Koncert Parnog Valjka u Beogradu nakon odlaska Akija Rahimovskog: Dobro veče, Beograde, drago mi je da smo večeras u tolikom broju

0
Reklama

Parni Valjak sa Igorom Drvenkarom prvi put u Srbiji se predstavio krajem juna ove godine na otvaranju festivala „Arsenal fest“ u Kragujevcu i izazvali su veliko oduševljenje verne publike.

Hrvatski pop rok bend  održao je sinoć svoj prvi koncert u Beogradu od kada je iznenada preminuo njihov čuveni pevač Aki Rahimovski, a na njegovo mesto od skoro došao mladi vokal Igor Drvenkar.

Takođe, grupa je prvi put svirala na sceni popularnog kluba Novi BitefArtCafe, jer su se odlučili za veliku regionalnu klupsku turneju, gde im je dve večeri stanica i Beograd, tako da ih drugi koncert očekuje i večeras na istom mestu.

Poslednji put Parni Valjak, inače osnovan 1975, u kompletnom bivšem sastavu sa Akijem Rahimovskim svirao je krajem 2019. godine u Štark Areni, koju su naravno bez problema napunili, kao i toliko puta ranije. Sada, bend je nastupio u intimnijem prostoru, za manji broj ljudi, a pamte se i njihovi koncerti u Sava centru, Domu omladine Beograda i na beogradskom Ušću u okviru Beer festa.

“S obzirom na odluku da izvrtimo klupske pozornice, stižemo i u Beograd. Jednako smo uzbuđeni kao da je u pitanju Arena, ako ne i više od toga. Vidimo se u BitefArtCafe-u!”, poručili su iz benda uoči nastupa u prestonici.

Autor većine pesama Parnog Valjka, frontmen, kompozitor, gitarista, tekstopisac Husein Hasanefendić Hus odabrao je 24 pesme tokom više od dva sata koncerta, a krenuli su kao i uvek romantično i to baš sa naslovima u svom triptihu – „Ljubav“, „Suze“, „Ljubavna“.

Onda je Hus imao veliku potrebu da se obrati beogradskoj publici.

Dobro veče, Beograde. Drago mi je da smo večeras u tolikom broju. Par reči bih podelio sa vama. Vi znate našu priču. Kada nas je tako iznenada napustio naš Aki, iskreno, nismo više znali šta da radimo, da li da odustanemo. I onda, vremenom, imali smo sreće da upoznamo Igora Drvenkaru. Aki je sve vreme tu sa nama, u to sam siguran. A mi smo sada bend koji kreće u potpunosti iz početka“, naglasio je lider Hus veoma emotivno i nadahnuto, i nastavio da predstavlja novo poglavlje grupe.

Zanimljivo je da je Aki Rahimovski (1955-2022) bio makedonsko-hrvatski pevač, rodio se u Nišu, Srbiji, a preminuo u Sloveniji. Bio je obožavani muzičar duž celog regiona, i nažalost iznenada nas je zauvek napustio usled bolesti početkom 2022. godine, u jeku novogodišnjih praznika.

Parni Valjak sa Igorom Drvenkarom prvi put u Srbiji se predstavio krajem juna ove godine na otvaranju festivala „Arsenal fest“ u Kragujevcu i izazvali su veliko oduševljenje verne publike.

Igor Drvenkar, Hus i ekipa su nastavili i ovog puta odsvirali novu pesmu „Moja glava, moja pravila“, koja je deo predstojećeg novog albuma u pripremi.

Nakon noviteta, prebacili su se na proverene hitove „Zagreb“, „Ostani s njim“, naravno čuvene „Zastave“, zapitali su se „Prolazi sve, zar ne?“, „Dok je tebe“ i pružili „Vrijeme ljubavi“, iz diskografije benda koji broji više od 20 studijskih, live i kompilacijskih albuma.

Da znate ja sam prvi put u životu u Beogradu, nikad do sada nisam imao prilike. A ovakva prilika je zaista divna“, podelio je svoje utiske Igor Drvenkar na nastupu sinoć.

Parni Valjak ove godine predstavlja novo poglavlje rada, kako je najavio muzičar Hus, a višedecenijskoj postavi se priključio upravo mladi pevač Igor Drvenkar, koji je na mnogim klupskim i festivalskim nastupima širom regiona oduševio publiku interpretacijom bezvremenskih hitova kojima je dao posebnu energiju i svoj pečat.

Drvenkar ne imitira Akija Rahimovskog, nije se “predao” na tu stranu niti prepustio tom ključu ili tim lakim rešenjima, već je u stilu mladog rokera pristupio svim velikim pesmama na neki svoj način. Mnogi fanovi Parnog Valjka možda neće prihvatiti novog pevača, on naravno nije Aki i ne može se upoređivati ili meriti, ali oni su bend kome je potrebno sada u teškom trenutku dati šansu raširenih ruku.

