Priče na zadatu temu: Čajkovski i Pučini

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

PREMIJERA PREDSTAVE „AUDIJENCIJA“ 20. MARTA U AKADEMIJI 28

MIODRAG RADONJIĆ I NIKOLA RAKOČEVIĆ U NOVOJ VERZIJI POZNATE DRAMEČuveni komad “Audijencija” češkog pisca i bivšeg predsednika Češke republike...

Pesma Chasing Norda izabrana kao jedna od polufinalnih na International Songwriting Competitionu

Prijavljeni su izvođači iz 158 zemalja s preko 26000 pesama, a u žiriju su između ostalih istaknuti svetski izvođači...

Knjiga “Kobejn, legenda koja živi” o čuvenom o Kurtu Kobejnu od danas (2. mart) u svim knjižarama

Neprevaziđen, neprikosnoven, neprolazan: večan Knjiga “Serving the Servant: Kobejn, legenda koja živi” Denija Goldberga, o čuvenom neprevaziđenom rokeru Kurtu Kobejnu...

Pod sloganom Priče koje pokreću, Opera Srpskog narodnog pozorišta nastavlja sezonu tematskim koncertom – Priče na zadatu temu: Pučini i Čajkovski, koji će biti u petak, 12. Februara na sceni Jovan Đorđević tog pozorišta.

Kada smo krenuli sezonu, ideja nam je bila da i u ovim uslovima, opera, kao umetnost ima puno priča za ispričati. Tu vodilju pratio je i program, tako smo proše godine krenuli sa tematskim koncertima – Priče na zadatu temu. Ideja tih koncerata jeste da publici ponudimo nešto pomalo drugačije, čega inače nema na repertoaru. Dakle, operski program, uvek na drugu temu, u potpuno drugačijem, pitkom pakovanju i uvek uz zaista eksluzivne goste,” objašnjava direktor opere Aleksandar Stankov.

Ovoga puta program se vrti oko dva velika umetnika. Đaokomo Pučini i Petar Ilič Čajkovski jesu bili savremenici čiji se rad u jednom periodu i preklama. Iako istorijske knjige ne daju nikakve naznake da su Čajkovski i Pučini zajedno radili, pa čak ni da su se poznavali, obojica su pisali neverovatne kompozicije za gudačke sastave, a upravo se na tome bazira tema sledećih Priča na zadatu temu. S tim, što planirani koncert na momente stavlja violončelo u fokus i jednog od naših najpoznatijih violončelista – Dragana Đorđevića.

Rokoko varijacije na temu su omaž Mocartu i meni je zanimljivo kako je jedan violončelista doradio i skratio delo Čajkovskog, iako on nije bio presrećan zbog toga. Ali činjenica da je to prohvatio ostavila nam je tako jedno lepo delo koje ćemo sada imati prilike da čujemo uživo i to posle toliko vremena”, kaže Đorđević i dodaje da je energija koja se uživo deli upravo ono što ga pokreće na koncertima. „Mene pokreće ljubav. Mislim da je to nešto što je pokretalo i kompozitore da napišu većinu svojih dela. Ljubav, tuga, sreća, radost, to je sve ono što neponovljivo delimo sa publikom tokom koncerata i to je energija koja nas, umetnike, sada pokreće.

Plan sa početka sezone, bio je da se tematski koncerti – Priče na zadatu temu – na repertoaru nađu jednom mesečno, pa su tako u novembru to bile Priče na zadatu temu: Faust i Karmen, u decembru Operske novogodišnje priče, u januaru je to bio Operski gala koncert, a u februaru su to Čajkovski i Pučini. U skladu sa time na jednosatnom koncertu, kojim će dirigovati gost iz Plovdiva, maestro Dian Čobanov, naći će se Pučinijeve Hrizanteme, i Serenada za gudače i Varijacije na rokoko temu Petra Iliča Čajkovskog.

Koncert je u petak, 12 februara u 19.00 časova na sceni Jovan Đorđević, Srpskog narodnog pozorišta a karte se mogu kupiti na biletarnici pozorišta.

FotoPromo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Novi holivudski filmovi u domaćim bioskopima: “Tvist”, “Duša”, “Lovac na čudovišta”

Spektakl SF horor, animirani, moderni klasik, čuveni roman na platnu Moderna verzija kultnog romana “Olivera Tvista” Čarlsa Dikensa u...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket