernice u izgradnji svog muzičkog umeća, ali i razvijanju drugih važnih veština potrebnih za postizanje uspeha u svetu muzike.

Internacionalni violinski institut nastao je kao rezultat skoro 25 godina kombinovanog iskustva pedagoškog rada profesora Milenkovića na Džulijard školi u Njujorku i Univerzitetu Ilinoisa u Šempejn-Urbani.
 Pored dubokog uranjanja u muzički i tehnički svet violine, veliki deo misije instituta je i popularizacija klasične muzike kroz kreativne pristupe nastupima, programiranju i interakciji sa publikom.


Stefan-Milenković-foto-Studio-Lenka-Keleman-
Ana Ilić predvodi tim platforme “Srbija stvara”Serbia Creates, ističe da Internacionalni violinski institut dolazi kao prirodan nastavak dva veoma uspešna master klasa našeg proslavljenog violinist u Čačku i Novom Sadu, kao i organizovanja Mlade gudačke reprezentacije za nastup Srbije na Svetskoj izložbi EXPO Dubai 2020.


 “Izuzetno mi je drago da i ovog puta pružamo podršku našem kreativnom ambasadoru Stefanu Milenkoviću u ovom sjajnom projektu koji pre svega pruža značajnu priliku za razvoj talenata iz Srbije i inostranstva kroz pripremu izvrsnih violinista za ozbiljnu karijeru u muzici”, rekla je Ana Ilić i dodala da je posebno raduje činjenica da se u ovako važne kulturne i edukativne projekte za našu zemlju uključuje i privatni sektor, kao što je navedena banka.

“Nadam se da ćemo takvih primera u narednim godinama imati sve više. Sigurna sam da će ovaj projekat biti od velike koristi za pozicioniranja Srbije kao male gudačke velesile”, izjavila je Ana Ilić, ispred platforme “Srbija stvara”.


Ana-Ilić-Photo-1-Nebojša-Babić
ANA ILIĆ

Foto-ns-epk-Jelena-Ivanović

Više detalja o programu, propozicijama i uslovima pohađanja Internacionalnog violinskog instituta, zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj internet stranici Stefana Milenkovića.

Nacionalna platforma Srbija Stvara je krovno, međuresorno telo čija je misija da podstiče razvoj sektora kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju i kreira novi nacionalni brend koji Srbiju predstavlja u svetlu moderne i inovativne zemlje, kreativnih i talentovanih ljudi.

Veoma vredan muzičar Stefan Milenković tokom 2020. godine se preselio iz Amerike u Srbiju, tačnije u Novi Sad gde je zaposlen kao profesor violine na Muzičkoj akademiji i umetnički direktor nove Gradske koncertne dvorane.
Poslednjih sezona Milenković je nastupao na Banja Luka festu, Pančevo festu, imao solo koncerte u Kolarčevoj zadužbini, Botaničkoj bašti sa kamernim orkestrom “Muzikon”, sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom u Novom Sadu u okviru Evropske prestonice kulture 2021, a pamte se i njegovi duetski nastupi sa kolegamamakedonskim gitaristom Vlatkom Stefanovskim na seriji koncerata u Sava centru i bosanskim lautistom Edinom Karamazovim, na Guitar Art festu na Kolarcu.

Već 22. aprila, Stefan i Dr Nele Karajlić će gostovati u Banja Luci na prvom izdanju festivala “Plan B fest”, u okviru muzičkog projekta “Rock El Clasico”, koji su predstavili tokom 2022. godine na svetskoj izložbi EXPO Dubai, na Stadionu Tašmajdan, Arsenal festu u Kragujevcu (Knežev arsenal).


 U Banja Luci 22.04. oni će deliti binu sa drugim grupama i muzičarima kao što su Vlatko Stefanovski trio i Generacija 5, dok će prvog dana nastupati Dejan Cukić & Spori ritam bend, Riblja čorba, Bajaga i instruktori.

Nele Karajlic-Stefan-Milenković-foto-Nebojša-BabićReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here