Rade Šerbedžija: O svakome danas može da se napiše roman, svi smo veoma bogati u životu 

Povodom koncerta 17. juna u Botaničkoj bašti u Beogradu

0
Reklama

Povodom koncerta 17. juna u Botaničkoj bašti u Beogradu

BEOGRAD: Čuveni muzičar i glumac Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor bend imaće ponovo samostalan koncert 17. juna u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u srcu Beograda, a specijalno za Tanjug / Music Pocket magazin svestrani umetnik je istakao da je i pored drugih veština, on ipak samo glumac i da je to njegovo glavno zanimanje.


Promocija koncerta i novijeg albuma “Ne okreći se sine” održani su istovremeno ove nedelje u prestonici za ogroman broj predstavnika medija.

Književnik, pesnik, povremeno reditelj, muzičar, upravnik i osnivač teatra „Ulyssis“ na Brionima (Hrvatska) smatra da je gluma njegova esencija iz koje proizilaze druge umetnosti i vesstine.


Jedan ste od retkih veoma svestranih umetnika u polju književnosti, filma, televizije, muzike, teatra. Kako biste se predstavili nekome ko vas ne poznaje a da morate da izaberete samo jednu poziciju od svega navedenog?

„Glumac, u osnovi ja sam ipak samo glumac. Istina, ponekad i jesam nešto drugo, recimo mogao sam u karijeri višerežirati. Neke moje predstave su čak bile veoma uspešne u mladosti“, prisetio se Šerbedžija koji je i režirao jedan celovečernji igrani film „Oslobodjenje Skoplja“ (2016) zajedno sa svojim sinom Danilom, prema istoimenoj antologijskoj drami nedavno preminulog reditelja Dušana Jovanovića u čijoj je pozorišnoj verziji Rade odavno glumio, u režiji Ljubiše Ristića na sceni KPGT-a.
„Taj film mi se nije toliko posrećio, ali iz nekih drugih razloga, duga je sad to priča. Naravno, nije to loš film, ali nije onakav kakav sam ja želeo da bude. Tako da je ipak moja glavna vokacija gluma, za film, teatar, televizijske serije, sve drugo mi je usputno“, nastavio je Šerbedžija za agenciju Tanjug i Music Pocket.

Proslavljeni dramski umetnik i pedagog smatra da bi danas mogao svakoga naučiti da glumi za samo 15 dana, ali da nije u tome ideja ni suština ovog poziva.

„Svoje studente tako učim puno toga važnog. Potrebno je danas mladim ljudima pomagati da što pre dodju do slobode, da osveste svoju ličnost, da čitaju knjige, da gledaju umetnost, da budno posmatraju život. Moraju ispravno da se postavljaju prema svim društvenim i političkim prilikama u zemlji i celom svetu, to od njih čini zanimljive ljude“, analizirao je značajan glumac u svetskim okvirima, prisutan u mnogim američkim i evropskim ostvarenjima.

Šerbedžija je napomenuo da studentima često preporučuje da uče razne veštine, od onih banalnih kao što je dobro kuvati, kreativno spremati hranu, plivati, jahati, svirati gitaru ili klavir, pevati ili „bilo šta od života što tim mladima daje izuzetnost i zanimljivost“.


„Mislim da danas svaki čovek, kao svi mi ovde, imamo jednaka srca koja isto kucaju. Svi imamo svoje priče od rodjenja do ovog časa. Tako da svi možemo toliko toga ispričati i svi smo toliko bogati. O svima nama se mogu napisati čitavi romani tako da svi mogu biti Robert De Niro ili Vanesa Redgrejv, ako gledamo kroz glumce“, nadahnuto je istakao jedan od traženijih domaćih glumaca u Evropi i Americi, koji je prisutan na inostranom tržištu od 1993. godine i ogromnog uspeha makedonskog filma „Pre kiše“ Milča Mančevskog.

