Pripremite kondiciju za džez maraton u Novom Sadu

0
Reklama

Zvuk džez muzike šest mladih džez sastava iz prošlih, sadašnjih i budućih evropskih prestonica kulture čuće se širom Kreativnog distrikta u Novom Sadu. Jedinstveni Džez maraton otvoriće programski segment „Zastave budućnosti“ 28. aprila kada će tokom višečasovnog programa publici iz Novog Sada da se predstave bendovi Artur Possing kvartet kao predstavnik Eša-surAlzetea 2022, Any Key Trio kao predstavnik Tartu 2024, Kijube kao predstavnik Vesprem-Balatona 2023, Hauptman kao predstavnik Maribora 2012, Purple is the Color kao predstavnik Linca 2009, Drumbooty kao predstavnik Novog Sada 2022.

„Veoma je bitno, da se ovakvi događaji održavaju. Dolazim iz Maribora, koji je već bio Evropska prestonica kulture pre 10 godina. Voleo bih, da se nešto tako ponovi u Mariboru. Treba nam promena i podrška kulturi“, rekao je Žan Hauptman koji će u Novom Sadu predstaviti svoj debitantski album „Finished, not perfect“.

Predstavnici benda Kijube smatraju da umetnici mogu da pokažu svoja osećanja i svoj talenat različitim kulturama sveta.

„Ovakvi događaji su veoma važni jer mnogi umetnici, uključujući i muzičare, mogu da pošalju poruku o mnogim važnim ljudskim vrednostima i društvenim problemima zbližavajući ljude kroz svoju umetnost“, rekli su iz benda kog karakteriše hibridni zvuk stvoren na osnovama dauntempa, trip-hopa, nu-džeza i elektronike

U spajanju džez i elektronske muzike, u petak 29. aprila novosadska publika imaće priliku da čuje inovativni pravac muzike pod nazivom NU Jazz. Ne standardizacija pokreta, odsustvo pravila, intuitivni pokreti su ono što karakteriše ovaj inovativni muzički žanr.

Publici će se predstaviti mađarski producent i multinstrumentalista Szabolcs Bognar, koji tim povodom dovodi multikulturalni bend Àbáse sa članovima iz Mađarske, Izraela, Gane i Australije koji žive u Berlinu i Budimpešti.

„Sviraćemo kompozicije u kojima se prepliću afrobit, džez i elektronska muzika. Publika može da očekuje dosta eksperimentisanja i improvizacije, pa čak i ples“, rekao je Bognar.

Tomaso Garofalo poznat kao Turbojazz odrastao je u malom selu na hladnom severu Italije i uvek je u lepom sećanju imao kada se nešto bitno dešavalo u velikom gradu.

„Veoma sam uzbuđen što ću biti deo takvog događaja i ostaviti lepe uspomene za toliko ljudi koji slave kulturu, krvotok našeg postojanja“, rekao je Garofalo.

Pored ova dva muzičara nastupiće i bend koji je osnovan 2019. godine između prijatelja i kolega sa džez odseka konzervatorijuma „Prins Claus“ iz Holandije, Frontline Vibers, na čelu sa Žoltom Arđelanom.

Pored muzike, na gotovo 70 događaja, mladi će kroz ples, cirkus, predstave, izložbe, modu i različite aktivacije preoblikovati autentičan prostor industrijskog nasleđa Novog Sada, predstavljajući tako i novo ruho obnovljenih prostora koji započinju novi kreativni život.

Podršku programu „Zastave budućnosti” pružili su: IDEADDORA1 Srbija .

„Zastave budućnosti“ deo su programskog luka „Budućnost Evrope“, jednog od osam programskih lukova, koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije vezane za događaje nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here