Prijateljstvo koje slavi jubilej: Nemanja Radulović 10. put sa Beogradskom filharmonijom 22. septembra na Kolarcu

Novi susret muzičkog superstara sa prestonicom Srbije

0
Reklama


Novi susret muzičkog superstara sa prestonicom Srbije


BEOGRAD, 20. septembra:  Obeležavanje velikog jubileja – 100. godišnjice orkestra u jubilarnoj sezoni „Zauvek“, Beogradska filharmonija nastavlja proslavu u petak, 22. septembra sa čuvenim violinistom Nemanjom Radulovićem uz nemačkog šefa-dirigenta Gabrijela Felca, na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine.

Istovremeno, ovo je još jedan jubilej – deseti zajednički nastup na kome Nemanja izvodi „Koncert za violinu i orkestar“ Ludviga van Betovena (1770-1827).


 Svi koncerti u jubilarnoj sezoni imaju nazive koji slave filharmonijske stogodišnje vrednosti. Zato je, sasvim namerno, drugi u nizu nazvan „Za prijateljstvo“ kao omaž filharmonijskom drugarstvu sa Nemanjom Radulovićem, jednom od najuspešnijih srpskih muzičara koji su izgradili zapaženu karijeru u svetu, Evropi, a živi u Francuskoj.

Svetski mediji ga nazivaju „Paganini 21. veka“ prema čuvenom italijanskom violinisti i kompozitoru Nikolu Paganiniju (1782-1840), a poseban odnos ima sa publikom u Srbiji koji u velikoj meri prevazilazi status zvezde klasične muzike.Nemanja Radulović i BGF 1. Foto Marko Đoković


Sa raskošnom dugom kosom, harizmatičnom pojavom kojom blista na sceni, atraktivne pojave, Radulović uvek veoma lako uspeva da rasproda svoje koncerte, što je uspeo i na ovom nastupu sa Beogradskom filharmonijom.  Sa njima je nastupao poslednji put na festivalu klasike – Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS 2021.


Očekivano, filharmoničari jedva čekaju da nastup sa Nemanjom zbog nesvakidašnje atmosfere koju svi dugo pamte. Dok mu je ovaj koncert deseti sa orkestrom, Radulović prvi put nastupa sa slavnim dirigentom Gabrijelom Felcom uz jedno od najzahtevnijih dela u literaturi namenjenoj njegovom instrumentu – Betovenovim Violinskim koncertom.

Drugi deo koncerta je rezervisan za Felcovu specijalnost i simfonijski opus nemačkog kompozitora Gustava Malera (1860-1911).


Nemanja Radulović i BGF 2. Foto Marko Đoković

Nakon uspešnog izvođenja dela „Simfonija broj 3“ na svečanom otvaranju filharmonijske sezone prošle nedelje, šef-dirigent ovom prilikom će izvesti Malerov simfonijski prvenac, koji nosi podnaslov „Titan“.

On muzički opisuje istoimeno delo Žan-Pola Rihtera, u kome glavni lik teži ka strastvenom, plemenitom i herojskom životu – idealima sa kojima se kompozitor u velikoj meri identifikovao.

Nemanja Radulović je uglavnom koncerte imao na Kolarcu svih ovih godina i decenija, ali je imao i 2014. i na otvorenom – u Studentskom parku.

Tokom ove godine Radulović je okupio 8 000 posetilaca na Stadionu Tašmajdan – 3. jula, a onda je i po Srbiji imao velike nastupe na solo koncertima i festivalima – Arsenal fest u Kragujevcu, Festival muzičke izuzetnosti „Ravanelius“ u Ćupriji, Banja Luka fest na tvrđavi Kaštel, festivalu u Velikom Gradištu, i mnogim drugim gradovima naše zemlje.


Sve vreme je tada bio na turneji sa svojim srpsko-francuskim sastavom „Double Sense“ kao promocija novog albuma „Roots“ (Koreni), a u ansamblu su – kompozitor, gitarista, pevač, producent, dirigent Aleksandar Sedlar, violinistkinja Tijana Milošević, njena sestra pevačica i takodje violinistkinja Ksenija Milošević i drugi.

Ivan Makragić


Nemanja Radulović i BGF 3. Foto Marko Đoković

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here