Ima domaćih (“Ekatarina velika” – EKV) i stranih grupa (“Nirvana”), koji su nakon smrti frontmena (Milan Mladenović, Kurt Kobejn), prestali automatski da postoje.

Opet, ima i inostranih sastava koji su posle večnog odlaska lidera – pevača (“Queen” – Fredi Merkjuri, “INXS” – Majkl Hačins), otišli na dužu pauzu, ali su se kasnije vratili sa drugim vokalima, ne toliko uspešno. U tom poslu i umetnosti očigledno da nema pravila.

Set lista Parnog Valjka je uključila “Kada me dotakne” ili neprolazni hit “Jesen u meni”, uz veliku bluz pop rok atrakciju “Uhvati ritam”, da bi onda iznenada promovisali i drugi novi singl “Bogati će pobjeći na Mars”.

“Evo, večeras je sreda, sutra već četvrtak kada se opet družimo sa vama. Onda idemo u petak, pa subota, i koji dan sledi?”, šarmantno je Drvenkar komunicirao sa publikom, i time najavio ogroman hit “Prokleta nedjelja”, čije su reči fanovi uglas horski pevali zajedno sa bendom.

Grupa najavljuje novi album za koji će, kao i do sada, većinu pesama komponovati autor legendarnih hitova Husein Hasanefendić Hus.

Ove večeri Hus se u nekoliko navrata kratko obratio publici, trudio se da dozira svoju komunikaciju i da je prepusti mlađanom Igoru, koji je tu priliku umeo da iskoristi.

Posle numera “Vrijeme” i “Molitva”, usledila je neverovatna euforija sa ogromnim hitom “Dođi”, posebno sa rečima “Zaspao bih sada ja na tvojim rukama, budio se ne bih nikada”. Ta snažna balada je probudila dvostruku tugu i nedostajanje, jer em što nema Akija, em što je tu kompoziciju obradio takođe iznenada preminuli Massimo Savić, koji je upravo u BitefArtCafe klubu često imao svoje koncerte koga je naša publika obožavala.

Publika se jedva oporavila od lepote izvođenja “Dođi”, a bend je na repertoaru nizao mnoge numere u kojima su otkrili “Opet se smijem”, pitali “Otkud ti pravo”, i nabavili “Lutku za bal”.

Generacijski raznolika publika je sa radošću prihvatila novo poglavlje rada jednog od najznačajnijih bendova na ovim prostorima, shvatajući da muzički život grupe mora da ide dalje, jer je nakon odlaska Rahimovskog, bend saopštio “Bez svirke gubimo svoj smisao”.

Naravno, jednostavno ne može proći koncert bez ultimativnog hita “Ugasi me”, dinamične pop rok kompozicije, koja je uzvišeno i eksplozivno označila kraj zvaničnog dela koncerta.

Da nakon skoro 50 godina rada njihova koncertna snaga ne jenjava, Parni Valjak je pokazao i ubedljivo dokazao na sve redom rasprodatim koncertima koje su ove godine održali u okviru spomenute klupske turneje u Zagrebu, Ljubljani, Zadru, Rijeci, Mariboru, Puli, i na festivalima u Kragujevcu, Podgorici, Karlovcu, Varaždinu, Tršiću.

Na bis bend je izveo još samo dve pesme, odnosno dva velika hita – “U prolazu” i “Sve još miriše na nju”, i time su zaokružili puna dva sata veoma intenzivne i emotivne svirke.

Drugi koncert ih čeka večeras, u isto vreme od 22.00h u Novom BitefArtCafe klubu, i možda će u set listu ubaciti neke velike hitove koji su nedostajali sinoć kao “Stranica dnevnika”, “U ljubav vjerujem”, “Moja je pesma lagana”, “Neda”, “Malena” i druge bezvremenske numere.

Igor Drvenkar je svakako doneo posebnu mladalačku i razuzdanu energiju svim tim hitovima, premda je utisnuo i svoj vokalni – umetnički “rukopis” u novim pesmama.

Odluka da Parni Valjak nastavi dalje, jer život mora ići dalje, dočekana je uz snažnu podršku njihove verne publike, koja je do svog punog izražaja došla na do sada održanim koncertima u celom regionu.

Ostaje da vreme pokaže rezultate ove odluke, a publika sigurno očekuje koncert na velikim pozornicama u Beogradu i Srbiji, tako da verujemo da će se naredne godine to i ostvariti.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here