Rade Šerbedžija je apsolutno oduševio svoju vernu publiku u julu 2021. na rasprodatom nastupu u Botaničkoj bašti gde će ponovo nastupiti u petak, 17. juna, kako je najavio protekle sedmice u Jugoton/Croatia Records prodavnici u susretu sa medijima u Beogradu.Rade i Brajan Rašić – rok fotograf
Rader i Goran Jović
Publika se uželela vas veoma da često gleda domaće filmove i TV serije sa vama ili vas kao omiljenog glumca prati u predstavama, kao što nam igrate već godinama u komadu “Ko se boji Virdžinije Vulf?” Edvarda Olbija na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji vaše supruge Lenke Udovički. Da li ima šanse da vas uskoro gledamo kod nas koliko vas ima uživo kao muzičar, barem jednom godišnje?

Ja zapravo nemam vremena da ovde u Srbiji često snimam, igram u filmovima, a jako bih voleo.
Imao sam dosta ponuda u poslednje vreme od reditelja i producenata, posebno za filmove, ali eto, ja moram imati prostora i otvorenu situaciju da mogu dobiti neku odličnu ulogu u inostranstvu. Jedna od tih je nova TV serija „Slow Horses“, koja se upravo prikazuje, i uskoro sledi prva epizoda u kojoj se ja pojavljujem, najavio je Šerbedžija za Tanjug – Music Pocket svoj aktuelni projekat, najnoviju britansku špijunsku seriju u kojoj glume Geri Oldman i Kristin Skot Tomas.


Rade, Branko Rosić i Brajan Rašić
Dalje u zvaničnom susretu sa medijima Rade je promovisao i svoj poslednji studijski album i ploču „Ne okreći se, sine“ (2020, Jugoton/Croatia Records) za koji je umetnik istakao da jeizašla u pravo vreme tokom pandemije, da malo razveseli narod i svoju publiku, za koju je primetio da je bila veoma zastrašena od korone.

„Upravo iz tog razloga sam svakodnevno snimao svoje recitovanje poezije tokom pandemije i prikazivao ljudima. Bilo je čak 50 tih video zapisa. Kako se korona smanjivala, tako sam ja i prestajao sa tim i vidim da je publika to zavolela dok sam radio“, primetio je glumac i pevač u vezi svojih video klipova koje je objavljivao na platformi YouTube i zvaničnoj Facebook stranici.


Muziku sam shvatao uvek kao svoj hobi. Tek kasnije sam ozbiljnije krenuo da se njom bavim. Nekad sam radio sve to skoro levom rukom, kao čitav album „Ne daj se, Ines“, koji sam snimio za samo jedan dan. Sada je drugačije, kada na koncertu ili albumima imam jednog gitaristu kakav je Miroslav Tadić, tako vrhunski profesionalac, onda znam da mora ozbiljno da se radi, nema greške“, otkrio je Šerbedžija i dalje govorio o nekolicini kolega saradnika na poslednjem albumu.
„Darko Rundek je bio moj student, jer je on upisao Pozorišnu režiju na Akademiji, znamo se odavno, uvek je lepo kad saradjujemo. Za naslovnu numeru „Ne okreći se, sine“ muziku je komponovao izvanredni Gabor Lendjel, a ja sam napisao tekst, posvećen mom sinu Danilu i njegovoj generaciji“, pohvalio je muzičar poznatog klavijaturistu iz nekad slavnog pop rok benda „Teška industrija“.

Rok publicista i kritičar Petar Janjatović je istakao na promociji koncerta i albuma da se na novoj ploči i disku nalaze pesme koje su okupile mnoge zvezde bivše Jugoslavije – Gabi Novak, Matija Dedić, Husa iz grupe „Parni valjak“, spomenuti Darko Rundek, a prisutni su stihovi velikog Arsena Dedića, dok je snimljena i obrada čuvene besmrtne balade „Ostala si uvek ista“ Miše Kovača.

