Rajskin: Filharmonijski koncert nade za povratak u normalnost

Romantičan repertoar na koncertima Beogradske filharmonije

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Beogradska filharmonija nastupa pod palicom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, u četvrtak, petak i subotu 10. 11 i 12. juna (Sala BGF, od 19 časova). U ulozi soliste je filharmoničar Veljko Klenkovski koji izvodi “Koncert za klarinet” Volfganga Amadeusa Mocarta, a na programu su još dela Feliksa Mendelsona i Johana Bramsa.

Naš repertoar se savršeno uklapa u letnje vreme i osećaj nade koji je u vazduhu – nade za povratkom u normalnost. Program je ispunjen divnim melodijama i sveobuhvatnim osećanjem romanse i ljubavi, a Mocart, Mendelson i Brams su među najvoljenim kompozitorima publike širom sveta. Beogradska filharmonija je riznica velikog broja talenata i prvoklasnih solista, zato se radujem što nastupamo sa jednim od njih – klarinetistom Veljkom Klenkovskim“, rekao je Danijel Rajskin, stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije.

04.10.2012. Ciklus koncerata kamerne muzike Bojan Pesic, oboa Sanja Romic, oboa Ognjen Popovic, klarinet Veljko Klenkovski, klarinet Nenad Jankovic, fagot Sava Djuric, fagot Milan Roksandic, horna Gordana Stojnic, horna Aleksandar Solunac, truba Jovan Savic, truba Filip Savic, kontrabas Volfgang Amadeus Mocart: Figarova zenidba Djoakino Rosini: Seviljski berberin Beograd, 01.10.2012. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Mocartov Koncert za klarinet u A duru je jedini koji je kompozitor napisao za ovaj instrument. Njegov drugi stav je poseban primer lepote i kreacije koja prikazuje veštinu najvećeg operskog kompozitora svih vremena. To je zapravo arija za klarinet gde je solista u ’ulozi’ soprana. Ovaj opus čini deo i veoma poznatih filmova kao što su „Kraljev govor“, „27 haljina“ i „Moja Afrika“. 

Veoma se radujem Mocartovom Koncertu, jednom od najlepših u literaturi za klarinet. On predstavlja neizveštačenu jednostavnost karakterističnu za celokupnu Mocartovu muziku, koju je ujedno i najteže odsvirati, a poseban je izazov svirati pred ’domaćom’ publikom. Iako u smanjenom sastavu, ova filharmonijska sezona je bila veoma zahtevna. Istraživali smo i izvodili kompleksna dela. Na to sam jako ponosan, ali iskreno, jedva čekam kraj da se odmorim“, iskren je Veljko Klenkovski.

Nastupe otvara Mendelsonov “Nokturno za gudače”, a simboličan kraj sve tri koncertne večeri biće Bramsova Serenada br. 2, koja predstavlja izjavu ljubavi kompozitora prema muzici.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket