Priča o vojniku“ premijerno 20. i 21. maja u Beogradskoj filharmoniji

Muzičko-scenska senzacija i pozorišni spektakl

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Muzičko scensko delo „Priča o vojniku“ Igora Stravinskog biće izvedeno 20 i 21. maja u Sali Beogradske Filharmonije (BF) kao sasvim novo čitanje tog komada, u režiji pozorišnog umetnika Nikole Zavišića.

   U trostrukoj ulozi vojnika, đavola i naratora biće direktor BF – Ivan Tasovac, dok koncert-majstor Tijana Milošević predvodi kamerni ansambl, ovog projekta.

  Sala Filharmonije doživela je potpunu transformaciju i izgleda kao jedna od najautentičnijih pozorišnih scena u gradu i zato „Priča o vojniku“ Stravinskog predstavlja spoj muzike, drame i plesa, a neobičan instrumentalni sastav od sedam izvođača podseća na stilizovanu verziju džez ansambla.

  Neobičan muzičko scenski komad rediteljski je uobličio Nikola Zavišić, koji je nedavno imao premijeru drame „Iluzije“ Pjera Korneja u Narodnom pozorištu u Beogradu.

  Za direktora jedne institucije, najveći je uspeh kada ne može da se navikne na konstantne novotarije, izazove i ideje koje izlaze iz nje”, istakao je prvi čovek BF.

 “Naša Tijana Milošević me je pozvala da učestvujem u ovom projektu koji je ujedno i njen doktorski rad, te sam sa zadovoljstvom pristao. Međutim, skoro sam se i pokajao shvativši koliko je zahtevna ova trostruka uloga”, priznaje Tasovac, a onda dodaje da mu je veliku tremu skroz odbacio način na koji ga je vodio reditelj Zavišić, veoma upečatljiv i jasan u svom autorskom konceptu.

    “Fasciniran sam radom naših filharmoničara kao i rediteljevog tima, a šokirao sam se pri ulasku u filharmonijsku salu koju sam jedva prepoznao”, zaključio je Tasovac.   Stravinski je kombinovao različite stilove u čuvenom delu, tako da se može čuti zvuk regtajma, argentinskog tanga, španskog plesa, ali i zvuk ruskih narodnih melodija, bečki valcer i džez.

    Reditelj Zavišić je pružio autentično tumačenje “Priče o vojniku”, gde se odlučio za izazovniju postavku koje će biti kombinacija video materijala, naracije na sceni i plesa.

   Tako će se izvođačima na pozornici pridružiti i Una Đelošević, glumica i plesačica.
    Muzički deo ekipe čine Tijana Milošević (violina), Mihailo Samoran (klarinet), Sava Đurić (fagot), Boban Stošić (kontrabas), Jovan Savić (truba), Igor Ranković (trombon), Aleksandar Radulović (perkusije).

  Učesnici na projektu su takođe kostimografkinja Suna Kažić, video artist i montažer Filip D. Mikić, a Sanjin Ćorović je zadužen za tehničku produkciju. 

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket