Prikazivanje hrvatskog filma “Mater” na online platformi “Kinokauch” 14. aprila i po Srbiji 15. aprila

Dokumentaristička drama u formi igranog filma

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Hrvatski film “Mater” kao dugometražno debitantsko ostvarenje mladog hrvatskog reditelja Jura Pavlovića, biće prikazan 14. aprila na poznatoj onlajn platformi “Kinokauch”, a onda će od 15. aprila krenuti u bioskopima širom Srbije, saopštila je distibuterska kuća Five Stars Film Distribution.  


 Zanimljivo hrvatsko ostvarenje snimano je postupkom “kamera iz ruke”, što pruža autentičnos poput dokumentarnog filma i prikazuje intiman portret majke i ćerke u veoma složenom odnosu koji imaju tokom nekoliko poslednjih dana majke na umoru.  


  Nezavisni autorski film “Mati” je prikazan na smotrama u Srbiji kao što su FEST 2020 ili Festival evropskog filma Palić 2020, a dve glavne uloge imaju Darija Lorenci i Neva Rošić. 


  Junakinja Jasna se vraća u kuću svog detinjstva iz Nemačke, kako bi se pobrinula za staru majku koja umire. Izmeštena iz porodičnog života koji je zasnovala u inostranstvu i brige o svojoj deci, ona se vraća se u Hrvatsku, gde se kao veoma neprilagođena zatiče u sredini koja vrlo brzo počinje da je guši.
  Jasnina majka kao veoma tvrdoglava i jako konfliktna,  manipulativna osoba ničim ne olakšava ćerkin povratak.
  Uz pomoć članova porodice, starih prijatelja, Jasna pokušava da majci obezbedi komfor u poslednjim danima života, ali ubrzo shvata da je primorana da se suoči sa nizom problema koji potiču još iz detinjstva, u nadi da će pronaći barem prividan mir. 


Sama ideja za nastanak filmske priče potekla je iz jedne porodične situacije u stvarnom životu koja me je inspirirala da krenem raditi na ovom filmu”, objasno je reditelj Jure Pavlović.     

 “Ono što me privuklo baš toj temi je nešto što se veže za veliki dio mog stvaralaštva koje se često bavi pitanjima disfunkcionalne porodice.
  Taj sudar velikog porodičnog nerazumevanja i te velike, primarne porodične ljubavi koja se obično najintenzivnije javlja u najtežim situacijama je vrlo inspirirajuće tlo za mene
”,
zaključio je reditelj.

  Pravi autorski film oslikava život dokumentarističkim pristupom, bez šminke, specijalnih, vizuelnih efekata, već pruža ilustraciju i uvid u realnost na svakom nivou.  Kratak film reditelja “Piknik” osvojio je nagradu Evropske filmske akademije za Najbolji kratki film 2015. godine, što mu je otvorilo širom vrata za debitantski dugometražni igrani projekat “Mater” (2019).
  Producenti filma su Bojan Kanjera, Biljana Tutorov i sam reditelj Jure Pavlović.

 Filmska platforma Kinokauch ima u kolekciji na stotine naslova najpopularnijih art house i dokumentarnih filmova nastalih poslednjih nekoliko godina.

  “Mater” se može pogledati 14. aprila u 20 časova, pre početka bioskopske distribucije po celoj Srbiji. 

IzvorPress
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Kossev: Za medije na albanskom Goran Bregović je „inspirator masakra na Kosovu“

Nekoliko kosovskih portala na albanskom jeziku prenelo je vest da će muzičar Goran Bregović nastupiti na festivalu piva u...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket