Prvi pogled na film „Nebesa“ Srđana Dragojevića

0
Reklama Svetska premijera 5. avgusta na festivalu u Švajcarskoj 


LOKARNO, 3. avgusta:  Film „Nebesa“ prema scenariju i režiji Srđana Dragojevića imaće svetsku premijeru 5. avgusta u Švajcarskoj, i to u „Glavnom takmičarskom programu“ („Concorso Internazionale”) Filmskog festivala u Lokarnu.
  Reprize filma na festivalu će biti 6. i 7. avgusta, a film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije. 
 Filmski festival u Lokarnu se održava po 74. put od 4. do 14. avgusta. 


 Novi film je priča o čudima, provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i  često, suprotan efekat.


 Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja  prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.


 Film „Nebesa“ je mračna komedija ispričana kroz tri priče koje se proteže tokom tri decenije (1993, 2001, 2026). Ostvarenje istražuje uticaj čuda na savremeno društvo. Brojni likovi se ponovo pojavljuju iz priče u priču, prepliću i utiču jedni na druge u sve bizarnijim okolnostima.
  Prema rečima reditelja, film predstavlja „hrišćansku alegoriju“.

 „Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način“, istakao je Dragojević.

Direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer Petar Marković, scenografkinje su Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja je Tatjana Strugar, a muziku za film je komponovao Igor Perović.

 Uloge u „Nebesima“ uloge tumače  Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Miloš Samolov, Nataša Marković, Sana Kostić, Radoslav Milenković Srđan Todorović, Ana Mandić, Nela Mihailović, Nikola Pejaković, Miloš Timotijević, Anđelka Prpić, Dejan Aćimović i drugi. 

 
„Nebesa“ su nova saradnja Srđana Dragojevića i producentkinje Biljane Prvanović – njih dvoje su do sada zajedno radili na brojnim filmovima, a među njihovim saradnjama se posebno izdvaja međunarodna hit-komedija „Parada“ (višestruko nagrađen na Berlinskom filmskom festivalu 2012. godine).

 Pored „Parade“, Dragojević je domaćim, evropskim i svetskim ljubiteljima filma najpoznatiji po hvaljenoj i nagrađivanoj ratnoj drami „Lepa sela, lepo gore“ (1996), koja je u „Halivelovoj filmskoj enciklopediji“ uvrštena među 1000 najboljih filmova svih vremena.

„Nebesa“ su koprodukcija sedam zemalja. Glavni producent filma je srpska kompanija Delirium na čijem čelu su Prvanović i Dragojević. 

 Koproducenti su Heino Deckert (MA.JA.DE Fiction GmbH, Nemačka), Vladimir Anastasov i Angela Nestorovska (Sektor Film, Severna Makedonija), Eva Rohrman (Forum Ljubljana, Slovenija), Darija Kulenović-Gudan (Studio Dim doo, Hrvatska), Predrag Kalezić i Marija Perović (Mak film, Crna Gora) i Srđan Šarenac (Novi film, Bosna i Hercegovina).

Projekat ovog filma je podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma, kao i od strane evropskog fonda Eurimages i nemačkog ZDF/Arte. 

U „Glavnom takmičarskom međunarodnom programu“ biće prikazano 17 filmova iz čitavog sveta koji će se takmičiti za „Zlatnog leoparda“ i druge prestižne nagrade. 

 Pored Dragojevićevih „Nebesa“, našle su se nove režije Ejbela Ferare („Nule i jedinice“), Aksel Roper („Mala Solanž“), Lorenca Merca („Duša zveri“), Aleksandra Zeldoviča („Medeja“), Pitera Brunera („Lucifer“).

Cenjeni filmski portal „Screen Daily“ je u martu 2020. godine u sveobuhvatnom tekstu grupe autora („42 evropska filma koji će privući direktore filmskih festivala“) jedan pasus posvetio i novom filmu Srđana Dragojevića, a „Nebesa“ su jedan od svega 6 filmova iz Centralne i Istočne Evrope koji su izdvojeni u tom  tekstu. 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here