Prve noći Green Montenegro International Film Festivala prikazano 11 filmova

Druge festivalske večeri na programu film Dina Mustafića "Transforming tomorrow", koji će imati svetsku festivalsku premijeru upravo na Žabljaku

0
Reklama

Na Žabljaku je u subotu veče otvoren sedmi Green Montenegro International Film Festival.

Reditelj Branko Baletić svečano je otvorio manifestaciju, a publika je kraj Crnog jezera i u hotelu „Žabljak“ imala priliku da uživa u jedanaest kinematografskih ostvarenja u kategorijama „Ekologija“ i „Ekologija duše“.

Na Crnom jezeru prikazani su filmovi: „Gore i more“ crnogorskog reditelja i direktora Crnogorske kinoteke Andra Martinovića, „Voskrsenje ne biva bez smrti“, po scenariju Vladimira Popovića, snimljen 1922. godine u Rimu, film „23.5 Ritam zemlje Ep. 1“, reditelja Filgona Chuia iz Južne Koreje, „Od otpada do blaga“, američke autorke Lare Lee, „Melina“, reditelja Davida Valolaoa iz Italije i „Aktivan (građanin)“, autora Pjotra Goldsteina i Jana Lorenza iz Srbije.

U hotelu „Žabljak“ prikazani su filmovi: „Staze“, autora Xabiera Unnanua iz Španije, „Poslednje pleme“, reditelja Amita Goslamija iz Indije, „Borba za Greenland“, reditelja Kennetha Sorenta iz Danske, „Cunningham“, od Alle Kovgan, a koji je ujedno delo više zemalja (Nemačka, Francuska, Velika Britanija, SAD), te filma „Radio tišina“, autorke Juliane Fanjul iz Meksika.

Na festivalu su, pored Baletića, govorili i: direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović, direktorica Direktorata za zaštitu prirode u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Tamara Brajović, predsednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević, kao i umetnički direktor festivala Slobodan Marunović.

Među renomiranim gostima festivala bili su i naš poznati slikar Dimitrije Popović, princ Nikola Petrović Njegoš, reditelj i producent iz Južne Koreje Dong Hee Chun, crnogorski reditelj Aleksandar Vujović, švajcarska rediteljka Tiziana Caminada, kao i brojna druga imena od značaja za ne samo crnogorsku već i internacionalnu kinematografiju, istako je direktor festivala Blagota Marunović“, navodi se u saopštenju.

Organizatori su istakli i podršku Glavnog Grada Podgorice festivalu, u godini kada se obeležava 30 godina od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom na svetu. Most „Milenijum“ će u čast Green Montenergo International Festa biti osvetljen tri dana zelenom bojom.

Ulaz na projekcije je besplatan, a večerašnje, drugo festivalsko veče otvoriće film Dina Mustafića „Transforming tomorrow“, koji će imati svetsku festivalsku premijeru upravo na Žabljaku.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here