RADMILA KARAKLAJIĆ

0
Reklama

Rođena je u Beogradu 1939.godine. Počela je da peva još u gimnazijskom bendu, na školskim igrankama, a prvi put je profesionalno nastupila sa Džez orkestrom Milana Kotlića. Bila je vredna i uporna, učila je pevanje kod operske pevačice Anite Mezetove, studirala engleski i u roku diplomirala.
Pravi početak njene karijere bio je sa pesmom “Anđelina” 1964. To je obrada pesme Luisa Prime, za koju je Radmila napisala tekst, inspirisana Mirom Stupicom u tadašnjoj pozorišnoj predstavi “Dundo Maroje”. “Anđelina” je bila revolucija u ženskom pevanju, nesputana, vesela, razigrana Radmila je bila sušta suprotnost statičnim pevačicama. Ploča je prodata u tiražu od dvesta hiljada primeraka kod nas, u Rusiji milion i dvesta hiljada, a Radmila je zbog svojih energičnih nastupa proglašena ženskim Đorđem Marjanovićem. Prvi pevač koga je publika nosila na rukama bio je Đorđe, a kada je publika u Dubrovniku ponela Radmilu na rukama, to je bila vest za naslovne strane.

https://www.youtube.com/watch?v=Pcfg7A4xu2w

Na festivalu u Pezaru, u Italiji, 1964. godine, osvojila je prvo mesto.1965. godine, Radmila Karaklajić je krenula na svoju prvu turneju po Sovjetskom Savezu i njeno temperamentno pevanje, uz isticanje ženskih atributa, ali bez imalo vulgarnosti, doneli su joj veliki uspeh pred ruskom publikom. Umesto planiranih mesec dana , ostala je šest meseci.To je bio početak sjajne dugogodišnje karijere u SSSR-u, koja je rezultirala i time da su male Ruskinje počele da dobijaju ime Radmila!1967. godine sa pesmom “Bokeljska noć”, (u alternaciji sa Vice Vukovom) pobedila je na Splitskom festivalu.

Na trećoj “Pesmi leta” 1969. godine došlo je do skandala – Radmila Karaklajić, dotle favorit, isključena je sa festivala! Optužena je za kupovinu glasova, što je ona odlučno negirala, i pravdu tražila na sudu, ali šteta je već napravljena. Da li je to bilo podmetanje od strane kolega, ili tek reklama za taj putujući festival, tek dovelo je do iznenadnog gašenja njene karijere u domovini.

Radmila je nastavila sa nastupima u SSSR-u, gde je bila i ostala legenda. Njena ploča iz 1986. prodata je u više od milion primeraka. Rusi su joj organizovali koncert u UN 1983.godine, predstavivši je kao zvezdu Istočne Evrope, što se ni jednom našem pevaču nije dogodilo.

Izvor: Dušan Mihajlović music pocket

Fotografija: Fotografija sa omota_

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here