Punk Rock Holiday 2022 – Pet dana u raju !

2
Reklama

Deseti Punk Rock Holiday (PRH) odigrao se od 8. avgusta do 12. avgusta 2022. godine, naravno u Tolminu, nakon odlaganja i trogodišnjeg čekanja iz poznatih razloga. Bajkovita slovenačka zabit ponovo je bila meka punk hodočasnika sa svih šest kontinenata. Meseci brige i razočaranja zbog koncertne apstinencije nestali su na ušću Tolminke u Soču i otišli su putem bez povratka. “Najbolji mali festival na svetu” još jednom je potvrdio sve epitete koje nosi godinama unazad, i priuštio je izvođačima i posetiocima jedinstven osećaj pripadnosti i strasti.

            Tokom pet dana, na tri bine (Main stage, Beach stage, Acoustic stage), šibao je punk rock u svim svojim podžanrovima, za svačiji ukus i ličnu sreću. I pored otkaza velikih imena poput Bad Religion, Strung Out, H2O i The Adolesecents, organizatori su doveli više od 40 bendova željnih da pokažu da je koncertna pauza prošlost i da je vreme radosti ponovo sa nama. Mudro dozirani line-up obezbedio je potrebno ludilo u mosh pitu tokom celog festivala.

            Dobro poznata imena američke punk scene poput Descendents, Circle Jerks, Anti Flag, Bouncing Souls, Lagwagon, Comeback Kid, Authority Zero, Chaser, Get Dead dominirali su na glavnoj bini iz večeri u veče potpomognuti evropskim i kanadskim kolegama. Većina bendova su povratnici na PRH i pružili su fanovima očekivanu radost. Možda je baš zato debitantski nastup grupe The Interrupters na PRH izazvao najveći delirijum na festivalu. Spektakularna predstava, savršena svirka, uz dominaciju malene Ejmi na bini, sigurno predstavlja vrhunac ovogodišnjeg izdanja. Za sve redovne posetioce, koji su godinama čekali na ovaj bend, ostaje misterija koji su čarobni štapić iskoristili organizatori da dovedu bend koji je na vrhuncu svoje karijere. Tek, jasno je bilo braći Bivona i nasmejanoj Ejmi da imaju srca fanova na dlanu, pa su uzvratili istom merom.

            Podjednako uzbudljivo je bilo na Beach stageu gde su se pojavile mlade nade scene ali i neka imena kojima je mesto na glavnoj bini. Raniji počeci koncerata nisu bili prepreka da se fanovi okupljaju već u podne, i da se kupanje i sunčanje miksuju sa pogom i stagedivingom na maloj bini. Pored bendova koji već imaju dobar katalog izdanja iza sebe (Petrol Girls, Captain Asshole, Downway, Eat Defeat, itd.), videli smo konačno na PRH bend Direct Hit!, sigurno najzvučnije ime na Beach stageu. Njihov debitantski nastup na PRH je bio energetski kontrolisan i uzbudljiv, da bi na kraju prešao u potpunu euforiju (jedan od retkih nastupa koji je imao bis).

           

            Poput bendova, i posetioci su bili na najvišem nivou. Pored već poznatih lica iz Slovenije, koji nisu izostali od prvog festivala, ponovo smo imali priliku da vidimo srećna lica iz regiona, ali i najudaljenijih krajeva sveta, koji dolaze da budu deo “porodične priče” koja simbolizuje ovaj događaj. Kao nikada ranije, ovogodišnji događaj je obeležen dolaskom mnogobrojnih porodica sa malom decom. Objašnjenje je jednostavno – punkeri su postali mame i tate, i sada je red na decu da nastave pravim putem. Uz propisane bezbednosne mere, dnevni koncerti su bili obeleženi ne samo prisustvom većeg broja dece nego i njihovim crowdsurfingom, što je naišlo na odobravanje i oduševljenje prisutnih.

           

            Za razliku od mlađih posetioca, iskusniji su svoju sreću pronalazili u bakljadama, stagedivingu, circle pitu, pevanju na bini sa izvođačima. Svako veče smo prisustvovali kontrolisanoj euforiji, koja je okončana pronicljivim potezom organizatora da festival zatvori punk rock karaokama na glavnoj bini. To se pokazalo kao pun pogodak jer su se za mikrofon borili i izvođači i posetioci!!!   

         

Kao i obično “pet dana u raju” prođe brzo, a zatim kreće odbrojavanje nedelja do novog Punk Rock Holidaya. Sabiranje utisaka sigurno nema kraja, koliko god izgledalo moguće. Nasmejana lica prijatelja i novih poznanika, samih izvođača, redara, organizatora, beskrajne priče i razmena utisaka, zagrljaji, neprestane prepiske, pivo, kokteli, Soča i Tolminka, lokalne kafane i prodavnice, stanovnici Tolmina i okoline. Beskrajni niz simbola i vera u Andreja, Nika, Klaru i ostatak ekipe da će naredne godine biti još uzbudljivije i radosnije.

Reklama

2 KOMENTARA

  1. Izuzetno kvalitetan tekst, toliko dobar da prenese utiske, atmosferu i emocije sa ovakvog jednog događaja. Vrlo je bitno a to je danas na žalost retkost, preneti mladima i zainteresovati ih za prave muzičke vrednosti u moru šunda i kiča. Vreme u kome se nalazimo diktira tempo muzikog škarta, festival kao ovaj je jedan od bastiona nepokolebljivosti za kvalitet i autohtonost muzike koju smo poznavali, slušali i živeli.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here