Promovisan film “Šta su poneli sa sobom“ Agencije UN za izbeglice (UNHCR) na inicijativu Branke Katić

Učestvuju u filmu glumci - Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović i pisac Vladimir Tabašević

0
ReklamaUčestvuju u filmu glumci – Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović i pisac Vladimir Tabašević

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) organizovala je nedavno premijeru kratkog filma “Šta su poneli sa sobom“ u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, po tekstu poeme Jenifer Toksvig, inspirisane pričama i svedočenjima izbeglica o patnji koju su proživele kada su bile prisiljene da napuste svoje domove usled sukoba i progona, kao i o predmetima koje su uspele da ponesu.

Poema “Šta su poneli sa sobom” prvo je pretočena u video koji su snimili glumica Kejt Blančet, ambasadorka dobre volje UNHCR-a i poznati glumci i predstavljena publici u Ujedinjenom Kraljevstvu 2016. godine.
Od tada je prevedena na nemački, poljski i na srpski jezik i predstavljena je publici u Srbiji.


Snimanje je organizovano na inicijativu Branke Katić, glumice i istaknute zastupnice UNHCR-a za prava izbeglica, kojoj su se pridružili mnogi poznati glumci – Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Milos Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović, kao i pisac Vladimir Tabašević.


Jasna Đuričić je upravo ove noći (11.12.) osvojila nagradu kao najbolja evropska glumica za poznati film „Quo vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić, a i taj film je proglašen za najbolji, prema Evropskoj filmskoj akademiji.

Branka Katić i Jasna Đuričić su se pojavile u krimi seriji „Grupa“, a igraju zajedno u aktuelnom sitkomu „Advokado“ gde glume još – Ljubomir Bandović, Nikola Pejaković Kolja, Mirjana Karanović i Mira Banjac.


Branka Katić
rekla je ovim povodom sledeće:

Veoma sam ponosna na video koji smo napravili. Moje kolege su nesebično ustupile svoj dar, srca i vreme. Snimili smo pesmu Jenifer Toksvig koja je sačinjena od izjava izbeglica o tome šta su uspeli da ponesu sa sobom kada su bili primorani da zauvek napuste svoje domove. Video je montirala Nataša Pavlović,  a imali smo privilegiju da koristimo i upečatljive fotografije Gorana Tomaševića. Video nosi univerzalnu poruku i verujem da nikoga neće ostaviti ravnodušnim“.Najavljujući film, Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji izjavila je da svako od nas može biti primoran da pobegne iz svog doma i svoje zemlje za svega nekoliko minuta, kako mnogi u Srbiji nažalost dobro znaju.

Ovaj kratak, ali snažan i dirljiv film podseća nas na univerzalnost bola koji prati beg iz sopstvene zemlje. Takođe šalje i moćnu poruku da je izbeglicama širom sveta potrebno pružiti zaštitu, solidarnost i mogućnost da svojim veštinama doprinesu društvu koje ih je prihvatilo. Veoma sam zahvalna Branki i svim glumcima koji su snimili ovaj film. Njihova posvećenost i odlučnost da pruže pomoć izbeglicama predstavlja veliku podršku i inspiraciju UNHCR-u, a posebno izbeglicama u Srbiji”, rekla je Boneli.Jasna Đuričić Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI
Jana Milosavljević
Zamenica Komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović otkrila je da je Srbija zemlja u kojoj se desila najveća integracija izbeglica nakon Drugog svetskog rata.
Skoro čak 400.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine uzelo je državljanstvo Republike Srbije i time se formalno integrisalo, postavši punopravni građani Republike Srbije.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije je od samog početka pomagao ovo ratom i progonom ugroženo stanovništvo na razne načine u njihovoj socio-ekonomskoj integraciji, sa fokusom na to da se najugroženijima obezbedi krov nad glavom. Komesarijat je do sada, iz budžeta i donatorskih sredstava, pomogao više od 36.000 izbegličkih porodica, odnosno gotovo 150.000 lica“, navela je Velimiorović.


Premijera i promocija videa „Šta su poneli sa sobom“ tek je početak inicijative #IzbegliceMojeKomšije koju pokreće UNHCR sa ciljem da bolje upozna javnost u Srbiji sa stradanjima izbeglica, njihovom snagom i potencijalom koji donose u nove zajednice.Video se može pogledati na YouTube kanalu UNHCR Srbija.

Foto: Dalibor Danilović

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here