Rade Šerbedžija je održao sinoć emotivan koncert u Mts Dvorani (sreda, 21.12.2022.)

Muzičko putovanje kroz poeziju, glumu i muziku

0
ReklamaMuzičko putovanje kroz poeziju, glumu i muziku


BEOGRAD, 22. decembra – Svestrani umetnik glumac, književnik i muzičar Rade Šerbedžija uz sastav „Zapadni kolodvor“ održao je sinoć (21.12.) samostalan koncert naziva „Eto pjesme“ u Mts Dvorani.


Slavni dramski i muzički autor priredio je kao uvek tradicionalni program kao veoma vešt spoj poezije, glume i muzike u trajanju od skoro dva i po sata, kao promocija i dalje aktuelnog albuma „Ne okreći se, sine“ (2021).


Publika u Novom Sadu će večeras, 22.12. gledati Šerbedžiju u Srpskom narodnom pozorištu sa gotovo istim programom – repertoarom.


Romantični umetnik započeo je veče poezijom i to sa „besmrtnim“ pesnikom Brankom Miljkovićem – „Uzalud je budim“ (1957), kao zanimljiv koktel recitovanja i pevanja uz orkestar.
Naravno, u tome je Rade uvek majstor, tako da je bio apsolutno izvanredan u tumačenju tih stihova.NAPOMENA: Sve slike u tekstu nisu originalne autentične fotografijje sa koncerta 21.12.2022., već sa ranijih nastupa muzičara.

Photo: A.K./ATAImages
Dobro veče, dragi Beograđani, opet se ovde vidimo. Puno ćemo pevati ove noći, malo i govoriti, smejati se i biti tužni. Počinjemo sa pesmom koja je starija i od mene – „Barbara„, duhovito se obratio Šerbedžija vernoj publici i zapevao tu antologijsku pesmu po kojoj je ostao prepoznatljiv.


Naravno, repertoar ne može bez čuvene „Panonske trešnje“ Arsena Dedića, uz obaveznu priču kako mu je taj veliki autor šansona napisao tu pesmu pre toliko decenija sa kojom je osvojio drugo mesto na jednom takmičenju bivsse Jugoslavije.


Usledila je ubrzo numera kojom se zove ovaj koncert i turneja – „Eto pjesma“ koja je oduševila punu salu Mts Dvorane.

Sad ćemo vam otkriti jednu dragu pesmu koju sam veoma voleo pevati sa svojim prijateljem koji je i vama, siguran sam, bio omiljeni ovde“, emotivna najava za hit duet „Ni u tvome srcu“ koju je Rade originalno snimio sa pop pevačem Kemalom Montenom, i naravno uvek razgali i rastopi ljubitelje.

Rade Šerbedžija je ove čarobne muzičke noći obeležio povratak u Mts Dvoranu nakon uspešnog koncerta iz decembra 2018. godine, a od 1995. je redovno oko Nove godine uvek rasprodao veliku salu Sava centra.
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Repertoar poezije podrazumeva i „Ne marim da pijem“ Vladislava Petkovića Disa, koju Rade uvek sa iskrenim uživanjem interpretira.


„Sad ćemo jednu obradu sa našim aranžmanom, još jedan sjajan pesnik Džoni Štulić“, beše to uvertira za čuvenu kompoziciju grupe „Azra“ na čelu sa spomenutim muzičarem – „Meni se dušo od tebe ne rastaje“, pravi zicer i adut na set listi.


Šerbedžija voli dosta da animira publiku, te često silazi sa bine, druži se sa njima, rukuje, peva im na uvo, uživa da oseti od njih energiju i vibracije. Očekivano, fanovi oba pola veoma vole da budu blizu svog favorita.


Razigrana numera „Kose boje maka“ podigla je deo sale, što nije ni čudo, jer ju je Rade najavio rečima – „ovo je najbrzza pesma koju sam napisao“.

Elegična i nostalgična numera „Na nešto me sjeća taj grad“ dovodi i prvog gosta, odnosno gošću.
„Evo divna glumica i pevačica Maja Posavec, igrali smo zajedno predstave na Brionima, u našem pozorisstu „Uliks“. Bila je sjajna, posebno u Šekspirovoj „Buri“, ja sam imao glavnu ulogu Prospera, a ona mi je ukrala šou“, nahvalio je Rade – Maju, i dodao nešto važno.

Naime, tu pesmu poetičnog naziva sa novog albuma, napisao je istaknuti hrvatski muzičar Darko Rundek, a znaju se sa Akademije, jer je ovaj pevač, kompozitor i gitarista, što mnogi ne znaju, zapravo po obrazovanju – pozorišni reditelj.

Maja Posavec je poznata srpskoj publici kao bivša pevačica hrvatskog pop benda „Detour“, te je izvela svoju pesmu „Pijani pilot“ iz te grupe, kao i slavni američki hit „Jolene“ (1974) od kantri autorke Doli Parton.

Ponovo Arsen Dedić i neprolazna dela „Tvoje nježne godine“ i „Djevojka iz moga kraja“ dovela su auditorijum do vrhunca., a Rade ga stalno hvali – “bio je neprevazidjen, nezaboravan, jedinstven”.


Šerbedžija je u medijima najavio jednog važnog i specijalnog gosta, a to je Muharem Serbezovski (72), istaknuti pevač narodne muzike iz Makedonije, rodjen u Skoplju, a romskog porekla, aktivan od 1968. godine u karijeri. Medjutim, iz zdravstvenih razloga, nije mogao da nastupa večeras.


