Preminuo muzičar, pisac i politički aktivista Mikis Theodorakis

0
Reklama

Napisao je više od 1 000 pesama i ciklusa pesama, nezaboravnih melodija koje su postale trajno nasledstvo grčke muzike. To su pesme “Sto periyali”, “Kaimos”, “Aprilis”, “Doxa to Theo”, “Sotiris Petroulas”, “Lipotatkes”, “Stis Nihtas to Balkoni”, “Agapi mou”, “Pou petaxe t’agori mou”, “Anixe ligo to parathiro”, “O Ipnos se tilixe”, “To yelasto pedi”, “Dendro to dendro”, “O Adonis” i mnoge druge. Stvarao je simfonije, kantate, oratorije, balete, opere, savremenu muziku, filmsku muziku i scensku, a svakako ga šira publika najviše prepoznaje po filmskoj, pogotovo temi “Grka Zorbe” u istoimenom filmu iz 1964. godine s Anthonyjem Quinnom, zatim iz filma “Z” iz 1969. godine i muzici za film “Serpico” iz 1973. godine u kojem glavnu ulogu tumači Al Pacino.

Theodorakis je bio i politički aktivista koji je vodio rat rečima protiv zloglasne vojne hunte koja ga je zatvorila i prognala kao revolucionara i zabranila mu rad pre pola veka.

Protivljenje je bio način života u Grčkoj u doba hunte koja je potiskivala hiljade političkih protivnika tokom vladavine, od 1967. do 1974. No, mnogim je Grcima Theodorakis bio metronom otpora. Dok je bio sklonjen zbog svojih ideala, njegova zabranjena pobunjenička muzika podsećala je njegov narod na izgubljene slobode”, piše New York Times.

Nakon što je 1970. pušten iz logora, započeo je međunarodnu kampanju koncerata i kontakata sa svetskim čelnicima koja je četiri godine kasnije pomogla srušiti režim u Atini. Bila je to prekretnica za demokratiju, s novim ustavom i članstvom u Evropskoj zajednici, koja je kasnije postala Evropska unija. Danas, 50 godina nakon tih događaja, Theodorakis je u Grčkoj toliko cenjen da je zbog njegove smrti proglašena trodnevna žalost.

Mikis Theodorakis preminuo je od srca u 97. godini života, a porodicaje objavila da će njegovo telo biti izloženo na javnom mestu pre službenog pogreba.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here