Preminuo legendarni rok fotograf Mik Rok

0
Reklama

Mik Rok, fotograf poznat po fotografijama rok umetnika kao što su Dejvid Bouvi, Lu Rid, Debi Hari i grupa Queen, preminuo je u 73. godini.

Rođen je 1948. godine u Londonu kao Majkl Dejvid Rok, studirao na Univerzitetu Kembridž, gde je počeo da pravi fotografije rok nastupa. Tako su nastale fotografije pokojnog Sida Bareta, člana prvobitne postave benda Pink Floyd, kao i Krisa Džegera, mlađeg brata poznatog pevača Mika Džegera.

Tokom 1970-ih godina bio je zvanični fotograf Dejvida Bouvija i pomogao je u stvaranju Zigija Stardasta, njegovog vanzemaljskog alter ega. U to vreme režirao je i njegove spotove za pesme Jean Genie i Space Oddity.

Mik Rok je kasnije napravio neke od najčuvenijih fotografija u istoriji rok muzike, poput Igija Popa bez majice za naslovnicu albuma Raw PowerLu Rida u crnoj, beloj i zlatnoj nijansi za omot albuma Transformer, kao i članove benda Queen koji su delimično u senci za omot njihovog albuma Queen II.

Tokom 1990-ih Rok je išao na dve intervencije – srčani bajpas i transplantaciju bubrega, jer je rokenrol život ostavio traga na organizam. Ostavio je cigarete i drogu i nastavio da radi, fotografišući moderne umetnike poput Farela Vilijamsa, Lejdi Gage i Majli Sajrus.

Mnogi poznati muzičari i drugi umetnici oprostili su se od legendarnog fotografa na društvenim mrežama, a uzrok njegove smrti za sada nije poznat.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here