“Projekat 22” od 11. juna do 3. jula kao uvertira Evropske prestonice kulture u Novom Sadu

Tri nedelje intenzivnih koncerata u Srpskoj Atini

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Tri nedelje intenzivnih koncerata u Srpskoj Atini


NOVI SAD, 1. juna (Tanjug) – Uvertira za 2022. godinu kada će Novi Sad biti predstavljen kao nosilac titule Evropske prestonice kulture, biće predstavljena u vidu “Projekta 22”, koji će se realizovati od 11. juna do 3. jula na različitim prostorima Novog Sada, najavili su organizatori.

      Novi Sad se užurbano priprema za sledeću godinu koja predstavlja esenciju za sam grad, a navedeni poduhvat “Projekat 22” se održava u produkciji Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Festivala NEO – neklasični festival klasične muzike, pod sloganom “Za nove mostove”.

   Na taj način će direkcija simbolično predstaviti koncept programa Evropske prestonice kulture za 2022, kroz pune tri nedelje, koji će se odvijati u osam programskih lukova, sa platformom Visit Novi Sad”.  

    Na brojnim lokacijama širom Novog Sada među kojima su mreža kulturnih stanica, Galerija Matice srpske, Sinagoga, Katolička porta, Petrovaradinska tvrđava, Sremski Karlovci nastupiće značajna muzička imena, ali i nove mlade nade iz nekoliko zemalja – Srbije, Austrije, Nemačke, Uzbekistana, Japana, Mađarske, Hrvatske, Francuske.

Mišel Dalberto

 


Projekat 22 pruža i interesantan spoj muzičkih žanrova i stilova, pa će tako u programu učestvovati poznati muzičar Rambo Amadeus sa orkestrom Kamerata Novi Sad, u izvođenju svoje Eko opere „Pasija po Steli”.

Nastupiće i Kvartet Šimuna Matišića iz Zagreba koji će izvoditi Mocartove melodije u džez formi, Filharmonija mladih Muzičke škole „Isidor Bajić” dirigenta Tamare Adamov Petijević, mlada violončelistkinja sa internacionalnom karijerom – Irena Josifoska.

   Takođe, sviraće i neki od najuglednijih sastava na ovim prostorima – Kamerata Novi Sad, Novosadski duvački kvintet, Kragujevački akademski orkestar „Akordeonista”, Ansambl Metamorfozis, Ansambl flauta Akademije umetnosti u Novom Sadu i drugi.

     Evropsku i svetsku dimenziju čitavom projektu svakako će pružiti umetnici kao što su francuski koncertni pijanista Mišel Dalberto, violinista Bendžamin Cirfogel, inače koncertni majstor Simfonijskog orkestra RTV Slovenija, japanske umetnice – violončelistkinja Anet Jakovčić (SAD/Japan), flautistkinja Mutsumi Ito i violinistkinja Kana Macuj, koje stižu uz podršku “EU Japan Festa”. 


Ansambl Metamorfozis

 

Iz  Mađarske stiže violinista i violista Đerđ Ač, a iz Hrvatske Ansambl flauta Muzičke akademije iz Zagreba. Program će upotpuniti i “Kamerata Balkania”, kamerni orkestar sastavljen od mladih virtuoza iz regiona.

    Ceo program Projekta 22, sa tačnim satnicama i lokacijama publika može pronaći na sajtu “Visit Novi Sad”, a ulaz na sve koncerte je slobodan. 

     Svečana ceremonija otvaranja godine titule u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. na Dočeku 7530. godine, kroz osam spomenutih programskih lukova, koje će simbolično predstaviti “Projekat 22”.

  Čitavu godinu titule u Novom Sadu obeležiće zanimljive i važne teme poput ženskog stvaralaštva, migracija, mira, ekologije, zajedništva, umetnosti marginalizovanih grupa i druge. 


Anet Jakovčić
Mutsumi Ito
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket