„Pucnji u Marseju“ Gordana Matića 5. avgusta premijerno u Herceg Novom

Istorijska drama u formi igrano-dokumentarnog filma

0
Reklama


Istorijska drama u formi igrano-dokumentarnog filma


Novi film scenariste i reditelja Gordana Matića„Pucnji u Marseju“ imaće svetsku premijeru 5. avgusta u glavnom programu Filmskog festivala u Herceg Novom, saopštili su producenti tog istorijskog ostvarenja.

Filmska priča u formi igrano-dokumentarnog dela pruža novo svetlo na tragičan događaj koji se odigrao 9. oktobra 1934. godine – ubistvo kralja Aleksandra u francuskom gradu Marseju.

Aktuelni direktor Filmskog centra Srbije i autor ovog filma, Gordan Matić je rekao da će njegov novi projekat nakon Herceg Novog biti prikazan na još nekoliko letnjih festivala u regionu, a domaću premijeru će imati na Festivalu u Nišu. Planirano je da film u srpske bioskope stigne od oktobra, na godišnjicu atentata, kako je naveo Matić.

Tog fatalnog i zlokobnog 9. oktobra 1934. u Marseju, u Francuskoj, dogodio se atentat na kralja Aleksandra, a sam film prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici glavnog atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog.
Žrtve atentata su bili Aleksandar od Jugoslavije i ministar spoljnih poslova Francuske Luj Bartu.

Glavni junaci ovog filma jesu tužioci, advokati, sudije, optuženi i svedoci samog događaja, čiji je atentator bio pripadnik VMRO, koji je sa četiri metka na licu mesta likvidirao kralja Aleksandra.
Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju.

Velika očekivanja su bila da će se tokom suđenja doći do otkrića ko je zapravo stajao iza ubistva. Trojica terorista, Zvonimir Pospišil, Mijo Kralj i Ivan Rajić optuženi su za saučesništvo u atentatu. Ipak, tokom promena koje se dešavaju u Evropi između atentata i početka suđenja unosi  nespokoj i bojazan od mogućnost da će ubice biti oslobođene jer pozadina celog procesa je tajnovita i dirigovana od samog vrha kako francuske tako i nove jugoslovenske vlasti. Ubistvo kralja je jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, a oko atentata kružile su mnoge priče i legende.

Pucnji u Marseju pored igrane rekonstrukcije onoga što se odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, donose kao dramaturški važan element pseudo-dokumantarne delove u kojima aktera događaja iz 1934. godine, koji govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu vremena i saznanja do kojih su naknadno došli. Ova ne svakidašnja struktura filma otvorila je brojne mogućnosti da što detaljnije prikažemo šta se zaista dogodilo tog sudbnosnog dana i kasnije tokom istrage“, približio je radnju i koncept filma prvi čovek FCS.


Zanimljivo je da su istorijske teme sada očigledno veoma zanimljive filmadžijama, jer je i veteran Zdravko Šotra snimio TV seriju o ovom periodu, upravo pod nazivom „Aleksandar od Jugoslavije“ (Nova S), a u planu je da se prikaže i film nakon serijala od 15 epizoda.

Osim Matića, na scenariju je radio i Vladimir Andrić, a u autorskoj ekipi su i Dušan Ivanović kao direktor fotografije, montažer Aleksandar Popović, scenograf Nenad Marković, kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitor Marko Matović.

U filmu igraju: Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Tamara Aleksić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Nikola Milojević, Vladan Živković, David Tasić Daf, Marko Marković i drugi.Filmski i televizijski reditelj Gordan Matić je rođen 1971. u Kragujevcu, a karijeru je započeo u ovim medijima od 1998. godine, dobitnik  je 16 nagrada na međunarodnim festivalima, stvarao je i u pozorištu.


Dramski umetnik se istakao zanimljivim igrano-dokumentarnim filmom „Žućko: Priča o Radivoju Koraću“ (2011), gde su takođe igrali Vladimir Aleksić i Tihomir Tika Stanić.
Matić je autor i režiser poznatog istorijsko-epskog TV serijala „Srpski junaci srednjeg veka“ (RTS 2) iz dve sezone, a uskoro počinje snimanje i treće, za produkciju „Contrast Studios“ Radoša Bajića.


Projekat „Pucnji u Marseju“ je u junu 2017. godine podržao Filmski centar Srbije, dok je Gordan Matić postao direktor ove ustanove dve godine kasnije, od jula 2019.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here