Program Jugoslovenske Kinoteke u februaru posvećen Miri Furlan

Zanimljiv i bogat program filmskih klasika

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Koncert Luganski-Gomzijakov: Iz Rusije s ljubavlju

Multikultivator i Jugorosgaz imaju zadovoljstvo da vas pozovu na jedinstveno muzičko veče uz klavir i violončelo. Odabrane sonate za...

Nastavljeno snimanje diplomskog filma “Metamorfoze” dvojice reditelja u produkciji RTS-a

Omnibus triptih kao egzistencijalna drama sa elementima fantazije i nadrealnog  Dugometražni igrani film „Metamorfoze“ dvojice reditelja Matije Gluščevića i Dušana Zorića nastavio je sa snimanjem nedavno...

„Zvuk ženskog srca“ Marine Pešić na Dan žena u Galeriji RTS kluba

Velika ljubav i strast autorke prema muzici i koncertima Ako koncerti i dalje ne mogu komotno da se održavaju i...Zanimljiv i bogat program filmskih klasika


Februarski program Jugoslovenske kinoteke obeležiće program “Sećanje na…” posvećen retrospektivi ostvarenja nedavno preminule glumice Mire Furlan, kao i presek karijere američkog glumca Klerka Gejbla u ciklusu “Velikani svetskog filma”.
 
Film “Pavle Pavlović” (1975) doajena srpske kinematografije Puriše Đorđevića digitalno je restaurisan u okviru projekta Vip Kinoteka, i nova kopija biće prikazana na dve besplatne projekcije – 1. i 2. februara od 19 sati u sali Makavejev.
 U toj socijalnoj drami iz radničkog života igrali su Bekim Fehmiu, Milena Dravić i Slobodan Đurić.
Kinoteka će u februaru biti domaćin dve revije – Dani igre na filmu i Dani japanskog filma.

U prva dva dana februara u popodnevnom terminu ciklus “Po željama gledalaca” prikazuje meksički film “Jedan dan života” (1950) Emilija Fernandeza i švedski “Krici i šaputanja” (1972) Ingmara Bergmana.

 Program Sećanje na… održava se i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11, a 2. i 3. februar posvećen je reditelju i scenaristi Nikoli Stojanoviću, koji je preminuo prošlog meseca u Beogradu, u 79. godini.
 Biće prikazan izbor njegovih kratkih igranih i dokumentarnih filmova, i dva dugometražna igrana filma – “Od zlata jabuka” (1986) i “Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu” (1990).

Ciklus Velikani svetskog filma ovog meseca posvećen je čuvenom glumcu Klerku Gejblu, povodom 120 godina od njegovog rođenja i 60 godina od smrti. Izbor iz opusa jedne od najvećih muških zvezda klasičnog američkog filma prikazuje se od 3. do 7. februara u sali Makavejev, uz reprizu krajem meseca u Muzeju kinoteke.

Program otvara komedija i romansa “Dogodilo se jedne noći” (1934) Frenka Kapre, koja je slavnom glumcu donela Oskara za glavnu ulogu.

Naravno, tu je neizbežno remek delo “Prohujalo sa vihorom” (Gone With the Wind 1939) Viktora Fleminga, za ulogu kultnog lika Reta Batlera u toj istorijskoj drami, sa Vivijen Li, Gejbl je ponovo nominovan za Oskara.

 Ciklus obuhvata i poznata dela sedme umetnosti gde je Gejbl briljirao – “Mogambo” (1953) Džona Forda, “Neprilagođeni” (Misfits 1961) Džona Hjustona.

Od 4. do 8. februara Muzej kinoteke je domaćin Dana japanskog filma, i ova revija nudi četiri ostvarenja novije produkcije, kao što su “Uznemiravanje obrokom” (2019) Renpeija Tsukamotoa i “Reka Takacu” (2020) Nišikorija Jošinarija.

Robert De Niro, Žerar Depardje – Dvadeseti vek (Novecento), režija: Bernardo Bertoluči
“Samuraj”: Natali i Alen Delon 

Program “Sećanje na…” od 10. do 14. februara prikazuje retrospektivu Mire Furlan, jedne od najboljih glumica sa prostora bivše Jugoslavije, koja je preminula tokom januara u Los Anđelesu u 66. godini.

Poseban talenat, lepota i harizma ponovo će doći do izražaja u filmovima – “Kiklop” (1982) Antuna Vrdoljaka i “Lepota poroka” (1986) Živka Nikolića, za koje je dobila dve Zlatne arene na festivalu u Puli, ali i vanserijske role koje je ostvarila u filmovima “Otac na službenom putu” (1985) Emira Kusturice, “U raljama života” (1984) i “Za sreću je potrebno troje” (1985) Rajka Grlića, “Turneja” (2008) Gorana Markovića i drugih naslova.

  Isti program u više termina tokom meseca podsetiće i na nedavno preminule inostrane filmske umetnike, među njima su Majkl Aptid, reditelj filmova “Rudareva kći” (1980) i “Gorile u magli” (1988), glumica Karolin Selije (“Život, ljubav, smrt” Kloda Leluša), glumac Klod Braser (“Neobična banda” Žan Lik Godara), glumica Pamela Tifin (“Muči me, ali me voli” Dina Risija).

U tom programu tokom meseca biće prikazani i filmovi reditelja Stiva Karvera (“Čelični nervi”, 1979) i Franka Giraldija (“Živ ili mrtav”, 1967), kao i glumaca Borisa Plotnikova (“Uspon Larise Šepitko” 1976) i Natali Delon (“Samuraj”, 1967). 

Stalni program “Šok koridor predstavlja…” ovoga puta naslovljen je “Priča o običnom ludilu Džeka Šoldera”.
Ljubitelji horora moći će 8. i 9. februara da vide debitantski film ovog američkog reditelja i scenariste “Sami u noći” (1982), jedno od njegovih najpoznatijih ostvarenja “Ko ubija nedužne građane” (The Hidden, 1987), ali i nastavke hitova kao što su – “Strava u Ulici brestova 2: Fredijeva osveta” (1985).

Program Moj izbor ovog meseca sastavio je Ljubomir Ljuba Jelić, dugogodišnji kinooperater Jugoslovenske kinoteke, a biće prikazan od 10. do 14. februara.
Njegova neobična selekcija obuhvata filmove u širokom rasponu od meksičke – “Zaboravljeni” (1950) Luisa Bunjela i mađarske produkcije – “Vrteška” (1956) Zoltana Fabrija, preko blokbastera “Titanik” Džejmsa Kamerona (1997), do antologijskog “XX veka” (1976) Bernarda Bertolučija, ali i animiranog “Mačka Frica” (1972) Ralfa Bakšija. 

U saradnji sa Beogradskim festivalom igre (BFI) od 18. do 21. februara biće održana osma revija Dani igre na filmu, sa igranim i dokumentarnim ostvarenjima iz sveta umetničke igre.
Na programu su planirani naslovi kao što su “Osvajanje Bruklina” (2018) Pola Bekera, “Životna prekretnica” (1977) Herberta Rosa i bioskopskog hita “Flešdens” (1983) Edrijena Lajna, a deo repertoara posvećen je predstavama važnih plesnih kompanija i istaknutih koreografa koje su gostovale na BFI, u produkciji Redakcije kulturnog programa RTS-a.

 Na dan 19. februara navršava se osam godina od iznenadne smrti reditelja i scenariste Dinka Tucakovića (1960-2013), dugogodišnjeg upravnika Muzeja kinoteke i tog dana na njegov opus podsetiće projekcije muzičkog dokumentarnog filma “The Rubber Soul Project” (2004) gde igra Dragan Bjelogrlić, i igranog dugometražnog projekta “Doktor Rej i đavoli” (2012).

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage. Mandatory Credit: Photo by De Laurentiis/Kobal/REX/Shutterstock (5882911s) Kyle Maclachlan, Isabella Rossellini Blue Velvet – 1986 Director: David Lynch De Laurentiis USA Scene Still Mystery/Suspense
Jenifer Beals – FlashdanceKraj meseca ponovo donosi ciklus Po željama gledalaca, od 25. do 28. februara u Sali Makavejev na repertoaru su kontraverzni “Noćni portir” (1974) Liliane Kavani, delimično šokantni triler “Plavi somot” (Blue Welvet 1986) Dejvida Linča, akcija “Ratnici podzemlja” (Warriors 1979) Voltera Hila i drugi kultni filmovi.

U programu “Džon Hjuston na bis” od 20. do 24. februara publika će ponovo moći da gleda filmove jednog od najvećih holivudskih reditelja svih vremena.

Ostvarenja će biti prikazana krajem januara u programu Fokus.
Za ovu priliku odabrani su sledeći naslovi: “Blago Sijera Madre” (1948), za koji je dobio dva Oskara – za režiju i za scenario, “Džungla na asfaltu” (1950), “Afrička kraljica” (1951), “Mobi Dik” (1956), zaključno s Hjustonovim poslednjim filmom “Mrtvi” (1987).

Za kraj, od 25. do 28. februara u Muzeju kinoteke se repriziraju filmovi iz ciklusa Velikani svetskog filma – Klerk Gejbl.


OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Preminuo Aleksandar Sanja Ilić, osnivač grupe “Balkanika”,

Rođen je 1951. u Beogradu. Njegov otac je kompozitor Miodrag Ilić Beli, a brat kompozitor Dragan Ilić koji svira...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket