Rade Šerbedžija održao sinoć (17. jun) veoma uspešan dvočasovni koncert u Botaničkoj bašti u Beogradu

Atraktivno putovanje kroz prošlost velikana muzičke umetnosti

0
ReklamaAtraktivno putovanje kroz prošlost velikana muzičke umetnosti

BEOGRAD, 18.juna (Tanjug) –  Čuveni glumac i muzičar Rade Šerbedžija sinoć je održao koncert naziva „Ne okreći se, sine“ u Botaničkoj bašti „Jevremovac” u Beogradu, kao novi povratak od prošle godine, pred nepreglednim brojem njegovih iskrenih ljubitelja.

Koncert je počeo pesmom „Vrijeme je, draga“ što je veoma obradovao auditorijum pod otvorenim nebom, a još više se atmosfera zagrejala baladom „Imam pjesmu za tebe“.

Na toj kompoziciji Šerbedžija je spontano sišao sa pozornice i prošetao većim delom Botaničke bašte da se rukuje sa svojom publikom, kao velika atrakcija i performans, čime je umetnik zagrejao atmosferu. 

U prvim redovima koncert je pratio Patrijarh srpski Porfirije, koga je Šerbedžija javno pozdravio sa posebnim uvažavanjem što će činiti više puta tokom ove magične noći.

Koncert je organizovala agencija „Fusion Event“ i Centar Beogradskih festivala – CEBEF.


Foto: Live Production„Dobro veče, dragi moji gardneri. Uživate u bašti,vidim. Družimo se ovde kao i prošle godine. Pevaćemo neke tužne, ali i vesele pesme“, najavio je dramski i muzički umetnik budući program koji ima čak 24 pesme na set listi.

Ulaznice za sedeća mesta su bile odavno rasprodate, a u prodaji je pred sam nastup ostao tek mali broj karata za stajanje, gde su postavljeni i barski stolovi.

Publika je i bila odvojena tim celinama, na veoma visokom nivou postavljeno, kompleks za sedenje i iza prostor za stajanje u prirodi okruženu u zelenilu.

Na koncertu „Ne okreći se sine“, koji nosi naziv po njegovom poslednjem albumu iz 2020. godine u izdanju diskografskih kuća Jugoton/Croatia Records, Šerbedžija je izvodio svoje velike hitove ili razne aranžirane obrade.

Foto: Live Production„Sledi jedna pesma koja je starija čak i od mene“, duhovito je najavio numeru “Barbara”, što je ostavilo sve bez daha, a naredna „Kose boje maka“ je razigrala auditorijum u stilu čardaša.

„Ja sam jedan od vojnika Arsena Dedića, tog našegživotnog i muzičkog generala“, nadahnuto je najavio sledeću kompoziciju tog velikog muzičara – „Panonska trešnja“ i ispričao anegdotu kako ga je Arsen poslao sa tom numerom na jedno takmičenje pri početku karijere, i on je osvojio drugo mesto, na šta je Dedić na vratima svog stana ljutito pitao – “Samo drugo mesto?”.


Tužna posveta raznim preminulim muzičarima krenula je sa duetskom pesmom „Ni u tvome srcu“ koju je Rade originalno otpevao sa Kemalom Montenom, a ovaj put je pevao sa kolegom iz pratećeg sastava „Zapadni kolodvor“.

Iako je Rade najavio da će ove nochi manje pričati, a više pevati / svirati, jer je na repertoaru planiran veliki broj pesama, ipak je odužio jednu anegdotu iz perioda svog života u Engleskoj.

Foto: Live ProductionBeše to obiman uvod u poetičnu „Priču iz Londona“, gde je Šerbedžija opisao svoje početke uspešne internacionalne karijere dok je u Londonu čuvao svoju decu, čekajući buduće angažmane.

Tada je njegova žena, pozorišna rediteljka Lenka Udovički radila, a on se brinuo o zajedničkoj deci, u vreme kada je dostigao svetski uspeh sa makedonskim filmom „Pre kiše“ (1993) MilčaMančevskog na festivalu u Veneciji.

U Londonu ga tada nije odmah prepoznala jedna žena, misleći da samo liči na Šerbedžiju, a kada je shvatila da je to on, samo je rekla – “Eto u majčinu kakva nam je zemlja, kada jedan Rade Šerbedžija mora u Londonu da čuva tuđu decu”, što je izazvalo smeh u publici.

 Navedenu pesmu „Priča iz Londona“ Šerbedžija je posvetio preminulom vojvodjanskom kantautoru i dodao podnaslov „Pismo Balaševiću„.
Svestrani umetnik nije naširoko pričao o panonskon mornaru ĐorđuBalaševiću, koji nas je iznenada napustio početkom 2021. godine od posledica korona virusa, već je kratko najavio da mu je ta kompozicija posvećena.

Foto: Live ProductionNaravno, koncert ne može proći bez Radetove inspirativne obrade hita Branimira Džonija Štulića, frontmena rok brenda od benda “Azra”, a to je –„Meni se dušo od tebe ne rastaje”, što uvek obraduje sve fanove u prepunoj Botaničkoj bašti.

Tokom koncerta dalje Rade je redovno ulazio medju voljenu publiku koja bezuslovno obožava svog idola, favorita iz mladosti i ta ljubav očigledno decenijama ne bledi.

Nova posveta Arsenu Dediću je upriliccena sa numerom iz njegovog pera „Djevojka iz moga kraja“, a Rade se pohvalio i sa nagradjenom kompozicijom „Eto pjesma“ sa aktuelnog albuma, koju je napisao muziccar Husa iz pop rok grupe „Parni Valjak“. 

