Program “Beldocs hitovi” od 1. do 10. januara u bioskopu Dvorana kulturnog centra Beograda – DKC

Selekcija istaknutih dokumentaraca za ljubitelje osvešćenih životnih tema

0
ReklamaSelekcija istaknutih dokumentaraca za ljubitelje osvešćenih životnih tema


BEOGRAD, 28. decembra – Zapažena ostvarenja u programu “Beldocs hitovi” sa poslednjeg izdanja tog festivala dokumentarnog filma, biće prikazana od 1. do 10. januara 2022. u okviru tradicionalnog Novogodišnjeg programa najgledanijih ostvaranja u bioskopu Dvorane Kulturnog centra Beograda (DKC).

Sav prihod od ulaznica biće doniran za lečenje dramaturga i reditelja Luke Kurjačkog i time se ova manifestacija priključuje humanitarnoj akciji koju je pokrenuo glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, sa donacijama od zarade njegovog filma “Toma”.

Spektakularni brodvejski šou antologijskog rok muzičara Dejvida Birna (nekada lidera grupe “Talking Heads”) zabeležen je sa 20 kamera u režiji Spajka Lija kao najgledaniji film 14. Beldocs-a biće emitovan samo u subotu, 1. januara u 18 sati.

Film pruža vrhunsku muziku i duplu dozu dobre energije, kao i odlične ideje za promene, a slavni britanski muzičar Birn je inače svestran umetnik, jer je režirao tu predstavu o kojoj je reč u filmu.

Osim što je pevač, gitarista, kompozitor, producent, pa i reditelj, Birn je uveliko poznat i kao pisac sa već zavidnim opusom književnih dela – romani, putopisi, priče.

Gostovao je David Byrne u Beogradu sa pank rok sastavom “Talking Heads” na prelasku 80-ih i 90-ih godina, a kao solo muzičar tri puta u rasprodatom Sava centru – 2002, 2004. i 2009. godine.

U nedelju, 2. januara u prisustvu autorke, konceptualne umetnice Marte Popivode, biće prikazan film „Pejzaži otpora“, najbolji film Beldocsa 2021 iz Srpskog takmičarskog programa.
Publika će u ovom ostvarenju moći da šeta “mostom između jučerašnjih i današnjih borbi“ sa Sonjom koja je svoje vreme koristila mudro i hrabro u Aušvicu i kroz čitav svoj životni vek.


Ponedeljak, 3. januar rezervisan je za univerzalne priče o ljudima, porodici i ljubavi u dva filma – “Posedim i poćutim ni o čemu” Nikole Stojanovića i “Dida” Nikole Ilića i Korine Švingruber Ilić. 

Prvi film, reditelja Stojanovića, predstavlja nežnu priču o čoveku Tomi od 80 godina, dok je „Dida“ iskren porodični prikaz koji meša komediju i tragediju u ličnom svedočenju autora, i osvojio je posebno priznanje žirija Beldocs-a.

Ostvarenje “Prokop” mladog reditelja Danila Stanimirovića biće prikazan uz prisustvo autora, u utorak, 4. januara, a delo je ocenjeno kao „umetnička kontemplacija, vrhunske estetike, o „sramotnoj i finansijski skandaloznoj javnoj železnici“.


Pejzaži otpora

Film “Ptica (ili klovn Marti)”, takođe na programu 4. januara, predstaviće potragu za muzikom duše u crno-beloj verziji autora Olivera Ćirića, talentovanog 19-ogodišnjeg reditelja, čiji radovi prelaze sve kontinente.


Put stvaranja jednog umetničkog dela koji je vremenski zahtevan i katarzičan, oslikava delo “Sent Kler Cemin, PsihaSvetlane Cemin – na programu je u sredu, 5. januara.

Dokumentarne duboko lične intimne priče na repertoaru su sledećeg dana kao što je dokumentarac “Moj teča Tudor“ Olge Lukovnikove, dobitnik Zlatnog medveda za najbolji kratki film, a osvojio je i Nagradu za najbolji kratki film Beldocs-a.


Žiri Beldocsa ocenio je da „mnogi filmovi imaju za cilj da obrade bolne i važne teme, ali retko se sreću oni u kojima delikatnost izvođenja savršeno dopunjuje i pojačava složenost i hitnost teme”.


Sent Kler Cemin, Psiha
Telenovela sivo u koloru
Film „Zemlja“ Marka Šipke čuva sećanje na izgubljeno vreme i podsetnik je na besmisao rata.

Drama „Ova kiša će zauvek padati“ Aline Gorlove, dobitnik nagrade za najbolji film Međunarodnog takmičarskog programa 14. Beldocsa, biće ponovo na programu u petak, 7. januara, na Božić.

Kako ocenjuju stručnjaci, film je „lična, ali i univerzalna priča o ratu i raseljavanju, koja se lako može čitati kao istorija ljudskog roda sažeta u životu jedne osobe”.


Vikend 8. i 9. januara biće u znaku živopisnih likova u filmovima “Koreni” Tee Lukač (nagrada za najbolju kameru 14. Beldocsa) i “Telenovela sivo u koloru” Filipa Martinovića (nagrada za najbolju montažu 14. Beldocsa) uz prisustvo autora filmova.

Program “Beldocs hitovi” u bioskopu DKC biće završen uzbudljivim, napetim dokumentarcem „Krtica“ u ponedeljak, 10. januara.
U stilu „verovali ili ne“, film Madsa Brugera otkriva „tajne ugovore Severne Koreje o prodaji oružja“.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here