Premijere u beogradskim pozorištima do kraja godine: JDP, BDP, Atelje 212, Narodno, Madlenianum

Bogata umetnička trpeza različitih prijatnih ukusa

0
Reklama


Bogata umetnička trpeza različitih prijatnih ukusa

BEOGRAD, 16. septembra – Naredna pozorišna sezona u Beogradu 2022/2023. izgleda će biti veoma zanimljiva i atraktivna, sudeći po svim najavljenim projektima koje su predstavili Beogradsko dramsko pozorište, Atelje 212, Jugoslovensko dramsko pozorište, Opera i teatar Madlenianum, Narodno pozorište, “Boško Buha” i drugi.


ATELJE 212
Drama o kraju sveta
16. septembar

Večeras, 16. septembra, biće održana druga premijera u Ateljeu 212 već vidjene predstave “Drama o kraju sveta” – prema tekstu i režiji Olge Dimitrijević, izvedena već letos prvo u Novom Sadu u okviru Fondacije i manifestacije “Evropska prestonica kulture NS 2022”, kao i na BELEF-u 2022 na sceni Botaničke bašte “Jevremovac”.

Ženski komad, odnosno sa sve likovima lepšeg i slabijeg pola donosi sudar zanimljive glumačke ekipe – Marta Bjelica, Jelena Ilić, Dragana Đukić, Mihaela Stamenković, dok su na sceni i muzičarke – Ana Ćurčin i Milena Jančurić, istovremeno i kompozitorke.Osvešćena pozorišna priča pripoveda o aktuelnim političkim temama, terorizmu, ekologiji, odnosa ljudi prema prirodi i drveću, zapravo je poetična drama netipična za današnju beogradsku scenu.

Sada se predstava prvi put izvodi u Teatru u podrumu Ateljea 212, odnosno na Maloj sceni “Petar Kralj”, i tako se seli iz otvorenog prostora gde ju je publika primila prilično mlako.


Autorski tim predstave čine: saradnik za scenski pokret – Igor Koruga, lektorka Ljiljana Mrkić Popović, kostimografkinja Milica Kolarić i scenograf Nikola Knežević, dok su producenti – Udruženje građana Gorgone, Pozorište Atelje 212, Evropska prestonica kulture Novi Sad, BELEF.


ANA ĆURČIN
KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE
21. oktobar – premijera
Scena „Petar Kralj“


Trenutno u Ateljeu 212 traju probe za predstavu “Kao i sve slobodne djevojke” autorke Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić.

Premijera je zakazana za 21. oktobar na velikoj sceni „Mira Trailović“.

Ovo je treći tekst Tanje Šljivar nakon komedija “Pošto pašteta” i “Režim ljubavi”, koji će imati prvo domaće izvođenje u pozorištu Atelje 212. Komad je praizvedbu imao u “Dojčes Teatru” u Berlinu, a javno je čitan i izvođen u Čikagu, po Hrvatskoj, Austriji, Italiji.

Kako najavljuju iz direkcije, ovo će biti prva predstava jedne od najuspešnijih rediteljki iz regiona, Selme Spahić u Ateljeu 212. Ovo je drugi put da Spahić režira neki tekst Tanje Šljivar, nakon što je uspešno postavila na scenu komad “Grebanje ili kako se ubila moja baka”.

U predstavi “Kao i sve slobodne djevojke” igraju Ana Mandić, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo i Marko Grabež.

Autorski tim čine scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Seleba Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor dr Dejan Sredojević.

Komad istražuje društveni fenomen kada je sedam 13-godišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Reč je o tekstu koji razotkriva diskriminatorske odnose naspram devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih normi u kojima žive i odrastaju.


Ekipa komada “Kao i sve slobodne djevojke”Osim dva navedena naslova, Atelje sprema još 5 projekata do kraja sezone.

Moto cele sezone je „Korak u raskorak“ i planirano je ukupno sedam premijera savremenih domaćih i stranih dramskih pisaca, i svi projekti se prvi put izvode u Ateljeu 212.

Sledi predstava „Čista kuća“ američke spisateljice Sare Rul, koja kod nas nikada nije izvođena a režira je Andrea Pejić, kojoj je ovo magistarski rad.
Dobitnica je nagrade „Suzan Smit Blekburn“, koja se dodeljuje za najznačajniji dramski tekst pisan na engleskom govornom području koji pišu žene i bila je u najužem izboru za Pulicerovu i nagradu Toni.

Sledeća premijera je komad „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni“ Alise Berč , rediteljke Jovane Tomić, kojoj je ovo treća režija u Ateljeu 212 i prva na Sceni „Mira Trailović“.

Atelje 212 nastavlja drugi deo trilogije francuskog pisca Florijana Zelera, i nakon predstave „Sin“ sada će premijerno biti izveden komad „Otac“ u režiji Paola Mađelija, a znamo taj film gde je briljirao Entoni Hopkins i osovjio Oskara 2021.

Nakon toga je u planu ruski komad „NLO“ ruskog pisca Ivana Viripajeva (njegova drama “Pijani” se izvodila sa uspehom u A. 212), u režiji Isidore Goncić.

Navodno dokumentaristička priča o ljudima koji su imali susrete odnosno osetili prisustvo vanzemaljaca, kao svedočanstva iz celog sveta.

Sezonu će završiti u junu 2023. premijera „Govori naciji” italijanskog pisca Askanija Čelestinija, u režiji Bojana Đorđeva.Jugoslovensko dramsko pozorište / JDP

EDIP
Režija: Vito Taufer
Premijera: 17. septembra


Predstava “Edip” prema drami Sofokla, u režiji Vita Taufera, biće premijerno izvedena u subotu, 17. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na velikoj sceni „Ljuba Tadić“.

U tragediji o Edipu, sinu tebanskog kralja, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, u naslovnoj ulozi je Milan Marić, jedan od trenutno najtraženijih glumaca u TV serijama i filmovima (“Toma”), a u predstavi igraju i Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Takodje, glume i apsolventi Akademije umetnosti u Beogradu – Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević i Veljko Stevanović, a muzičari na pozornici su: Marko Radojević (vokal, gitara), Darko Golić (kontrabas) i Luka Lopičić (harmonika).

Edip-foto-Nebojša-BabićSlovenački reditelj Vito Taufer je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani 1985. godine.
Od tada je režirao više od 100 dramskih predstava, nekoliko opera i jedan igrani film.

Sarađivao je sa brojnim pozorištima širom bivše Jugoslavije i dobitnik je velikog broja najznačajnijih teatarskih nagrada i priznanja – „Lovorov venac“ sarajevskog MESS-a, Sterijine nagrade, „Marul” festivala „Marulićevi dani“, Prešernove nagrade…


Taufer je dobio Specijalnu nagradu BITEF festivala 1996. za predstavu “Silence Silence Silence” u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

MILAN MARIĆ
SRĐAN TIMAROV
NEBOJŠA LJUBIŠIĆRežirao je dela Nikolaja Gogolja, Miroslava Krleže, Ežena Joneska, Vilijama Šekspira, Semjuela Beketa, Sofokla, Antona Pavloviča Čehova.


Sofokle, jedan od trojice klasika grčke tragedije, pored Eshila i Euripida, napisao je više od 130 dela od kojih je sačuvano svega nekoliko: „Ajant,“ Antigona“, „Kralj Edip“ , „Elektra“ , „Trahinjanke“ , „Filoktet“ i „Edip na Kolonu“ .

Od svih dela, još u antici, najpoznatija je bila tragedija „Kralj Edip“ za koju je Aristotel u delu „O pesničkoj umetnosti” pisao ra je reč o savršenom modelu tragedije.

Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Bodroža, kostimograf – Marija Marković Milojev, dok su kompozitori prvi put u JDP – Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz!. 

BOJAN DIMITRIJEVIĆ
JOAKIM TASIĆPozorište “Boško Buha”

UBISTVO U ORIJENT EKSPRESU
Pretpremijere: 23. i 24. septembra
Premijera: 25. septembra


Predstava “Ubistvo u Orijent Ekspresu” prema romanu Agate Kristi, u režiji Darjana Mihajlovića, biće premijerno održana 25. septembra na velikoj sceni pozorišta i Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić” u produkciji teatra za decu “Boško Buha”.

