Prvi “Banja Luka Fest” od 6. do 10. jula na tvrđavi Kaštel: Mariza, Rade Šerbedžija, Stefan Milenković

Izuzetna imena muzičke istorije na jednom mestu kao nikada do sada

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Izuzetna imena muzičke istorije na jednom mestu kao nikada do sada


BANJA LUKA, 9. juna: Prvi Internacionalni muzički festival “Banja Luka Fest” biće održan na tvrđavi Kaštel od 6. do 10. jula u Banja Luci, gde će dolaziti velike svetske zvezde, kao i umetnici iz celog regiona, pre svega portugalska fado dama Mariza, Rade Šerbedžija, Stefan Milenković, Amira Medunjanin, te Zvonko Bogdan, ali i Bojan Zulfikarpašić.

Atraktivna festivalska lokacija, velika scena tvrđave Kastel, za potrebe festivala biće posebno prilagođena, tako što za ovu prilliku organizatori pripremaju sedeću platformu sa kojom će utvrđenje zablistati u novom sjaju i na taj način publici ponuditi nezaboravno iskustvo koncerata na otvorenom.

Svečano otvaranje Festivala obeležiće koncert svetski poznatog violiniste Stefana Milenkovića i sastava Camerata Novi Sad.
Virtuoz na violini je nedavno održao vanserijski koncert u Botaničkoj bašti u Beogradu kao još jednom ambijentalnom prostoru u prirodi, sa orkestrom “Muzikon”.
Takođe, tokom jula će imati dva koncerta na festivalu “Klasik fest” u Pančevu, da bi se opet vratio u Beograd 31. avgusta na značajnu muzičku smotru “Art Link”.
Čak će stići i dve nedelje da provede kao mentor na master klasu u Čačku, očigledno sve vreme rasprodat.

Među poznatim imenima, koja će nastupiti na velikoj sceni tvrđave Kastel, najviše pažnje svakako privlači fado diva Mariza.
Čuvena Portugalka proslavlja više od dve decenije muzičke karijere i u okviru svoje slavljeničke turneje će posetiti i Banja Luku, što će nesumnjivo biti događaj za pamćenje.

Uveliko se odomaćila u Beogradu gde je osam puta rasprodala Sava centar i uvek pružala svoj emotivni i vokalni maksimum.
Mariza drži rekord nekog stranog muzičara po broju gostovanja u Srbiji, jedino joj se približila grupa “The Prodigy” po toj cifri neprestanih dolazaka u našu zemlju.

Svetske zvezde, vrhunski koncerti, brojne poznate ličnosti iz regiona, dosta zanimljivog sadržaja, i sve to u samo pet festivalskih dana.

Biljana Čigoja, direktorka “Banja Luka Festa” izrazila je veliko zadovoljstvo što će se konačno održati prvo izdanje festivala, koji je bio planiran za 2020. godinu, ali je zbog pandemije morao biti odložen.
Ona je napomenula da će se ove godine festival održati uz sve propisane epidemiološke mere, ali uz veliki entuzijazam svih da ovaj festival postane tradicionalni, i da se od ove godine uvrsti na mapu najznačajnijih dešavanja u regionu iz oblasti kulture, umetnosti i muzike.
Uz velike zvezde, sjajne koncerte, dobru energiju, odličnu organizaciju i niz vrlo zanimljivih pratećih sadržaja tokom svih festivalskih dana želimo poslati pozitivne poruke iz Banjaluke kao mesta dobrih susreta. Želja nam je da pokažemo sve potencijale koje Banja Luka ima, da privučemo publiku iz regiona i uključimo lokalnu zajednicu”, istakla je Biljana Čigoja.

Od 6. jula do 10. jula, na velikoj pozornici nastupiće i glumac – muzičar Rade Šerbedžija & Zapadni Kolodvor, Zvonko Bogdan & Veliki tamburaški orkestar, Amira Medunjanin & Bojan Zulfikarpašić u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Uvek briljantni Šerbedžija je tokom pandemije uradio zaista maestralan potez – snimao je sebe kako peva i recituje neprolaznu domaću i svetsku poeziju u svom domu u Hrvatskoj, kao lične, duboko intimne ispovesti, kako samo on majstorski ume.
Taj serijal video zapisa na Facebook stranici umetnika kao da nije imao kraja, rađen je u više od 40 nastavaka, a svaka minijatura je bila priča za sebe u svakom smislu, čudesno i predivno.


Neposredno pre pandemije je bio angažovan za glavnu ulogu u drami “Ko se boji Virdžinije Vulf?” Edvarda Olbija na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji svoje supruge Lenke Udovički.

Poslednji koncert u Beogradu je održao tradicionalno u decembru 2018. u Kombank Dvorani, a onda je 2019. nastupio i u Nišu.
Zatim, zna se, nailazi pandemija i mnoge muzičke i dramske umetnike odnosi ta pošast, na žalost, a koncerti se uglavnom ne održavaju.

Nedavno je bio gost 49. FEST-a i primio nagradu “Beogradski pobednik” za doprinos filmskoj umetnosti, i promovisao je novi hrvatski film “Ribanje i ribarsko prigovaranje” u režiji Milana Trenca, gde tumači glavnu ulogu – istorijsku ličnost, hrvatskog pisca Petra Hektorovića. Za tu rolu je osvojio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu na Filmskom festivalu u Puli 2020.

Tokom pandemije Šerbedžija je objavio i novi studijski album “Ne okreći se sine” (Croatia Records) na stihove mnogih autora, kao što je neprežaljeni Arsen Dedić.

Amira Medunjanin iz BiH jedna je od retkih regionalnih dama koja toliko često dolazi kod nas, da smo je na neki način usvojili.
Takođe, uspela je nešto gotovo nemoguće – održala je sva tri koncerta u vreme pandemije kada se sve otkazuje u Srbiji.
Tu trilogiju nastupa imala je u Kombank Dvorani tokom jeseni 2020, uhvatila je taj poslednji trenutak, dok se sve ponovo nije vratilo u karantin, a publika je večito željna njene poetike i stila koji uspešno nosi.
Malo pre Banja Luke, Amira će imati koncert i na jubilarnom, 20. Exit-u.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket