Program “Fokus Ukrajina” na festivalu “Beldocs” od 9. do 16. septembra

Četiri ostvarenja ukrajinskih rediteljki

0
Reklama

BEOGRAD, 13.avgusta (Tanjug) – Jedan od pratećih programa 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, od 9. do 16. septembra u Beogradu, biće “Fokus Ukrajina” u vidu četiri ostvarenja koje su režirale mlade autorke te zemlje, saopštila je direkcija festivala.  

Ovaj program koji daje presek aktuelne produkcije dokumentarnog filma u ukrajinskoj kinematografiji, biće održan u saradnji sa festivalom “DocuDays” u Kijevu i Ambasadom Ukrajine u Beogradu, a najavljen je i dolazak brojnih gostiju. 

Reč je o četiri tematski i stilski različita filma, kao što je “Ova kiša će zauvek padati” Aline Horlove, koja prati sudbinu porodice Sulejman rasute po svetu, nakon što su njeni članovi pobegli iz rata u Siriji. Lazgin sa porodicom živi u Ukrajini, njegov brat Košnav je u Nemačkoj, dok je treći brat u kurdskom Iraku, a četvrti u Siriji. Međutim, pravi junak je Lazginov sin Andrij koji se kao dobrovoljac Crvenog krsta bavi drugim vojnim sukobom – u Ukrajini. Njegova putovanja su isprekidana snimcima humanitarnih napora, demonstracijama vojne snage, svečanim okupljanjima i isečcima iz svakodnevnog života, poput beskrajnog ciklusa rata i mira, u upečatljivoj crno-beloj fotografiji. 

Drama  “Bez brige, vrata će se otvoriti” Oksane Karpovič je atmosferičan i intenzivan portret ukrajinskog društva u pokretu. Prateći veliki broj ljudi iz jednog prljavog vagona u drugi, od stanice do stanice, iz dana u noć, gledaoci bivaju uronjeni u svakodnevne borbe njihovih života u postsovjetskoj zemlji. Snimljen je tokom letnje i zimske sezone u tipično prigradskim vozovima koji putuju između ukrajinske prestonice Kijeva i malih provincijskih gradova. Taj film gledaocima pruža jedinstvenu priliku da podele vožnju sa radničkom klasom, uglavnom marginalizovanim putnicima i prodavcima. 

Ostvarenje “Ruže, Film-kabare” Irene Stecenko je posveta čuvenom pozorištu “Dakh” u Kijevu i sećanje na sedam glumica koje su osmislile projekat “Dakh Daughter”. Ovaj tragikomični muzički dokumentarac istražuje autentični, intelektualni kabare u savremenom svetu, prateći sedam umetnica u vreme kada se Ukrajina našla na pragu društveno-političkih promena. Prikazujući portret svake od umetnica, otkriva se sedam uloga, sedam slika ženstvenosti, sedam načina da se bude sam, kao i sedam  maksima da se preživi i opstane. 

se

 Poslednji naslov u programu “Fokus Ukrajina” je film o obrnutoj migraciji “Što dalje to bolje” Gane Iaroševič, kao priča o mladom Nemcu Mišelu, čiji je san da vodi jednostavan život daleko od civilizacije. Umesto u Nemačkoj on je odabrao da živi u Karpatskim planinama i da brine o bivolima. Posle 10 godina usamljenosti, vraća se u Nemačku, zaljubljuje se u Veru iz njegovog rodnog grada, i pokušava sa njom da zasnuje porodicu. 

 Tokom 14. Beldocsa pod sloganom “Reality Check” biće prikazano 100 filmova u poznatim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski, Srpski takmičarski, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana, Udarni termin, Pejzaž i drugi.  

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here