PREMINULA JE ŠPANSKA UMETNICA SVETSKOG UGLEDA GENOVEVA GALVEZ

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

4. mart 2021. godine – Preminula je španska umetnica svetskog ugleda Henobeba Galbes (Genoveva Galvez), čije ime u španskoj muzici stoji uz imena gitariste Andresa Segovije i pijanistkinje Alisije de Laroša.

 

Bila je jedna od svetskih pionira u domenu istorijske izvođačke prakse, tzv.”rane muzike” – stilske interpretacije muzike epoha renesanse i baroka (perioda 16.-18 veka) na kopijama sačuvanih muzejskih primeraka dvorskih klavijaturnih instrumenata čembala i klavikorda. Bila je dugogodišnji profesor čembala na Kraljevskom konzervatorijumu u Madridu, gostujući profesor u Bazelu u Švajcarskoj na čuvenoj “Sholi Kantorum Basiliensis” i Bostonskoj muzičkoj akademiji (SAD).  


 Snimala je za ugledne izdavačke kuće (EMI) i sarađivala sa eminentnim umetnicima iz sveta ”rane muzike” – kao što su Žordi Saval, Rafael Pujana i Mark Krol.
  Kao posvećeni umetnik i pedagog, imala je među brojnim internacionalnim studentima i dvoje iz Begrada, čembalistkinje Smiljku Isaković i Svetlanu Stojanović Kutlača. 

Henobeba Galbes je nastupala širom Evrope i obe Amerike, ali gostovala je i u Srbiji, otvorila je 1996 godine 5. Festival rane muzike u Beogradu solističkim koncertom u velikoj sali Kolarčeve zadužbine. U periodu kada Srbija nije imala puno prijatelja, bliskost ostvarena u individualnoj nastavi muzičkih studije bila je dragocena za ponovno otvaranje Srbije ka svetskoj umetničkoj sceni. Na tom koncertu imala je čast da bude gost i njena studentkinja Svetlana Stojanović Kutlača.  

 
 Pre toga, 1993 godine u organizaciji prof. Galbes, Svetlana Stojanović Kutlača održala je nekoliko koncerata u Madridu, Alkali de Enares i Aranhuezu, koji su bili osmišljeni kao demonstracija rada na specijalizaciji, ali i kao finansijska podrška za nabavku skupocenog instrumenta – kopije francuskog čembala graditelja Maria Bjelanovića. Kopije čembala i danas, nakon 30tak godina, u Srbiji poseduje samo nekoliko umetnika u privatnom vlasništvu i dve institucije: Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Muzička škola Josip Slavenski u kojoj predaje Svetlana Stojanović Kutlača. 

Kao interpretator Henobeba Galbes se posvetila, među prvima u Evropi, interpretaciji dela velikana baroka Johana Sebastijana Baha i Domenika Skarlatija na istorijskom tipu čembala, instrumentu čija je tradicija vezana za razvoj evropskih dvorova 17. i 18. veka, a posebno bogatog i veličanstvenog španskog dvora.  

  Zalažući se za stilski korektnu interpretaciju barokne muzike i obnovu adekvatnog zvuka, razvila je sopstvenu skupocenu kolekciju 7 različitih tipova čembala, flamanskih, francuskih, nemačkih, među kojima poseban raritet predstavlja kopija tipa portugalskog čembala, na kojima je svirala, snimala i pružala šansu za upoznavanje i javne nastupe svojim studentima.  

   Kao muzikolog, editovala je prva izdanja španskih tabulatura renesansnih majstora Kabezona i Arauha; njeno istraživanje bogate tradicije popularne španske muzike 16.-18 veka, vodilo je ka jedinstvenim i originalnim tumačenjima dela italijana Skarlatija, naturalizovanog španca; editovala je i prva izdanja španskih dvorskih umetnika druge polovine 18. veka (Solera, Albera…) Skarlatijevih učenika, koji su nastavili tradiciju negovanja bipartitne forme sonate za cembalo. 

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ZORANU SIMJANOVIĆU POSTHUMNO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 67/68. MARTOVSKOG FESTIVALA

Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket