Prikaz filma – “Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića: Neobična dramska triler bajka

Glumački praznik za dušu i oči

0
Reklama


Glumački praznik za dušu i oči


Svečana gala premijera dugo očekivanog filma “Nije loše biti čovek” scenariste i reditelja Dušana Kovačevića održana je 7. decembra u Kombank Dvorani uz prisustvo skoro kompletne glumačke i autorske ekipe.

Publika je uživala sve vreme tokom gledanja novog domaćeg ostvarenja od skoro puna dva sata, i nagradila je sve učesnike ispred i iza kamere dugotrajnim aplauzom koji je zatresao bioskopsku salu.

Glumačku ekipu čine popularniji dramski umetnici u Srbiji, koje publika rado gleda na malim i velikim ekranima: Vojin Ćetković, Branka Katić, Hristina Popović, Nenad Jezdić, Srđan Žika Todorović, Lena Kovačević, Andrija Milošević, Gordan Kičić, Mira Banjac, Milan Lane Gutović, novo lice Jelena Mihajlović i u manjim rolama takođe poznati – Andrija Kuzmanović, Boris Milivojević, Marko Gvero, Bojan Dimitrijević, Srđan Timarov i drugi.

Neobična filmska priča bazirana je na već viđenom komadu “Kumovi” takođe prema tekstu Dušana Kovačevića, koja je na repertoaru Zvezdara teatra već duže od 10 godina.

Druga je ekipa glumaca u tom komadu – prvo je igrao Predrag Miki Manojlović, a kasnije ga je zamenio Dragan Petrović Pele, a glume još – Branimir Brstina, Milica Mihajlović, Radoslav Rale Milenković i Danica Maksimović.

Autor se odlučio za kompletnu izmenu uloga, ne bi li dolazilo do identifikacije i poređenja, jer je filmski scenario veoma nadgradjen u odnosu na dramu, te je potrebno da se posmatra kao posebna, autentična celina… mada nije to tako ni jednostavno.


Branka Katić i Milenko Jeremić
Sadržaj je višeslojan i prati lika Milana (Vojin Ćetković), profesora klavira, pet godina nakon što je pod misterioznim okolnostima nestao njegov kum, nekada slavna pop zvezda Ranko Beli (Gordan Kičić).

Glavni junak podsvesno sumnja ko bi mogao da dodje glave njegovom prijatelju koji mu neizmerno nedostaje i delimično odlučuje da sam istraži okolnosti tog nestanka i sve otkrije, raskrinka. 

Ipak, to će biti pakleni put, a ne ružama posut, jer njegova žena (Branka Katić) nema nimalo razumevanja niti podršku za njegove teorije zavere, a ništa slično ne nalazi ni kod prijatelja.

Milan postepeno razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom koja ga prati u stopu i štiti ga od raznih usputnih negativaca, što on nije nimalo očekivao. A onda sledi šok preokret i eksplozija iznenadjenja.

Naš vodeći dramski pisac, autor kultnih komada i filmova „Balkanski špijun“, „Maratonci trče počasni krug“, ili scenarija za klasik „Ko to tamo peva“, u najnovijem filmu nakon 18 godina pauze (drugi i prethodni rediteljski projekat mu je bio “Profesionalac” – 2003), vešto kombinuje duži niz žanrova.

Osim što je topla ljudska priča o prijateljstvu čoveka i psa, tekst je veoma kompleksan, istražuje začudan svet kojim se autor bavio u čuvenoj drami i kasnije filmu “Sabirni centar” u režiji Gorana Markovića.


Gordan Kićić sa suprugom
Tako scenario prerasta u žanr fantazije, u paranormalni okvir, sa veoma duhovitim situacijama i živopisnim likovima, kako je publika i navikla kod najznaccajneg dramskog pisca kod nas, koji skoro pet decenija stvara antologijska dela.

Triler, bajka, (tragi)komedija, sve se može pronaći u novom, trećem rediteljskom filmu Dušana Kovačevića, koji postavku vodi na svoj umeren način stare škole realizacije.

Možda je prva polovina razrade priče usporenija sa manje dinamike od očekivanog, moguće je da sama radnja proradi više u drugoj polovini, ali i pored toga, publika će nadalje uživati u pozitivnoj i veoma emotivnoj drami sa finom dozom humora. 

Pisac scenarija za „Underground“ Emira Kusturice ili „Urnebesna tragedija“ Gorana Markovića, okupio je na jednom mestu vrhunsku ekipu glumačkih veličina tako da ovo i jeste pravi praznik i glumački film.


Vojin Ćetković, posle niza TV serija u kojima igra glavne ili prateće uloge (“Kalkanski krugovi”, “Tajna vinove loze”, “Junaci našeg doba“ 1-2, “Grupa”, “Žigosani u reketu”), posle nekog perioda igra u bioskopskom filmu i to nastupa u veoma efektnoj glavnoj ulozi.
Videli smo ga jedino u fimu i mini seriji „Grudi“, takodje pre nekoliko sezona – upravo na sceni Kombank Dvorane.

On skoro i da nosi čitav film, sasvim pristojno dominira i balansira izmedju tragedije i komedije, ali i mistike i trilera, i tu se sasvim dobro snalazi, i da bude glavni, i da glumi taj koktel žanrova.

Glumica Branka Katić u glavnoj ženskoj roli se posle duže vreme vraća u domaću kinematografiju, nakon karijere u engleskim i američkim ostvarenjima. Veoma je nedostajala, što dokazuje i sa ovako velikom ulogom. 


Za kratko vreme prisutna je kod gledaoca, sa trenutno aktuelnom serijom „Advokado“ i predstavom „Tiho teče Misisipi“ BDP-u.
Gledaćemo je i u seriji “Bunar” (10 epizoda) i petoj sezoni krimi serijala “Ubice mog oca”, ali i u novim filmovima Koste Đorđevića i Vuka Ršumovića.

 Ćerka velikog dramskog pisca Lena Kovačević prvi put nastupa u karijeri i kao glumica, mada u filmu i peva, posebno u duetu sa glumcem Gordanom Kičićem – pesma „Lepe laži“.

Standardno uspešni glumci su bili Nenad Jezdić i Hristina Popović kao neobičan i nespojiv par, a Srdjan Žika Todorović imao je veoma šarmantnu epizodnu rolu koju je izneo vrhunski (što je uspeo i nedavno sa sporednom rolom u filmu “Nebesa”).

 Kompozitori Momčilo Bajagić Bajaga i Aleksandar Saša Lokner su imali veoma težak, zahtevan, ali i zahvalan zadatak, da ostave autentičan muzički trag, što su i uspeli.


Komičar Andrija Milošević odigrao je ulogu negativca, bivšeg policajca, a sada kriminalca, što je veoma netipično za njegovu karijeru, ali i to je bila sasvim zanimljiva i uspela promena.

Tuga je bilo gledati u poslednjoj ulozi Milana Laneta Gutovića … zaista šteta da nije dočekao premijeru filma i što nam naravno nije nastavio dalje prisustvo u ovozemaljskom svetu.
Na neki način je ovo i posveta njemu, da ga još malo gledamo.


Za sam film je samo nedostatak što je ovo ipak već viđena priča jer postoji predstava kao osnova scenarija, a sam komad “Kumovi” su mnogi gledali poslednjih 12 godina u Beogradu i po Srbiji.

Mada, i prethodni filmovi koje je Kovačević režirao, zapravo su adaptacije drama u smislu nadogradnje – “Balkanski špijun” i “Profesionalac”, a i druge drame su mu oživljene na filmu – “Urnebesna tragedija”, “Poseban tretman”, “Maratonci”, “Sabirni centar”, “Sveti Georgije ubiva aždahu”.

Tako i ovde nije smišljeno ništa novo za veliki ekran, već u potpunosti upotrebljena priča iz predstave, istina uz nove forme zapleta i višeslojnih rešenja, kojih nema u drami.

  Kompozitor – rok umetnik Bajaga prvi put u karijeri je i u ulozi koproducenta filma, koji je nastao u partnerstvu više kuća – „Art & Popcorn“, “Terminal 3”, “Cinnamon Film“ i “Contrast Studios” Radoša Bajića, uz podršku Ministarstva kulture RS, Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audio vizuelnog centra. 


Jelena Mihajlović
Producent filma Miroslav Mogorović (Art & Popcorn) i Tijana Višnjić
Film je premijerno je prikazan 7. decembra u Kombank dvorani i bioskopu Cineplexx Galerija.
Zbog velikog interesovanja i rasprodatih karata dve nedelje pred premijeru, iste večeri organizovana je i dodatna projekcija u Sali 6 Kombank dvorane.
Nakon projekcija, publici su se uz ovacije i gromoglasne aplauze poklonili reditelj, glumci i ekipa filma.

Vojin Ćetković istakao je svoja očekivanja od premijere i bioskopskog života filma: “Dve godine smo čekali, na našu sreću publika se vraća u bioskope. Imao sam sreću da sam igrao u filmovima koji su baš gledani, pa se nadam da će tako i ovaj proći”.

O radu sa Dušanom Kovačevićem, popularni glumac je rekao:
“Duško i ja smo se našli spletom srećnih okolnosti. Ovaj film shvatam apsolutno lično, jer se neke stvari u njemu poklapaju s nekim mojim iskustvom”.


Andrija Milošević, koji u filmu igra ulogu Mome Mraka, bio je presrećan povodom premijere novog Kovačevićevog filma: “Čovek koji je napravio ovaj film je duboko u temeljima srpske kulture i treba ga podržati. Okupio je plejadu fenomenalnih glumaca, sve velike zvezde, u jednom sjajnom scenariju. Ovo je film o ljudskosti i pravim vrednostima, duši, ljubavi, sreći i tuzi.  Očekujem da će publika uživati”.
Branka Katić igra ulogu Ane, supruge glavnog junaka Milana.
O iskustvu rada sa Dušanom Kovačevićem je rekla: “On je legenda našeg pozorišta, a po njegovom scenariju su snimljeni neki od najboljih filmova naše kinematografije. Zbog toga mi je bila velika čast da budem deo ovog filma”.

O mogućim po(r)ukama koje film nosi, Branka Katić je dodala: “Na svakome od nas je da donese odluku da li hoće da bude dobar i da brine o onima koje voli, da bude pristojan prema onima koje ne poznaje, i da pokuša da doprinese našem društvu, u kakvom god da je stanju. Volela bih da se vratimo pravim vrednostima u životu”.

Ove godine je veoma vidljiva i snažna konkurencija u bioskopima, a filmovi se samo nižu bez mnogo pauze.

Najgledaniji je ubedljivo biografski film „Toma“ Dragana Bjelogrlića sa više od milion gledalaca, a za njim sledi „Južni vetar 2: Ubrzanje“ Miloša Avramovića sa skoro 800 000, kao i pre toga „Nečista krv“ Milutina Petrovića (400 000), i sada se u biooskopima nalaze i novi naslovi – „Nebesa“ Srđana Dragojevića, „Kelti“ Milice Tomović, „Elegija lovora“ Dušana Kasalice.


Vremešni Dušan Kovačević je tu sa svojim novim delom da se upusti u trku sa gledanosti, ali i nagradama po domaćim i stranim festivalima.


Ivan Makragić


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here