PREMINULA JE ŠPANSKA UMETNICA SVETSKOG UGLEDA GENOVEVA GALVEZ

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

4. mart 2021. godine – Preminula je španska umetnica svetskog ugleda Henobeba Galbes (Genoveva Galvez), čije ime u španskoj muzici stoji uz imena gitariste Andresa Segovije i pijanistkinje Alisije de Laroša.

 

Bila je jedna od svetskih pionira u domenu istorijske izvođačke prakse, tzv.”rane muzike” – stilske interpretacije muzike epoha renesanse i baroka (perioda 16.-18 veka) na kopijama sačuvanih muzejskih primeraka dvorskih klavijaturnih instrumenata čembala i klavikorda. Bila je dugogodišnji profesor čembala na Kraljevskom konzervatorijumu u Madridu, gostujući profesor u Bazelu u Švajcarskoj na čuvenoj “Sholi Kantorum Basiliensis” i Bostonskoj muzičkoj akademiji (SAD).  


 Snimala je za ugledne izdavačke kuće (EMI) i sarađivala sa eminentnim umetnicima iz sveta ”rane muzike” – kao što su Žordi Saval, Rafael Pujana i Mark Krol.
  Kao posvećeni umetnik i pedagog, imala je među brojnim internacionalnim studentima i dvoje iz Begrada, čembalistkinje Smiljku Isaković i Svetlanu Stojanović Kutlača. 

Henobeba Galbes je nastupala širom Evrope i obe Amerike, ali gostovala je i u Srbiji, otvorila je 1996 godine 5. Festival rane muzike u Beogradu solističkim koncertom u velikoj sali Kolarčeve zadužbine. U periodu kada Srbija nije imala puno prijatelja, bliskost ostvarena u individualnoj nastavi muzičkih studije bila je dragocena za ponovno otvaranje Srbije ka svetskoj umetničkoj sceni. Na tom koncertu imala je čast da bude gost i njena studentkinja Svetlana Stojanović Kutlača.  

 
 Pre toga, 1993 godine u organizaciji prof. Galbes, Svetlana Stojanović Kutlača održala je nekoliko koncerata u Madridu, Alkali de Enares i Aranhuezu, koji su bili osmišljeni kao demonstracija rada na specijalizaciji, ali i kao finansijska podrška za nabavku skupocenog instrumenta – kopije francuskog čembala graditelja Maria Bjelanovića. Kopije čembala i danas, nakon 30tak godina, u Srbiji poseduje samo nekoliko umetnika u privatnom vlasništvu i dve institucije: Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Muzička škola Josip Slavenski u kojoj predaje Svetlana Stojanović Kutlača. 

Kao interpretator Henobeba Galbes se posvetila, među prvima u Evropi, interpretaciji dela velikana baroka Johana Sebastijana Baha i Domenika Skarlatija na istorijskom tipu čembala, instrumentu čija je tradicija vezana za razvoj evropskih dvorova 17. i 18. veka, a posebno bogatog i veličanstvenog španskog dvora.  

  Zalažući se za stilski korektnu interpretaciju barokne muzike i obnovu adekvatnog zvuka, razvila je sopstvenu skupocenu kolekciju 7 različitih tipova čembala, flamanskih, francuskih, nemačkih, među kojima poseban raritet predstavlja kopija tipa portugalskog čembala, na kojima je svirala, snimala i pružala šansu za upoznavanje i javne nastupe svojim studentima.  

   Kao muzikolog, editovala je prva izdanja španskih tabulatura renesansnih majstora Kabezona i Arauha; njeno istraživanje bogate tradicije popularne španske muzike 16.-18 veka, vodilo je ka jedinstvenim i originalnim tumačenjima dela italijana Skarlatija, naturalizovanog španca; editovala je i prva izdanja španskih dvorskih umetnika druge polovine 18. veka (Solera, Albera…) Skarlatijevih učenika, koji su nastavili tradiciju negovanja bipartitne forme sonate za cembalo. 

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Kossev: Za medije na albanskom Goran Bregović je „inspirator masakra na Kosovu“

Nekoliko kosovskih portala na albanskom jeziku prenelo je vest da će muzičar Goran Bregović nastupiti na festivalu piva u...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket