Promocija trećeg dopunjenog izdanja knjige “Biti rokenrol” Pece Popovića i Mihajla Pantića u Vranju

NAJAVA
Kontakt Konferencija
D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

PROMOCIJA ALBUMA “NAMA OSTAJE SAMO PUNK” GRUPE “NBG” SINOĆ (27.02.2020.) U BEOGRADU I RAZGOVOR SA MUZIČAREM: ALEKSANDAR KARAPANDŽIĆ

MALIŠA NAS JE SVE OKUPIO DA SVIRAMO PONOVO Beogradski punk-rock bend NBG sinoć je imao promociju svog novog albuma “Nama ostaje samo punk“, u...

Svetski poznati bend objavio oproštajnu poruku za svoje evropske obožavaoce

Bend je takođe otkrio i neke informacije o tome šta će raditi u budućnosti

Elektro pop duo Nipplepeople objavio novi singl “Tajna”, pred regionalnu turneju

Elektro pop duo Nipplepeople objavio je novi singl "Tajna", pred svoju regionalnu turneju "Softcore 2020", na kojoj...

Ta rok muzika na našem jeziku bila je autentičan odgovor na svetske muzičke tokove

Vranje, kabare scena Pozorišta Bora Stanković, 28. januar 2020. godine.
 Dnevnička zabeleška

  Da, pisali smo već o njemu nedavno kada je dao intervju samo za naš magazin .
   Ali sada ćemo vam predočiti veoma vredno predavanje koje je održao povodom promocije najnovijeg, trećeg i dopunjenog izdanja poznate knjige “Biti rokenrol” (Službeni Glasnik, 2016) koju je Petar Peca Popović napisao zajedno sa Mihajlom Pantićem, književnikom, autorom 15 knjiga priča koje su prevedene na 20 jezika, kao i mnogih ogleda i eseja. Kao student Pantić je svirao bas gitaru u nekoliko beogradskih rokenrol grupa. Knjiga je bila promovisana u okviru obeležavanja Dana grada.

  “Biti rokenrol” je zapravo zbirka tekstova o srpskom roku i sećanje na ljude koji su obeležili rok muzičku kulturu 20. veka. Slično tome, u poslednje vreme Peca Popović redovno objavljuje zanimljive kolumne u “Blicu”, i dobar deo tih autorskih tekstova posvećen Beogradu (59 naslova) publikovan je u knjizi “Proleća u Topčideru” (Književna opština Vršac 2019), predstavljenu na prethodnom Sajmu knjiga u Beogradu. Za obe ove knjige ideju je dao upravo ko-autor dela o rokenrolu Mihajlo Pantić.

  Pisac, publicista, rok novinar, kritičar i analitičar, urednik posvetio je pola veka rada pisanju o muzici i organizovanju koncerata. Bio je urednik dva najuspešnija rok lista u istoriji jugoslovenske rok scene -”Džuboks” i “Rok”, autor je i knjige “Rokopisi”, ali i akter dokumentarnog filma o sebi i velikoj sceni ex-Yu rokenrola “Zarobljeno vreme”, koji je bio prikazivan u čak 50 gradova po Srbiji i regionu.

   Peca Popović piše kolumne već 14 godina za “Blic”, sa više od 700 objavljenih tekstova, a publikovan je bio i u listovima “Politika”, “Politikin zabavnik”, “Sportski žurnal”, glas mu je bio prepoznatljiv na “Radiju Beograd” i “Radiju 101”.
   
 Mihajlo Pantić i Peca Popović te večeri su predstavili knjigu i pružili izuzetan čas istorije rock muzike na našim prostorima. Bio je i jedan gost iznenađenja u publici.

  “Danas kada pričamo o tim vremenima, zvuči smešno. Danas ni planeta Zemlja nije tamo gde je bila 60-ih ili 80-ih godina, sve se promenilo. Načini saznavanja su bili drugačiji, kako se slušala muzika i kako je dolazila do vas. Medijska infrastruktura posebno. U početku bila je po jedna radio stanica u svakoj republici bivše Jugoslavije. Tek kasnije su počele su da se osnivaju razne lokalne radio stanice” – priča Peca Popović na početku svog izlaganja, odnosno predavanja povodom spomenute knjige, u Vranju.
    “Primera radi, ja sam u to vreme bio glavni urednik novina sa samo 24 godine. I to novina koja ima naziv “jugoslovenske”, a pritom nisam bio član Saveza komunista. A gde danas možete biti urednik tako negde a da ne pripadate nekome od partija na vlasti? Nigde.“ – jasan je Popović.

  Autor ističe da je zadovoljan što ovakva knjiga ima tri izdanja, i da danas nema uvida koliko mladi čitaju i šta sve čitaju i prate.
    Kroz muziku umetnici su se borili za neka prava, a po njemu danas je svet zaista sasvim drugačiji. Pitanje ženskih prava i svih drugih sloboda osvajali su se kroz rock muziku, iako su, kako Peca smatra, bili važni i političari i filozofi. Ali, oni se nisu toliko čuli, uvek su rokeri bili glasniji.
     Popović podseća na trenutak kada je Martin Luter King marširao na Vašington, sa jedne strane bio je Bob Dylan, a sa druge Joan Baez, dok je iza njega išlo 400 000 ljudi.
   “Danas muzički angažman, ako pričamo u ovoj zemlji, možete dobiti samo ako svirate na predizbornim kampanjama i skupovima, trgovima. Tada se peva za određene političke grupe, a nikako za važne ideje” – gorko priznaje tešku istinu.
    Pohvalio se naš neumorni rock kritičar i publicista da su zahvaljujući ovoj knjizi, Pantić i on obišli 48 gradova samo u Srbiji, a da su imali čast da posete i Francusku, a tamo su se čak posvađali sa jednim Amerikancem u Parizu, koji im nije verovao da je “Džuboks” najstariji časopis te vrste na svetu. Imali su promociji i u Beču.
   Ono što je za našeg muzičkog novinara fascinantno je da se ova knjiga, inače cela na ćirilici, izuzetno prodaje i na onim prostorima na kojima je Peca bio ubeđen da tog našeg pisma više i nema.

    Dalje Popović ukazuje na to da beogradska muzika nije krenula da se razvija iz prestonice, kako su mnogi pomislili, niti se vezuje za zvaničan početak rada diskografske kuće PGP RTS davne 1969. godine izdavanjem ploče Đorđa Marjanovića – “Muzika za igru”, već kreće iz – Aleksandrovca. Čuvene grupe “Iskre” i “Siluete” su objavile prvi album u produkciji gramofonskih ploča “Diskos” upravo iz ovog grada, a onda tu su i svoj prvi materijal izdali “Indeksi”, ali i “Kameleoni” iz Kopra.
    Autor pripoveda o malo poznatim dešavanjima i podacima da su “Zlatni dečaci” davne 1964. snimili u Radio Beogradu svoju verziju teme iz baleta “Labudovo jezero”. Ali, iako ima svega 160 koraka između PGRP RTS-a i Radio Beograda, ta pesma i ploča – singlica prvi put je objavljena zapravo u … Holandiji! I to u značajnoj diskografskoj kući “Fontana” koja je u to vreme imala nekoliko velikih muzičkih imena u svom impresivnom i bogatom katalogu.

   Razgovarajući na temu pisanja za te prve rok časopise, Peca je želeo publici samo da razjasni tu reč i da je spretnije formuliše. Dakle, kada on kaže časopis, tu ne misli nikako na one magazine koje se danas tako nazivaju, ili su se do juče zvali tipa “Bravo”, “Huper”, “Ćao” ili oni sa ljubavnim pričama, horoskopima i slično. Časopisi su se nazivali oni listovi koji su pisali isključivo o toj vrsti muzike, odnosno – rock fenomenu.
  Tu se Petar Popović vraća na priču o ljubomornom Amerikancu i naglašava kako su se oni hvalili da je samo u SAD izašao prvi magazin o rokenrolu ikada na zemaljskoj kugli, Peca i pamti datum – 29. februar 1966. godine u Nju Hejvenu, gde je Jejl univerzitet. Ističe da je taj list štampan na šatirografu u samo 1500 primeraka i eto oni to zovu prvi časopis o rokenrolu. A zato je ponosan na “Džuboks” koji je izašao 1. maja te iste (1966) godine, na 64 strana u boji, i već za tri dana značajan i ogroman tiraž je bio rasprodat za teritoriju cele Jugoslavije. Istina, i sam priznaje, jeste veći američki časopis bio i ostao “Rolling Stone”, ali je on ipak izašao 17 meseci posle “Džuboksa”, da Peca bude i precizan: 16. novembar 1867. Ali, on naglašava da je magazin imao tiraž 40 000, a prodato je bilo svega 8 000 primeraka. Naravno, kasnije je narastao na 1 400 000, ali naš gost akcentuje kakav je bio ambijent u to vreme i neverovatno interesovanje za rock muziku na našim prostorima.

 Kasnije se otvaraju razne domaće novine, od “Ilustrovane Politike” pa nadalje, napominje i “Pop ekspres” koji kreće od 1969. da se izdaje, a onda tu je i časopis “Rok”  u izdanju “Politike” koji je u tom dobu bio rasprodat u 150 000 komada. Peca smatra da danas tabloidi u Srbiji ne mogu da prodaju u tom tiražu svoje žute novine.

     “ I onda, u čemu je tu štos? Evo sad ću da vam kažem u čemu. Ta muzika na našem jeziku bila je relevantan autentičan odgovor na svetske muzičke tokove!” – hrabro, jasno analizira i hvali domaći rock autor knjiga “Rokopisi” i “Biti rokenrol” i dodaje da su bili jako značajni umetnici Arsen Dedić ili Duško Trifunović.

    “Naša muzika je bila pismena, za razliku od Zapada. Kad prevedete recimo reči pesama tih prvih albuma Rolling Stones-a, videli biste kakve su to sve bile gluposti. A kod nas, tu nema ništa glupo” – izričit je Popović.
  
Peca se tu nadovezuje na tekstove Gorana Bregovića, Dade Topića, Branimira Štulića, Đorđa Balaševića, Zorana Predina, Momčila Bajagića, Zorana Kostića Caneta, Milana Mladenovića ili Džibonija u grupi “Osmi putnik” … Tamo je sve pismeno. A onda će reći i sledeće …
    “Danas kada slušate hitove, odnosno ono što se naziva da je hit u domaćoj muzici, i kada obratite pažnju na reči … vi morate da pocrvenite, makar malo. Kao da sve pre toga nikada nije ni postojalo” – setan je književni gost.

  Gost na ovoj promociji i predavanju bio je naš veliki pesnik za decu Ljubivoje Ršumović, kojeg je Peca pohvalio da je uspeo nešto neverovatno, da svoju poetiku spoji sa novotalasnim bendovima i veličinama kakvi su Vlada Divljan i Srđan Gojković Gile i time naprave antologijsku ploču “Rokenrol za decu” koja je imala reizdanja i nekoliko novih života. Ršumović je ispričao kako je to izgledalo:
      “Ja sam predložio Divljanu, koji je doveo onda Gileta, da urade u modernijem ritmu rokenrola pesme za decu koje su već imale svoju melodiju. Bilo je potrebno samo da oni dodaju tu posebnu energiju, a oni su to briljantno uradili. Deca su tada još naučena da postoji takav ritam i zvuk.” – jasno je poentirao Ršum.
  
Ljubivoje je istakao i njegovo prijateljstvo sa čuvenom Magi iz EKV-a, i osvrnuo se na sve te godine kada se razvijao i rastao rokenrol u bivšoj Jugoslaviji.    Peca je za sam kraj podsetio kako je to sve zapravo počelo: 1969. godine izdavanjem prve ploče i to Đorđa Marjanovića, u svega 300 primeraka. Onda se tiraž doštampavao u onoliko kopija koliko je tada bilo gramofona u celoj zemlji, a smatralo se da ih je bilo 11 000. Tako se i desilo, svih 11 000 komada je rasprodato! Onda kasnije 1972. “Korni grupa” objavljuje album i tiraž je 500 primeraka, da bi samo 9 godina posle, “Riblja čorba” izdala ploču “Mrtva priroda” u neverovatnih 531 000! Kao primer navodi i pretposlednji album “Bijelog Dugmeta” – “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo” (1986) samo u Beogradu je tada prodat u 146 000! Isto tako, Zdravko Čolić – ploča “Ako priđeš bliže” prerasla je cifru od milion! Sve je munjevito raslo i razvijalo se!     “Pričam o vremenu kada, ako niste prodali 25 000 ili 30 000 ploča, vi niste referentni. Te biografije, te karijere su bile zasnovane na realnim pokazateljima. Ovo danas su sve uglavnom virtualne biografije” – surovo je iskren Peca.
  “Ovo nije više svet u kome sam ja rođen, niti je svet u kome sam odrastao, a nije ni svet koji razumem. Imao sam prilike da 1978. učestvujem u jednom dokumentarnom filmu o Zdravku Čoliću, i tada je “Jugoton” organizovao prodaju i potpisivanje ploče, druženje sa publikom. On je tako davao autograme na ploče od 12 do pola tri. Kada se sve završilo, pitao sam poslovođu za rezultat, on mi je rekao da je prodato 6 500 primeraka! Zamislite sada to, šesti i po hiljada komada za samo dva i po sata! A vi danas kada uzmete CD “Partibrejkersa”, na poleđini vidite samo sedam adresa gde se on može kupiti u celoj Srbiji!”

 
 
Ivan Makragić  – Redakcija

Izvor: Redakcija

  

  
  

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

PROMOCIJA ALBUMA “NAMA OSTAJE SAMO PUNK” GRUPE “NBG” SINOĆ (27.02.2020.) U BEOGRADU I RAZGOVOR SA MUZIČAREM: ALEKSANDAR KARAPANDŽIĆ

MALIŠA NAS JE SVE OKUPIO DA SVIRAMO PONOVO Beogradski punk-rock bend NBG sinoć je imao promociju svog novog albuma “Nama ostaje samo punk“, u...

IVAN IVAČKOVIĆ: NE BIRAMO MI ROCK’N’ROLL, ON BIRA NAS

Gde je rok novinarstvo danas, postoji li pravi muzički PR, o bendu „The Spanks“, o novoj knjizi i kontraverznom Džoniju Štuliću, Madonni,...

Makedonska grupa Bernays Propaganda objavila singl ‘Zloben funk’ sa albuma ”Vtora mladost, treta svetska vojna”

Prošlogodišnji album,”Vtora mladost, treta svetska vojna”, makedonske grupe Bernays Propaganda, ujedno i jedan o najboljih u karijeri NOMINOVAN je za IMPALA-u, evropsku nezavisnu diskografsku nagradu.

Novo u Shop-u