Direkcija ovog dečjeg pozorišta je ove nedelje organizovala veoma neobičan susret sa medijima povodom premijere nove u adaptaciji Kena Ludviga, jer je konferencija upriličena u garaži Plavog voza, u Topčideru, kao idealna scenografija za fatalni voz koji će čekati publiku na pozornici.

U predstavi igraju – Andrija Milošević (uloga Herkula Poaroa), Viktor Savić, Borka Tomović, Lena Bogdanović, Jelena Trkulja, Katarina Gojković, Katarina Marković, Igor Damnjanović, Vladan Dujović, Stefan Bundalo i Miljan Prljeta.
Razvojni put spremanja predstave je bio kompleksan, gde je prvi korak bio dobijanje autorskih prava od Fondacije „Agata Kristi“.

„Naša dramaturškinja Ivana Dimić je prva od svih položilatežak ispit jer je prevela ovu dramatizaciju poznatog pisca Kena Ludviga, a iz Fondacije su tražili samo vrhunski prevod. Inače, autorska prava smo dobili pre Londona, tako da će Engleska posle Srbije gledati svoju verziju. Bićemo prvi u Jugoistočnoj Evropi koji igraju „Ubistvo u Orijent ekspresu“, istakao je reditelj Mihajlović.

Do sada se ta dramatizacija igrala samo na Brodveju i u Nemačkoj, na sceni u Berlinu i kako je reditelj podvukao, to je jedini roman iz bogatog opusa Agate Kristi koji je Fondacija slavne spisateljice dozvolila za izvodjenje u pozorištu.


Radnja je smeštena u 30. godine prošlog veka i atraktivan gospodski voz Orijent Ekspres, je prinuđen da nepredviđeno zastane zbog ogromnog snega. 

Događa se brutalno ubistvo, i put ka kući čuvenog detektiva Herkula Poaroa se pretvara u komplikovanu istragu ubistva.

Voz je pun osumnjičenih, a svaki od njih ima, naizgled, neoboriv alibi. Poaroov put počinje u Istanbulu, a ostatak priče dešava se u – Jugoslaviji, između Vinkovaca i Broda.
Andrija Milošević tumači upravo detektiva Poaroa, što je njegov povratak novoj ulozi u maticcnom pozorištu nakon nekoliko godina, a od 2015. igra u hit predstavi „39 stepenika“ prema filmu reditelja Alfreda Hičkoka, takodje majstora trilera.

Od 70 krimi romana Agate Kristi, u 33 dela je misteriju rešavao belgijski detektiv Herkul Poaro, poznat iz filmskih verzija.

Samo su Biblija i dela Vilijama Šekspira više prodavani od Agate Kristi, a njena drama „Mišolovka“,igrana davno i u Beogradskom dramskom pozorištu, u svetu drži svetski rekord – odigrana je 25 000 puta.

Autor pozorišne adaptacije Ken Ludvig, savremeni komediograf, našoj publici poznat po uspešnim predstavama „Tenor na zajam“ Narodnog pozorišta Sombor u režiji Olje Đorđević i „Mesec iznad Bafala“ NP Subotica, upravo reditelja Darijana Mihajlovića.
 

Prema prevodu pozorišne adaptacije koji je napisala dramaturškinja i književnica Ivana Dimić, autorski tim čine – scenograf Vesna Popović, kostimograf Marina Medenica, scenski pokret – Milan Gromilić i scenski govor – Dijana Marojević.


U novije vreme, roman “Ubistvo u Orijent Ekspresu” dobio je 2017. godine filmsku verziju u režiji Keneta Brane, koji je i glumio detektiva Herkula Poaroa, sa kolegama – Mišel Fajfer, Penelope Kruz, Džoni Dep, Sergej Polunjin, Džudi Denč, Vilijam Defo, Derek Džekobi.

Naravno, mnogi pamte verziju reditelja Sidnija Lameta iz 1974. godine, gde su igrali Albert Fini, Šon Koneri, Lorin Bekol, Ingrid Bergman i drugi.