Ako su nas isterali iz Jugoslavije, nikada ne mogu isterati Jugoslaviju iz nas. Ovo je istinska jugoslovenska ploča, svi su tu, ponovo. Čak je i jedna pesma posvećena velikom slovenačkom pozorišnom reditelju Tomažu Panduru, koji nas je zauvek napustio pre nekoliko godina. Nežna, topla, setna ploča koja me muzičkipodseća na nekadašnju akustičnu scenu Jugoslavije“, ocenio je Janjatović.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Ana PaunkovićŠerbedžija se za kraj prisetio atmosfere sa koncerta u Botaničkoj bašti u julu 2021. godine, kada je ovo mesto postalo odjednom glavno za muzičke programe.

„Bio sam zaista prijatno iznenadjen. Postavljeno je oko 350 stolica na prostranoj travi, a pored je sve vreme stajalo još barem hiljadu ljudi. Moji koncerti su obično uvek rasprodati, tako sam navikao. Posebno se sećam dve noći zaredom u Sava centru 1997. godine, po 4000 ljudi na veče je došlo da me gleda“, prisetio se Šerbedžija i najavio da che 17. juna biti još jedno lepo druženje sa vernom beogradskom publikom.

Prostor ispred Staklene bašte je bio tada prepun auditorijuma prefinjenog ukusa i upravo ta posebna atmosfera inspirisala je Šerbedžiju da se i ove godine vrati u Botaničku baštu, novom prostoru za muzičke programe i kulturne aktivnosti.

Biće još koncerata, odmah nakon Radeta će 18. juna nastupiti na akustičnoj večeri pop dama Aleksandra Radović, a za njom 19.06. – Barcelona Gipsy balKan Orchestra.
Takodje, 2. i 3. jula će biti organizovan festival “Jazz in the Garden”.

Foto: Dragana Udovičić
Foto-Vedran-Sevčuk
Na koncertu „Ne okreći se sine“, koji nosi naziv po njegovom poslednjem albumu, Šerbedžija će izvoditi svoje velike hitove -“Barbara”, “Protuletje se otpira”, “Meni se dušo od tebe ne rastaje”, “Ni u tvome srcu”, “Poleti ptico”, “Povratak ratnika”, “Tvoje nježne godine”, “Ne daj se Ines”, “Filipa Kljajića 32”, ali i nezaboravne pesme Arsena Dedića, Kemala Montena, Džonija Štulića, Miše Kovača i drugih slavnih kolega sa kojima je sarađivao.

Koncert Radeta Šerbedžije organizuje Fusion Event, uz CEBEF – Centar Beogradskih festivala.


Veliki dramski i muzički umetnik godinama je nastupao uglavnom u velikoj sali Sava centra kao prava tradicija, a onda je i menjao ponekad prostore, te je pevao i na besplatnom koncertu u Hali sportova na Novom Beogradu, kao i u Kombank Dvorani, decembra 2018. godine, u pratnji gitariste Miroslava Tadića, gde mu je gostovao i etno jazz pijanista Vasil Hadžimanov.

Za vreme 49. izdanja FEST-a osvojio je čuvenu nagradu „Beogradski pobednik“ za sva dostignuća i doprinos sedme umetnosti, odnosno domaće kinematografije i predstavljanja iste u svetu.
Rade Šerbedžija sa svojim pratećim bendom Zapadni kolodvor krenuo je na veliku turneju po regiji, a kasnije će se uputiti i u zemlje izvan regije.

Na turneji Rade promoviše aktuelni album “Ne okreći se, sine”.
Sve je započelo u Mariboru 20.5., a sledećeg dana je bio u Slavoniji, onda 22.5. nastupio je u Vinkovcima, 23.5. u Osijeku, a 24.5. u Slavonskom Brodu.

Kasnije ide u Ofenbah, Sarajevo, Kakanj, Gračanicu, Zadar (sa Miroslavom Tadićem), Beograd, Suboticu, Zagreb, Kostanjevicu ob Krki, Kranj, tradicionalno na Brione, Geteborg, Malme, Stokholm, Kumanovo i Skoplje.


Ivan Makragić
TANJUG – Music Pocket


Credit line: Profimedia, Alamy


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here