Album „Ne okreći se, sine“ sa 11 numera je oduševio struccnu javnost, a među autorima je i Husein Hus Hasanefendić, lider pop rok grupe „Parni valjak“, koji je napisao izvedeni hit „Eto pjesma“ kako glasi i naziv koncerta.

Pesma „Čekaj me“ ruskog pesnika Konstantina Simonova, uz harmonikaša iz „Zapadnog kolodvora“ bila je poseban doživljaj pun nadahnute glume, a svog kolegu iz benda Rade je nahvalio onoliko, jer ga je stipendirao pijanista Ivo Pogorelić za usavršavanje u inostranstvu.


Na toj numeri – poeziji, Rade je raspustio ostatak benda, da sa njih dvojicom sve bude intimnije.

„Numeru „Moja božićna“ napisali smo moja supruga Lenka Udovički i ja devedesetih godina, pesma o svim izbeglicama, ljudima koji su nažalost izgubili svoje domove zbog proklete politike i ratova“, skoro kroz suze je pričao Rade i doveo uskoro na pozornicu ćerku Milicu, koja ima umetničko scensko ime – Eliot Alma.

Ona je pevala sa gitarom „Evil Bubbles“, kao i delo Toma Vejtsa – „Green Grace“.„Moj album se zove „Ne okreći se sine“, prema mojoj pesmi koju sam napisao davne 1988. godine i posvetio je mom sinu Danilu, koji je tek napunio 17 godina“, analizirao je umetnik naziv albuma i podsetio na čuveni film „Ne okreći se, sine“ (1956) reditelja Branka Bauera, prema istoimenom romanu i scenariju Arsena Diklića.


„Pesma je zapravo poruka mom sinu i svim sinovima da se ne okreću za problemima svojih očeva, da samo gledaju u život napred“, veoma emotivno ju je Rade dočarao ulazeći u sred voljene publike, glasno pevao i na kraju pustio pomalo suze od toliko emocija, sećanje na neka prošla vremena, kada mu je sin eto bio znatno mladji.

Velika i značajna ekipa muzičara je saradjivala na albumu: Damir Urban je autor teksta za pesmu „Govorila je tako tiho, tiho, tiho“, čuveni virtouz na gitari Miroslav Tadić svira na pesmi „New York“ Arsena Dedića.


 Hrvatski gitarista Ante Gelo svira na albumu u divnoj kultnoj pesmi „Ostala si uvijek ista“, autora Đorđa Novkovića i Željka Sabola, o čemu je govorio muzičar:

„Napravili smo rimejk sa ovom pesmom, koju je pevao još jedan meni omiljeni pevač bivše Jugoslavije, uz Arsena, a to je Mišo Kovač“.


Usledili su hitovi kao „Do poslednjeg daha“ kao uspomena na čuveni film nedavno preminulog režisera Žana Lik Godara, sa Žan Pol Belmondom, i na toj numeri Rade uvek veselo igra i skida svoj simpatični šešir dok pleše u stilu tvista, kao i „Poleti ptico“ iz pera Zlatana Fazlića, tekstopisca koji je potpisao hitove grupa “Crvena jabuka”, Kemala Montena, Davorina Popovića – “Indexi”,  Borisa Novkovića, Severinu, Danijelu, Halida Bešlića, Hanku Paldum.


Bližimo se kraju – pesma „Povratak ratnika“ koju je snimio takodje sa ženom Lenkom u Sloveniji, 1992., kada je otišao na skijanje.


Na novom albumu se nalaze i saradnje sa Gabi Novak i Matijom Dedićem u Arsenovoj pesmi „Od kako te ne volim“, ali nismo je čuli ove noći.


Šerbedžija je aktuelni album promovisao na poslednja dva koncerta u Beogradu na sceni Botaničke bašte “Jevremovac” tokom leta 2021. i ove 2022. godine, kada je nekoliko hiljada posetilaca uživalo u njegovim dvočasovnim koncertima.


Čekajte, hajde pre bisa i one pesme koje mi uvek tražite, da mi svi zajedno nešto otpjevamo, može?”, veselo i razdragano Šerbedžija je najavio đuskanje uz njegovu verziju hit pesme, tačnije refrena – “Za dobra stara vremena” pop grupe “Novi fosili” uz zarazne stihove – “Kako je dobro, videti te opet, staviti ruke na tvoja ramena. Kao nekad, probudi me nježno, za ona dobra, dobra, dobra, stara vremena”, što nas je vratilo u doba SFRJ, bivše Juge, nostalgije, jednog vremena koje je odavno zauvek nestalo. Zato za sebe Rade i dalje govori da je jednostavno – Jugosloven.

Inače Rade toliko obožava svoju publiku, da je u jednom trenutku stao sa izvođenjem jedne pesme dok je sedeo na stolici sa gitarom. Onda je ustao i sklonio stalak pored sebe, jer je primetio da ga žena iz prvih redova ne može dobro gledati kroz taj stalak, što je oduševilo celu salu.

Za sam kraj kao uvek, neprolazna vrednost remek dela „Ne daj se, Ines“ kao zaokruženo kompletno divno muzičko i poetsko veče od 140 minuta.

I ovog puta kao toliko decenija uzastopno, Rade Šerbedžija je vrhunski – savršeno predstavio svoju neprežaljenu divnu Ines, iz mašte Arsena Dedića, “generacijo, ljubavnice”.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music PocketReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here