Foto: Live ProductionAntologijska balada „Ostala si uvijek ista“ Miše Kovača u drugačijem Radetovom aranžmanu oduševila je posetioce koncerta na otvorenom, pesma je zaista vanvremenska i posebna.
Sećamo se i obrade koju je pevao nastradali (2007) makedonski pevač Toše Proeski.


Pesmu “Poleti ptico” posvetio je Rade mega uspešnom srpskom i svetskom teniseru Novaku Đokoviću na čemu je dobio ogroman aplauz, posebno što su Novakovi roditelji iz prvih redova sa uživanjem pratili koncert.

Neprolazna remek dela Arsena Dedića su se nastavljala, te su na red došli njegovi čuveni stihovi „pusti me da spavam, moja draga“ za numeru “Povratak ratnika”.


Foto: Live ProductionImpresivno recitovanje poezije majstora dramske i muzičke umetnosti, pesnika, književnika, glumca, reditelja, upravnika pozorišta, uvek ispunjava njegove iskrene ljubitelje, a ove noći su na repertoaru bili odlomci iz opusa Vladislava Petkovića Disa („Pijanstvo“), Branka Miljkovića („Balada o ohridskim trubadurima“) i naravno kultna poema „Čekaj me“ ruskog pesnika Konstantina Simonova (1915-1979) i divnim romantičnim stihovima „Čekaj me i ja ću sigurno doći, samo me čekaj dugo“.

Snažna naslovna pesma sa novog albuma „Ne okreći se, sine“ zadivila je publiku, šarmantni i harizmatični boemski umetnik posvetio ju je davnih godina svom sinu Danilu i njegovoj generaciji, danas afirmisanom filmskom reditelju kada je ulazio u punoletstvo, i napisao je tekst.

Foto: Live ProductionNaravno, za kraj je ostavljeno apsolutno remek delo “Ne daj se Ines”, savršena poema koja je Šerbedžiju proslavila davnih godina, a na stihove ponovo naravno – Arsena Dedića.

Neprolazne i izvanredne pesme Kemala Montena, Džonija Štulića, Miše Kovača i drugih kolega sa kojima je sarađivao, činile su okosnicu koncerta od sinoć.

Jedan od segmenata bila je zanimljiva pesma “Sretan prosvjetni radnik” – priča o našim disidentima, koje je Rade izveo na akustičnoj gitari, kao i stvar “Piramange”, čiji je uvod interpretirao harmonikaš iz “Zapadnog kolodvora” – Marijan Krajina, da se pohvali kako ga je stipendirao čuveni hrvatski pijanista Ivo Pogorelić, prepoznavši njegov veliki talenat i nije tražio ništa zauzvrat.


Foto: Live ProductionNa koncertu kao specijalni gost nastupila je Nina Savić sa ćerkama Jovanom (17) i Katarinom (12), koje je Šerbedžija, šetajući Skadarlijom, čuo kako sviraju i pevaju francuske šansone i oduševljen njihovim izvođenjem pozvao ih da gostuju na njegovom koncertu.
Izvele su dve pesme i dobile zaista ogroman aplauz.

Specijalan gost iznenadjenja je bio popularni trubač Dejan Petrović sa svojim Big bendom na bisu kada je impresivno izveo sa Radetom kompoziciju „Stani stani, Ibar vodo“ čime je zaokružen veoma sadžajan koncert od puna dva sata i malo duže – 130 minuta.

U julu 2021. u srcu Beograda Šerbedžija je već prvi put, premijerno oduševio svoju vernu publiku na rasprodatom nastupu od nekoliko hiljada duša u Botaničkoj bašti.

Svaki nastup Šerbedžije je više od koncerta – to je pravo multimedijalno veče poezije, glume, nadahnuto recitovanje, odlomci monodrame.

Foto: Live Production
Veliki umetnik godinama je nastupao uglavnom u velikoj sali Sava centra kao prava tradicija, a onda je i menjao ponekad prostore, te je pevao u Hali sportova na Novom Beogradu, kao i u Kombank Dvorani, decembra 2018. godine, u pratnji gitariste Miroslava Tadića, gde mu je gostovao i pijanista Vasil Hadžimanov.

U Beogradu Šerbedžija je aktivan u teatru, jer na sceni BDP-a godinama igra u predstavi “Ko se boji Virdžinije Vulf” Edvarda Olbija, u režiji svoje suporuge Lenke Udovički.

Trenutno je u svetu aktuelan sa britanskom špijunskom TV serijom “Slow Horses” uz Gerija Oldmana i Kristin Skot Tomas.
Uželeli smo se svi veoma da zaigra i kod nas u domaćim filmovima i TV serijama, a ne samo u nekim reklamama.

Rade Šerbedžija sa bendom Zapadni kolodvor i gostom Miroslavom Tadićem krenuo je na veliku turneju po regionu i inostranstvu, gde promoviše aktuelni album “Ne okreći se, sine”, te su već bili u Mariboru, Vinkovcima, Osijeku, Slavonskom Brodu.

Na njihovom putu svakako su upisani i Ofenbah, Sarajevo, Kakanj, Gračanica, Zadar, Subotica, Zagreb, Kostanjevicu ob Krki, Kranj, tradicionalno na Brijune, Geteborg, Malme, Stokholm, Kumanovo i Skoplje.


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket

DEJAN PETROVIĆ, Foto: Live Production
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here