Do kraja sezone “Boška Buhe”, reditelj Milan Karadžić će realizovati dve predstave, prvo bajku “Lepotica i zver”, i neku Plautovu komediju, da se publika uvede malo u antičku – starogrčku literaturu.Opera i teatar Madlenianum

Opereta PARISKI ŽIVOT Žaka Ofenbaha
1. oktobar, Velika scena


Čuvena opereta “Pariski život” Žaka Ofenbaha, koju priprema već dokazana autorska ekipa kada je muzički žanr u pitanju, premijeru će imati 1. oktobra na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, na zvaničnom početku pozorišne sezone.

Režiju i adaptaciju potpisuje ponovo gost iz Hrvatske –Robert Bošković, koji je tokom pandemije u Madlenianumu postavio kamerni mjuzikl “Poslednjih pet godina”, a ranije i operetu “Vesela udovica”, kao i muzički kolaž “Svetlosti pozornice”.

Naravno, Vesna Šouc je dirigent, koreograf je Milica Cerović, scenograf – Vesna Režić, a kostimograf Duška Nešić.
Dramaturgiju, prevod i adaptaciju potpisuje Igor Weidlich, dok su mu u prepevu stihova pomogle Vesna Šouc i Barbara Kajin. autor lutaka je Dražen Matijašević, dok su ostali saradnici i asistenti: Isidora Goncić i Anja Orelj (režija), Nina Kuzmić (scenografija), Anđela Bajagić (kostimi), Jovana Ikonić (scenski pokret).

Priča je bazirana oko dva pariska bonivana koji se bore za naklonost svetski poznate glumice, u sve će se umešati vereni, ali nestašni švedski baron koji je u Francusku došao da okusi čari koje skriva Pariz, a u toj ljubavnoj zavrzlami nezaobilazan je bogat i strastveni Brazilac.

Ljubitelji mjuzikla, operete, iskrenog humora i raskošne scenografije i kostimografije imaće priliku da gledaju i uživaju u opereti kompozitora Žaka Ofenbaha koja je premijeru i svetski uspeh doživela 1866. u Parizu, libreto su tada napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévy.

Zbog zahtevne savremene publike reditelj je sa dramaturgom operetu sveo na tri čina i trajanje od dva sata i 10 minuta, pri tome je ubacio i nadaleko čuveni “Kan kan” Ž. Ofenbaha iz njegove opere “Orfej u podzemlju”, po kome su mnogi francuski klubovi postali poznati.

Glumci i operski umetnici su sledeći u ovom velikom ansamblu koji će dočarati duh i atmosferu Pariza: Vasa Stajkić, Dimitrije Cincar-Kostić, Arsenije Tubić, Đorđe Viktor Vlajić, Branislava Podrumac, Jana Pogrmilović, Anja Orelj, Miloš Đorđević, Srđan Timarov, Vladimir Andrić, Ana Cvetković, Dragana Popović, Ivana Medić, Đorđe Stojković i Žarko Stepanov.
Dakle slična ekipa koja je već igrala u hit opereti “Vesela udovica”.

U ovoj ljubavnoj vrtešci pomažu i drugi na sceni: Vesna Đurković, Mina Gligorić, Nevena Đoković, Ana Bartoli, Vanja Milačić, Sara Bojić, Petar Đurđević, Milan Milosavljević, Đorđe Kreća, Nemanja Bajić, Milena Moravčević i Marija Pantin, dok orkestar Opere i teatra Madlenianum predvodi koncert majstor Vesna Janssens.

Opereta se peva na srpskom, a titl je na engleskom jeziku.


Foto: Dragana Udovičić
Beogradsko dramsko pozorište / BDP


Pozorište na Krstu je krenulo novu sezonu sa drugom premijerom komada “Tramvaj zvani želja” Tenesija Vilijamsa prema čuvenom filmu reditelja Elija Kazana, koji je postavio i originalnu predstavu na Brodveju. Zvanična premijera je bila još letos, 24. juna u okviru festivala BELEF.

