Premijere u pozorištima Beograda tokom decembra

Skromnija, ali zanimljiva ponuda pred Novu godinu

0
Reklama


Skromnija, ali zanimljiva ponuda pred Novu godinu


BEOGRAD, 8. decembra – Beogradsko dramsko pozorište, Bitef teatar, “Boško Buha”, Narodno pozorište, JDP, Madlenianum, neki su od beogradskih teatara koji će imati premijere u decembru, i pored situacije sa pandemijom korona virusa.

Kalendar decembarskih premijera u prestonici Srbije počeo je već 4.12. sa komadom “Sportsko srce” u režiji Milana Karadžića na sceni Zvezdara teatra (igrali su – Milutin Mima Karadžić, Nela Mihailović, Nina Nešković, Aleksandar Đurica, Nikola Šurbanović), a isti reditelj je paralelno spremao i drugi komad – “Bokeški D-mol”, čija je premijera zakazana za 12. decembar u pozorištu za decu “Boško Buha”, na njihovoj trenutnoj sceni Teatra Vuk.


Antologijska predstava je igrana pre više od 20 godina na pozornici Centra za kulturu Tivat i kao putujući projekat često je gostovala u Beogradu na raznim scenama kao što je Atelje 212 i BDP.
Tada su se tim komadom proslavili glumci Jelena Đokić i Andrija Milošević, a pamti se i izvanredna uloga Milene Dravić, koja je sve ostavila bez daha.

U novom čitanju tog romantičnog komada o dvoje (ne)suđenih ljubavnika, poput Romea i Julije, koji se sreću u veoma osetljivo vreme, igraju – Anja Pavićević (poznata iz filma i mini serije „Ime naroda“ Darka Bajića), Dejan Lutkić, Andrijana Oliverić, Luka Grbić, Marko Pavlović, Jana Bjelica, Lenka Petrović, Miloš Vlalukin, Nemanja Oliverić, Branislav Platiša.

Autorski tim čine – scenograf Boris Maksimović, kostimograf Zora Mojsilović, kompozitor Aleksandar Saša Lokner (Bajaga i instruktori), dok je za scenski govor zadužena Dijana Marojević.

Od početka pandemije teatar “Boško Buha” je iznedrio predstave “Snežana i sedam patuljaka” Ljubivoja Ršumovića, “Hajdi” Johane Špiri, “Mačor u čizmama” Igora Bojovića.


Opera i teatar Madlenianum nakon veoma intenzivnih mjuzikl (“Poslednjih pet godina”) i dramskih produkcija (“Da krenemo ispočetka“, “Gospođica Julija”), izlazi 9. decembra sa novom premijerom – romantična duo komedija “Feliks i Doris” američkog pisca Bila Menhofa, u režiji Olivere Olje Đorđević.

Ista rediteljka je nedavno realizovala obnovu komedije “Koferče”, koju je režirala u neko lepše doba pre pandemije, a kako je specijalista za hit komedije svuda po Srbiji, najviše Vojvodini, pozvana je da još jednom režira novi “uspeh”.

Jedine dve uloge u melodrami smeštenoj u šezdesete godine dvadesetog veka, o nespojivom paru sa margine, neostvarenom piscu i slobodnoj ženi – igraju Vanja Milačić i gost iz NP SuboticaVladimir Grbić, a prema ovom komadu je snimljen i film“The Owl and the Pussycat” (1970), gde su glavne uloge imali Barbara Strejsend i (nedavno pokojni) Džordž Segal.

Ljubavna priča – komedija o dvoje ljudi koji kroz komad pronađu ne samo ljubav jedno prema drugom, već i sopstvene identitete.

U autorskom timu predstave su i kompozitor Irena Popović Dragović, scenograf Damjan Paranosić, kostimograf Milica Grbić Komazec, saradnik za scenski pokret Mirko Knežević i saradnik za scenski govor Saša Latinović.


Olivera Olja Đorđević
Vladimir Grbić

Premijera predstave “Kamen” prema drami nemačkog pisca Marijusa fon Majenburga, u režiji Patrika Lazića, biće izvedena 11. decembra na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Novi projekat BDP-a predstavlja koprodukciju sa Zagrebačkim kazalištem mladih (ZKM), a glumačka ekipa je srpsko-hrvatska: Mirjana Karanović, Nataša Marković, Iva Ilinčić, Doris Šarić Kukuljica, Mia Melcher i Dado Ćosić.

Kompleksan istorijski komad prati sudbinu Nemačke kroz tri snažna sistema – nacizam, socijalizam i demokratija, a radnja prepliće pet različitih epoha, od 1935. do 1993. godine, kao preispitivanja malog čoveka u velikoj istoriji.

Mirjana Karanović, kao novi član BDP-a, već igra u sličnoj tematici oko nacizma u drami “Čitač” prema romanu Bernharda Šlinka.

Patrik Lazić je u ovom teatru pre pandemije režirao komad “Fine mrtve djevojke” sa Ivom Ilinčić, a skoro je postavio i čuveno delo “Smrt gospodina Goluže” u Pozorištu mladih Novog Sada.


Glumica Iva Ilinčić, zvezda TV serije „Žigosani u reketu“ (2018-2020) je ove godine veoma vredna u svom matičnom BDP-u, jer je ostvarila uloge u delima – “Kišne kapi na vrelom kamenju”, “Living Room” i “U raljama života”.

Moto nove predstave sadrži misao poljskog filozofa Zigmunta Baumana, koji je rekao da “čovek suštinski u životu bira između sigurnosti i istine”.

Nemački dramski pisac Marijus fon Majenburg (49) jedan je od značajnijih predstavnika novije generacije pozorišnih autora, donekle predstavnik pravca “brutalizma”, kakvi su bili engleski pisci Sara Kejn i Mark Rejvenhil.
Majenburga i njegovu generaciju nemačkih dramatičara nazivaju “brigadom vatre i besa” aludirajući na naslov komada “Vatreno lice”, koji ga je proslavio, a ta drama je igrana u Beogradu pre 20 godina u režiji Stevana Bodrože.
Takođe, i komad “Paraziti” od Mejerburga je igran kod nas, i to baš na sceni BDP-a (2016).

Autorsku ekipu čine još scenograf Vesna Popović, kostimograf Marta Žegura i autor video radova Jelena Tvrdišić.Foto: Boško KaranovićJugoslovensko dramsko pozorište posle koprodukcije sa Slovenijom “Te noći sam je video” u režiji Janeza Pipana i nedavne drame “Beograd – Zagreb via Sarajevo” reditelja Gorčina Stojanovića, 22. decembra izlazi sa premijerom komada “Alisa u zemlji strahova” Eve Mahkovic.

U režiji gosta iz Makedonije – Aleksandra Popovskog, predstava je inspirisana epizodama iz knjige – bajke “Alisa u zemlji čuda” Luisa Kerola.

Kada je bila mala, Alisa je verovala da se još pre doručka može desiti šest nemogućih stvari.
Sada je odrasla devojka u tridesetim godinama, trebalo bi da ima karijeru, porodicu, da bude ispunjena, stabilna, odrasla, a ono što ima je novi psihoterapeut sa kojim putuje po svojoj glavi.
Kada je bila devojčica, tamo su je čekala čuda, gusenice sa nargilom, karte koje govore, nasmejane mačke, kolači i čaj, histerične ptice. To je bio svet gde je svaki korak bio novo uzbuđenje, svet mogućnosti za beskrajna čuda. Sada je tamo samo zemlja ispunjena sumnjama i strahovima. Ipak, i dalje postoji mogućnost da se desi čudo…

Glavne uloge igraju pretežno popularni glumci na filmu i TV serijama: Milena Radulović, Sloboda Mićalović, Milan Marić, Radovan Raša Vujović, Nebojša Ljubišić, Denis Murić, Iva Stefanović, Tamara Šustić i Jovana Belović.

Reditelj Popovski je u JDP-u postavio neke uspešne predstave – “Metamorfoze”, “Kandid” i “Hamlet” – poslednja pozorišna uloga Nebojše Glogovca.


Foto: Nebojša Babić
Foto: Nenad Petrović
Probe predstave NORA
HENRIK IBZEN

Narodno pozorište posle (promašaj) komada “Vlast” Branislava Nušića, stiže 23. decembra sa novom premijerom “Nora” Henrika Ibzena, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, na Velikoj sceni.

Prva čitaća proba predstave „Nora“ održana je 11. oktobra, a u podeli su Nada Šargin, Nenad Stojmenović, Hadži Nenad Maričić, Katarina Marković, Goran Jevtić i Jelena Blagojević.

Nova verzija drame “Nora” ili “Kuća lutaka” biće u Narodnom pozorištu treća postavka – prvi put je bilo 28. januara 1889, a naredna 12. maja 1921. godine.

Slavni norveški književnik i jedan od najvećih dramskih pisaca svetske književnosti Henrik Ibzen (“Divlja patka”, “Neprijatelj naroda”, “Per Gint”, “Stubovi društva”), napisao 1879. godine tu čuvenu dramu o ženskoj emancipaciji, gde naslovna junakinja pod stegom kompleksnih odnosa sa ocem i mužem, odlučuje iznenada da napusti decu i supruga.ANJA SUŠA
Adresa svemir foto Nenad Šugić
Poslednja premijera u Beogradu će se održati 25. decembra u Bitef teatru – “Adresa svemir: nekoliko poruka” Volframa Loca, u režiji Anje Suše, koja se posle skoro 10 godina vraća u ovo pozorište.
Rediteljka već godinama živi i uspešno radi van Srbije, a dugo je bila upravnik Malog pozorišta “Duško Radović”, kao i selektor BITEF festivala, uz Jovana Ćirilova.

O ovom projektu, rediteljka kaže da sama drama “Adresa Svemir” nije njen prvi susret sa čudesnim i prostranim univerzumom pisca Volframa Loca, jer je pre nekoliko godina već režirala njegov tekst “Urnebesna tama” u Gradskom pozorištu u Helsingborgu, u Švedskoj.

Posle prve replike koja se nalazi u uvodu teksta “Adresa Svemir – nekoliko poruka”, prema njenim rečima, bilo joj je jasno da će jednog dana, čim se ukaže prilika, sigurno režirati tu dramu.

Nisam se previše opterećivala razmišljanjima o tome kada i gde će to biti, mada sam, potajno, priželjkivala da to, ipak, bude u Beogradu”, izjavila je rediteljka Anja Suša.

Scenski pokret potpisuje glumac Damjan Kecojević, dok u komadu igraju – Mladen Andrejević, Milutin Dapčević, Danijel Sič, Aleksandar Vučković, Nikola Malbaša, Jelena Ililć, Milica Sužnević.

Ostatak autorske ekipe je sledeći: Ylva Norlin (scena), Maja Mirković (kostim), Igor Gostuški (muzika) i Teodora Marković (dramaturg).


Ivan Makragić

foto Nenad Šugić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here