Raške duhovne svečanosti od 14. do 20. avgusta: Miroslav Tadić, Amira Medunjanin, Teodosi Spasov, Kerber 

0
Reklama

RAŠKA, 11. avgusta – Kulturna multimedijalna manifestacija „Raške duhovne svečanosti“ u svom 29. izdanju biće održana od 14. do 20. avgusta u Raškoj, najavljeno je na sajtu ovog festivala.

Tokom sedam dana trajanja publika će pratiti koncerte muzičara Miroslava Tadića, Teodosija Spasova, Amire Medunjanin, grupe Kerber, gledati film o YU Grupi, prisustvovati promocijama knjiga u prisustvu raznih domaćih književnika i publicista, i gledati predstave u kojima glume Tanja Bošković, Nikola Rakočević, Miodrag Radonjić.

Prvog dana 14.08. biće organizovan književni susret sa piscem Urošem Petrovićem u Domu kulture, autorom koji je godinama poznat kao tvorac zbirki priča mozgalica i romana u zagonetkama za decu, a ekranizovan mu je roman „Peti leptir“ u režiji Milorada Milinkovića.

Istog dana u Galeriji Centra za kulturu Gradac, biće održana promocija knjige „Treba vremena da postaneš mlad“ (Lom, 2023) nedavno preminulog televizijskog novinara Velimira Velje Pavlovića, a učestvovaće rok publicista Petar Janjatović, Mirjana Ognjanović i Veljina udovica, novinarka Katarina Pavlović. 

Za uveče je rezervisano svečano otvaranje 29. Raških duhovnih svečanosti uz pozdravnu reč predsednika opštine Raška – Nemanje Popovića.

Nakon svečanog otvaranja, u Domu kulture će biti realizovana promocija knjige „Geografija rasutog srca“ muzičkog publiciste i kritičara Petra Pece Popovića, kao i koncert regionalne umetnice sevdaha Amire Medunjanin (Bosna i Hercegovina) u pratnji Antonija Vrbičkog (muzičarka redovno rasproda sve koncerte u Srbiji proteklih godina, posebno u Beogradu – Sava centru i Mts Dvorani).

Sledeći dan 15. avgust obeležiće prepodnevna (10.00h) „Zagonetna potraga sa Urošem Petrovićem“ na Gradskom trgu, predavanje istoričara Milovana Balabana – „Svetovi Dostojevskog u pripovetci „San smešnog čoveka“, otvaranje izložbe „Srpski kubizam“ u prisustvu autora Srdjana Kuljanina (Galerija KC Gradac), promocija multimedijalne knjige „Ako volite bluz“ Gorana Stojičića i Vladislava Pejaka, kao i koncert bluz benda „Sirova koža (Raw Hide)“, nastalog davne 1982. godine, sa liderom Jovanom Ilićem.

Naredni dan 16. avgust biće filmsko-muzički, jer će obeležiti dugometražni dokumentarac o legendarnoj YU Grupi –  „Trenutak sna“ Darka Lungulova, koji je svetsku premijeru imao ove godine na FEST-u i osvojio Gran Pri na Martovskom festivalu u Mts Dvorani, kao presek jugoslovenskog rok benda kroz njihovih 50 godina karijere i raspad bivše zemlje SFRJ.

Serijal „Zašto volim Srbiju – Moja Župa, moja Okeanija“ istog dana (16.08.) će promovisati spomenuti Predrag Peca Popović, Vanja Alić, Tomislav Ivanović i Ivan Brborić.

Uveče 16.08. koncerte će održati bugarski umetnik na kavali Teodosi Spasov i njegov trio (Dom kulture), koji je nedavno gostovao na Guitar Art festivalu i večeras (11.08.) će svirati na Nišville jazz festivalu, i rok grupa „Kerber“ (Gradski trg), osnovana pre više od 40 godina u Nišu.

Četvrtog dana, 17. avgusta, pisac za decu Tode Nikoletić promovisaće svoju zbirku lutkarskih dramskih tekstova „Vaspitanje pred spavanje“ za predškolce i mladje osnovce, dok će biti realizovana i promocija knjige „Zapisi sa predumišljajem“ Milutina Dedića.

Večernji program je rezervisan za koncert klasične muzike koji će prirediti Aleksandar Serdar na klaviru i Ljubiša Jovanović na flauti, dok će u Domu kulture biti izvedena i predstava – duodrama „Uspomene Sare Bernar“ Džona Marsera, u režiji Staše Koprivice, gde igraju Tanja Bošković i Dejan Đonović (koprodukcija Hercegnovskog pozorišta i JUK „Herceg Fest“).

Petog dana, 18.08. u Galeriji KC Gradac razgovor „Mi, Andrić i Crnjanski“ će voditi pisac i scenarista Vule Žurić, a učesnice su tri dame – Bora Babić, dr Žaneta Đukić Perišić i dr Gorana Raičević.

Novinarka „Blica“ i publicista Tatjana Tanja Nježić će promovisati svoje dve monografije o preminulim umetnicima – glumici Nedi Arnerić i filmskom režiseru Goranu Paskaljeviću, uz gosta Radoslava Zelenovića (sadašnji direktor Festivala evropskog filma Palić, bivši upravnik Jugoslovenske kinoteke).

Još jedna duodrama će biti odigrana na ovoj manifestaciji – „Audijencija“ čiji je autor bivši predsednik Češke republike Vaclav Havel (1936-2011), a igraju Miodrag Radonjić i Nikola Rakočević, u režiji Milana Neškovića (na repertoaru Scene Studio JDP u Beogradu).

Pretposlednjeg dana, 19. avgusta, biće održan program „Radio talasi zapljuskuju književnost“, a ovu tribinu će ponovo voditi pisac Vule Žurić, uz trojicu sagovornika  – Predraga Šarčevića, Ranka Stojilovića i Radomana Kanjevca, i uveče će biti organizovana svečana dodela priznanja „Stefan Prvovenčani 2023“. 

Koncert u čast dobitnika od 21.00h će u Domu kulture održati istaknuti gitarista Miroslav Tadić sa gostima iz Amerike (Ivet Holcvart – glas i violina) i Srbije (Branko Bako Jovanović – tambura).

U tom sastavu Miroslav Tadić je nastupao 2022. na Guitar Art festivalu u rasprodatoj Mts Dvorani, a imaće koncert i na Guitar Summer Art festu u Herceg Novom od 15. avgusta.

Poslednjeg dana, 20.08. biće održan samo jedan program – koncert „Od zlata jabuka: Svirala u muzičkoj tradiciji Srbije“ povodom promocije istoimenog albuma u izdanju Radio Beograda 2 i diskografske kuće PGP RTS. 

U programu učestvuju narodni umetnici, laureati nagrade „Od zlata jabuka“ Radio Beograda 2 na Saboru frulaša Srbije „Oj Moravo“ u Prislonici: Dalibor Todorović, Dušan Antić, Stefan Radovanović, Veljko Petronijević i Miljan Toković.

Gosti koncerta su tandem Ljubo i Jovanka Mihajlović i ženska pevačka grupa KUD „Kopaonik“ iz Leposavića.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here