Naša verzija je u režiji Lenke Udovički, a u glavnoj ulozi apsolutno briljira – Branka Katić, u gotovo tri sata izvanredne glumačke veštine, retko viđene kod nas.

Onda je izvedena i papazjanija zvana “Mizantrop” prema Molijeru, ili što je ostalo od njega u nemuštoj adaptaciji klasika u režiji Juga Đorđevića, koji je okupio barem zanimljiv tim glumaca:
Ljubinka Klarić, Isidora Simijonović, Ljubomir Bulajić, Stojan Đorđević, Amar Ćorović, Marija Pikić, Miloš Lazarov.
MAGBET
24. septembra u 20.00h
Reditelj: Nikita Milivojević

Retko igrana tragedija Vilijama Šekspira – “Magbet” kod nas, koja govori o dvoje krvnika na vlasti čiji zločini nemaju kraja, prestoničku premijeru će imati 24.09. u Beogradskom dramskom pozorištu, a novosadsku u 21.10. u Srpskom narodnom pozorištu.

Premijera predstave “Magbet” prema režiji Nikite Milivojevića tokom avgusta predstavljao je centralni događaj festivala u Budvi – Grad teatar.

Predstava je nastala u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Novosadskog pozorišta, ITAKA Art centrom i Grad teatrom Budva.

U novoj verziji brutalne priče o beskrupuloznom vladaru Magbetu igraju: Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Maja Stojanović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branislav Jerković, Arpad Mesaroš, Marko Marković, Milan Zarić, Sonja Isailović, Pongo Gabor, Ivana Pančić.

Scenografiju potpisuju Nikita Milivojević i Željko Piškorić, kostimograf je Jelena Stokuća, kompozitor Dimitris Kamaratos, a koreograf Amalija Benet.

Magbet foto Dragana UdovičićNikita Milivojević, reditelj

Kao što Magbet priželjkuje da ubije kralja, ali se i boji tog ubistva, tako sam i ja ušao u ovo iz osećanja da bismo mogli da ponudimo jedno potpuno novo tumačenje, u smislu da ga rasklopimo i sastavimo na neki novi način, a da sačuvamo strukturu. U procesu rada on je bio jedno istraživanje vezano za snove. Onog časa kada mu veštice saopšte proročanstvo za njega život postaje košmar i ideja čitave predstave je taj košmar. Zadovoljan sam jer sam uradio jednu vizuelnu predstavu za koju sam se dugo spremao, o kojoj sam dosta razmišljao i do koje mi je jako stalo. Nisu bili nimalo laki zadaci za glumce i posle svega imam jedan veoma dobar utisak nakon premijere. Predstava računa na jedan doživljaj gledaoca, na nešto što je manje racionalno, a više intuitivno. Muzika, svetlo i ambijent rade u atmosferi košmara o kom govorimo. U jednom trenutku gledalac treba da prestane da razmišlja i da se samo prepusti doživljaju koji, ako vas uvuče, mislim da smo na dobrom putu”, objasnio je reditelj.


Nikita je prošle sezone realizovao predstavu “Zelena čoja Montrenegra” prema knjizi Mome Kapora i u dramatizaciji Stevana Koprivice, takodje je premijera bila na festivalu u Budvi 2021.

Osim toga, poslednjih godina reditelj je imao zapažene uspehe sa komadima “Put u Damask” i “Henri VI” u Narodnom pozorištu.

Magbet foto Dragana UdovičićBDP je u poslednjem periodu od kada je došao na njegovo čelo reditelj Jug Radivojević, svakako najproduktivniji teatar u celoj zemlji, a skoro i u regionu.

Do kraja stare godine čekaju nas sledeći ambiciozni projekti:


Dante Aligijeri:

Božanstvena komedija”

Reditelj: Frank Kastorf

Premijera: 29. oktobar


Izuzetan, veliki i neprikosnoveni nemački reditelj Frank Kastorf prvi put režira u Srbiji i odabrao je za svoju premijeru 29. oktobra – “Božanstvenu komediju” Dantea Aligijerija.
Inače poznato je da retko kada dramski umetnik režira van rodne Nemačke i Francuske.


Čast da saradjuju sa značajnim evropskim rediteljem imaju sledeći glumci: Aleksandar Jovanović Meda, Aleksandar Radojičić, Bojana Stojković, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Vasić, Nataša Marković.


Najkraći sadržaj ‘Božanstvene komedije’ je sledeći: na dan jubileja, dok papa Bonifacije svima pokazuje svoju moć i dok se hrišćani okupljaju oko njega, Dante luta po mračnoj šumi.
Spasava ga Vergilije koji ga vodi da razgleda pakao i čistilište, a posle toga se sa Beatričom penje u raj i dopire do lica božjeg.

Alegorijski, Dante je duša, Vergilije – razum, Beatriče – milost, ljubav.

Cela ‘Božanstvena komedija’ je podeljena u tri dela: Pakao, Raj i Čistilište, sa po 33 pesme.

Danteova poetska duša pronašla je način da izrazi sva osećanja, sve prirodne pojave, sve žudnje duha. On je pesnik drame i lirskog načina kazivanja, pesnik komičnog iskaza i realizma, pesnik osećanja i neizrecivih pojmova.U ovom delu pesnik silazi u tamu ljudskog greha i stiže do svetlosti i oslobođenja od njega, a na svom putu kroz tri zagrobna carstva on obuhvata nebo i zemlju, vreme i večnost, božansko i ljudsko.
To je traganje ljudske duše za apsolutnom srećom, slobodom, mirom i konačnim prosvetljenjem, kaže se u predgovoru prevodioca Dragana Mraovića.


Na velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” 29.10. nemački umetnik će prikazati veliko svetsko delo, pravi spektakl, koji dobrim delom realizuje sa strancima.

Tako je kostimograf – Adriana Braga Perecki, Vilijam Minke je kompozitor, dizajner video radova i kamerman – Andreas Dajnert, dizajn svetla potpisuje Lotar Baumgarte, umetnički direktor produkcije – Sebastijan Klink,


Scenograf je Aleksandar Denić, čest saradnik nemačkog reditelja, najviše zaslužan za dolazak ovog svetskog umetnika u Beograd. a Radovan Knežević potpisuje scenski govor.Yankee Rose”

Reditelj: Miloš Lolić

|Premijera: 5. novembar

Drama mjuzikl “Jenki Ros” inspirisana rok pesmom “Yankiee Rose” (1986) muzičara Dejvida Li Rota imaće premijeru 5. novembra, u režiji Miloša Lolića, na Maloj sceni “Predrag Pepi Laković”.

Prvi put će na ovom projektu uspešan reditelj sarađivati sa svojom majkom – Danicom Maksimović.

Glumica je naglasila da je izuzetno srećna što će konačno raditi sa svojim sinom, i još uvek je iznenađena tom činjenicom.


Ja sam ipak glumica prošlog veka, 50 godina sam na sceni, radila sam sa mnogim rediteljima, ali ne sa evropskim, kakav je moj sin”, pohvalila se Maksimović i dodala da će na probama to biti pravi “sudar titana” između njih dvoje.
“Sviđa mi se što ćemo igrati na Maloj sceni, koja predstavlja pravu intimnu glumu, dragoceno za nas. Biće to neočekivana, uzbudljiva, zanimljiva predstava”, najavila je glumica.


Glavne uloge tumače: Danica Maksimović, Ivana Nikolić, Iva Ilinčić, Milan Čučilović, Luka Grbić, Ivan Zablaćanski.

Sevnule su dve munje. Izašla sam na terasu. Ešarpa mi se zaviorila na vetru. Dok su se kule jedna za drugom rušile izgledala sam kao iz Gospodara prstenova. Stejt dipartment, stub srama, užas, haos, razna tumačenja – kako se spustiti na dno nacionalne svesti? Posle šoka treba razmišljati o suštini. Teško mi je da objasnim šta osećam. Svaki put kad pokušam da osećam, mozak hoće da mi eksplodira. Fantastično. Potresno. Najveće. Istorijsko. Dajte dve boce Šatone di pap, on je plemenit i pun karaktera! Konačno, pakao – to su drugi.“

Odlomak iz teksta „Yankee Rose“

Autorsku ekipu uz reditelja čine – dramaturzi Periša Perišić i Aleksandar Radivojević, kostimograf Maria Milojev Marković, kompozitor Nevena Glušica, scenski govor – dr Ljiljana Mrkić Popović

Miloš Lolić sa veoma uspešnom karijerom u inostranstvu, pre svega u Beču, povremeno dolazi u Srbiju gde je nedavno postavio novi komad “Kaspar” Petera Handkea u JDP-u.
Helverova noć”

Obnova drame: 24. novembar

Obnovljena duo drama “Noć Helvera” koju su pre dve decenije igrali Mirjana Karanović i Ermin Bravo, sada se vraća ponovo u beogradski pozorišni život 24. novembra na malu scenu BDP-a.

Čuveni naslov „Noć Helvera“, drama najpopularnijeg, poljskog, savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista (alijas Jaroslava Svijeršća), iz 1999. godine, na suptilan način se bavi začudnim odnosom majke i posinka (momka sa posebnim potrebama), na isprepletanoj relaciji majka–dete, štićenik–tutor, brat–sestra, muškarac–žena, dželat–žrtva.

Intimna drama odvija se u okruženju ojačanog totalitarizma tridesetih godina prošlog veka, čiji eho pojačava unutrašnje tenzije ovog neobičnog para.

Tekst je kod nas izvođen tri puta sa velikim uspehom u Ateljeu 212 i Bitef teatru, a glumci Mirjana Karanović i Ermin Bravo odlučili su da obnove ovaj komad, i to baš u novom matičnom pozorištu velike glumice, koja je skoro otišla iz JDP-a.Anton Pavlovič Čehov

Tri sestre i Galeb”

Reditelj: Haris Pašović

|Premijera: 17. decembar


Reditelj iz BiH – Haris Pašović, posle nedavne nove verzije “Gospođice Julije” u Madlenianumu, nakon tri decenije se vratio u Beograd da režira, i sledeći izazov mu je spajanje dve drame od Antona P. Čehova – Tri sestre i Galeb”, tek za 17. decembar – BDP.

Ovde će igrati Andrija Kuzmanović, Milica Zarić, Aleksandra Anja Alač, Nina Janković, Mina Nenadović, Slaven Došlo, Stojan Đorđević, Mladen Sovilj, Ljubomir Bulajić, Ivan Zablaćanski, Slađana Vlajović, Stefan Radonjić, Marija Pikić, Mića Milovanov, Zoran Đorđević, koje dobrim delom reditelj naziva „pravim zvezdama malog i velikog ekrana“.

Pašović je pohvalio BDP kao pravi “uragan i praznik znanja, talenta i energije” zbog 10 novih dela.

Čehov se zavukao publici pod kožu! Više od jednog veka, publika u njegovim komadima prepoznaje svoju intimu. I danas plačemo i smejemo se sa Čehovljevim likovima kao da se radi o našim vlastitim životima. Svet se menja; istorija velikim zamasima ispisuje tu promenu, a Čehovljevi komadi ostaju uvek fascinantno aktuelni”, zapisao je Haris Pašović.

On kaže da emocionalna i misaona snaga njegovih drama jednako je impresivna, nezavisno od istorijskog ili kulturnog konteksta.

Svaka generacija ima „svog Čehova“, a ovog puta imamo jednu neverovatno dobru; besprekornu, generaciju beogradskih glumaca, koji donose modernost i snažne individualne umetničke ličnosti u ovu jednistvenu interpretaciju Čehovljevog teatarskog sveta”, smatra Haris Pašović

Premijera 17.12. planirana je na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”, a tim saradnika je – dramaturg Goran Starčević, scenograf Nebojša Antešević, kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Marko Grubić (grupa “Vrooom”), scenski govor – Radovan Knežević, prema prevodu Kirila Taranovskog.Fjodor Mihajlovič Dostojevski

IDIOT

Reditelj: Ivica Buljan

|Premijera: 30. decembar

Hrvatski reditelj Ivica Buljan zaokružiće sezonu novim čitanjem romana “Idiot” F. M. Dostojevskog30. decembra 2022. pred ulazak u novu 2023. godinu koja će, po njemu, tek imati dosta optimizma.
Dramatizaciju će napisati Vladimir Tabašević, književnik koji je adaptirao svoj roman “Tiho teče Misisipi” upravo sa ovim rediteljem za produkciju BDP 2021. godine.

Buljan je kapitalno delo “Idot” definisao kao “velika enciklopedija intelekta, emocija i filozofije” i biće posveta nezavisnim američkim rediteljima kao što su Gas van Sant i Leri Klark.

Uloge tumače: Mirjana Karanović, Luka Grbić, Nedim Nezirović, Jana Milosavljević, Miodrag Krstović, Dunja Stojanović, Bojana Stojković, Iva Ilinčić, Jovo Maksić, Vesna Čipčić, Milan Zarić, Tamara Aleksić, Aleksandar Jovanović Meda, Ivana Nikolić, Marko Todorović, Miodrag Radonjić, Milan Kolak


Mladi talentovani glumac Luka Grbić predstaviće nam se kao knez Miškin, a inače je najangažovaniji glumac BDP-a 2022. godine (“Antigona”, “Jenki Ros”, “Zaljubljeni Šekspir”).

Prevod potpisuje Jovan Maksimović, dramaturg je književnik Vladimir Tabašević, dok ostatak umetničke ekipe čine – scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Ana Savić Gecan, kompozitor Mitja Smrekar i scenski govor – uvek dr Ljiljana Mrkić Popović.
I za kraj:

Narodno pozorište
„Sitnice koje život znače”


Predstava „Sitnice koje život znače“, po tekstu jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice Lorenca Maronea, u dramatizaciji Đorđa Kosića i režiji Andreja Nosova, premijerno je izvedena 12. avgusta na Velikoj sceni Centra za kulturu Tivat, u okviru Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“.

Komad govori o ljubavi, prijateljstvu i pomoći u čijem fokusu se nalazi penzionisani knjigovođa Čezare, „staro džangrizalo“ koji pred sam kraj života dobija želju da iz korena promeni svoj karakter.

Glavnu ulogu tumači Mladen Andrejević, a u podeli su i Nela Mihailović (Rosana), Vanja Ejdus (Katerina), Dušan Matejić (Dante), Nina Nešković (Ema) i Rade Ćosić (Leo).Komad je premijerno izveden 12. avgusta na Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu, onda je odigran 27. avgusta na Smotri umetnosti „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu i 2. septembra na 9. Ambijentalnom pozorišnom festivalu „Novi tvrđava teatar“ u „Vili Stanković“ u Čortanovcima.


Scenograf je Dejan Todorović, Selena Orb je kreirala kostime, muziku je komponovao Draško Adžić, dok je Marija Milenković bila zadužena za scenski pokret.

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Nela Mihailović osvojila je Nagradu za najbolju glumicu na IX Ambijentalnom pozorišnom festivalu „Novi Tvrđava Teatar”, dok je Mladenu Andrejeviću pripala Nagrada za glumu „Milan Gutović”.

Nela Mihailović dobila je priznanje za ulogu Rosane u predstavi „Sitnice koje život znače” Lorenca Maronea, a Andrejević za lik Čezarea u istom naslovu koje je Narodno pozorište uradilo u koprodukciji sa Beo-Artom i Centrom za kulturu Tivat.Beogradska premijera predstave „Sitnice koje život znače” planirana je u oktobru na maloj sceni „Raša Plaović”.

Festival „Novi Tvrđava Teatar” održan je od 1. do 7. septembra u „Vili Stanković“ u Čortanovcima i Novosadskom pozorištu – Űjvideki Szinhåz pod sloganom „Čuda se događaju, ali treba ih prepoznati” uz učešće pozorišta iz Srbije i regiona.

O nagradama je odlučivao žiri koji je radio u sastavu: književnik Laslo Blašković (predsednik), glumica Jovana Balašević i književna prevoditeljka Ivana Đurić Paunović.

Nela Mihajlović posle snimanja silnih TV serija, konačno se pomalo vraća pozorištu i novim projektima.

Nastaviće se …..Ivan Makragić


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here