Preminuo Ratislav Raša Đelmaš, bubnjar bendova „YU Grupa“, „Pop mašina“

Odlaze muzički umetnici sve više u poslednjem periodu

0
Reklama


Odlaze muzički umetnici sve više u poslednjem periodu


BEOGRAD, 28. oktobra:  Muzičar Ratislav Raša Đelmaš, nekadašnji bubnjar bendova „YU Grupa“, „Pop mašina“ i vođa grupe „Zebra„, umro je danas u Beogradu u 71. godini, prenose beogradski mediji.


Đelmaš je rođen 26. januara 1950. u Beogradu, i još 1966. godine sa vršnjacima iz školskog orkestra osnovao je svoju prvu grupu „Anđeli“.
 Ubrzo 1969. sa kolegama Ninoslavom Kovačevićem, Nešom Matićem i Petrom Simićem osnovao je rok sastav „Neki“, a kasnije je u promenjenom sastavu, inspirisan muzikom Džimija Hendriksa započeo rad na grupi „Hendriksova deca“.

 
Sledeće godine (1970) se pridružio grupi „Feliks„, koja pored izvođenja poznatih domaćih i svetskih hitova svirala i sopstvene kompozicije, gde je bila najuspešnija – „Simonida“.

U martu 1972. godine sa Robertom Nemečekom (bas), Zoranom Božinovićem (solo gitara) i Savom Bojićem (solo, vokal) osnovao je čuvenu grupu „Pop mašina“.

Ovaj rok sastav kao nova beogradska grupa sa svojim autentičnim repertoarom (12 autorskih pesama) postala je vrlo brzo zapažena, popularna i nezaobilazna na beogradskoj muzičkoj sceni 70-ih godina 20. veka.

Pop Mašina je 29. septembra 1972. godine objavila prvi singl za Produkciju ploča PGP RTB.

Ipak, posle velikog koncerta Pop mašine na Tašmajdanu, Ćelmaš je napustio grupu.

Iste godine, odnosno samo mesec dana kasnije, postao je bubnjar tada već popularnog benda „YU Grupa“, koju su činili braća Žika i Dragi Jelić. Upravo tih godina je Raša Đelmaš važio za najboljeg mladog beogradskog bubnjara, a sa YU Grupom je doživeo veliku popularnost širom SFR Jugoslavije.

U potrazi za novim zvukom, novembra 1976. godine Raša Đelmaš osniva grupu „Zebra“.

Pored Raše Đelmaša (kompozitorbubanj), grupu Zebra su činili: Bata Radovanović (orguljeklavirklarinet), Miroslav Stamenković (truba, klavir), Karolj Buzej (saksofon), Ana Marlini (gitara, vokal), Anka Lazarević (vokal) i Dušan Lazarević (bas).

„Zebra je svugde prisutna… i u savani i u gradu“, pričao je bubnjar kada su ga pitali zašto je tako nazvao bend.

Takođe, svirao je Đelmaš i u dens pop grupi „Mobi Dik„, koja je bila popularna devedesetih godina.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here