Premijere u beogradskim pozorištima do kraja godine – decembar: JDP, BDP, Atelje 212, Madlenianum

Noviteti za sve iskrene ljubitelje teatra u prestonici

0
ReklamaNoviteti za sve iskrene ljubitelje teatra u prestonici


 BEOGRAD, 5. decembra – Do kraja stare godine Beograd će pružiti publici nekoliko zanimljivih premijera u teatrima, tako će u sezoni 2022/2023. tokom decembra nove projekte predstaviti Opera i teatar Madlenianum, Beogradsko dramsko pozorište, Atelje 212, Jugoslovensko dramsko pozorište, “Boško Buha”, Malo pozorište “Duško Radović”.


VALCER PORUČNIKA NIDRIGENA
Premijera: večeras, 5. decembar
Reprize: 6. i 23. Decembar
Opera i teatar Madlenianum


Premijera predstave “Valcer poručnika Nidrigena” Miodraga Mije Ilića, u režiji Vladimira Lazića, biće izvedena večeras (ponedeljak, 5. decembar) na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Uloge u ovoj drami napisanoj pre skoro četiri decenije igraju – Miloš Đurović, Isidora Građanin, Srđan Karanović, Irfan Mensur, Milan Mihailović, Vladimir Vučković/Lazar Đukić, Janko Cekić, Siniša Ubović, Petar Mihailović, Branko Janković, Stefan Bundalo, Srđan Sekulić, Jelena Arsić/Anka Gaćeša Kostić.
Direktorka Drame Madlenianuma, inače rediteljka i glumica Ana Radivojević Zdravković, podsetila je da se godinama na repertoaru Madlenianuma nalaze pozorišni komadi „Žanka“ i „Kazanova protiv Don Žuana“ pisca i prijatelja kuće Miodraga Ilića, a da su ovo njegovo delo razmatrali pre šest godina da postave na scenu. 

Miodrag Ilić je napisao grotesknu melodramu o jednom izuzetnom pojedincu koji se bori za istinu, a to je kadet i mladi naučnik Tomas Nidrigen. 

Radivojević Zdravković je ocenila da je neverovatno da su želeli da udju u produkciju komada upravo za vreme pandemije korona virusa, a glavni lik je izmislio serum koji isceljuje zarazne bolesti.

Ona je uporedila situaciju sa našim i svetskim teniserom Novakom Đokovićem kome nije dozvoljeno početkom ove godine da učestvuje na svetskom turniru u Australiji jer nije vakcinisan protiv Kovida 19, a protagonista drame prolazi kroz sličnu vrstu nevolje, te je komad dobio novu dimenziju, sa snažnom pričom i dubokom filozofijom.Dramski pisac Ilić je naveo kako je polazišna tačka za pisanje bila kratka vest koju je čitao u novinama 80-ih godina o jednom kadetu koji je odbio da nauči valcer, što je bilo obavezno.
Bez te veštine nije mogao niko od vojske da učestvuje na važnim balovima i svečanostima.


Mija Ilić smatra da je ljubav kao tematika osnova za sva velika književna dela, tako je i u ovoj drami ona težište kroz priču odnosa pojedinca i vlasti.


“Valcer je simbol jedne epohe, smešten krajem 19. veka, i taj raskošni svet plesa bio je neka vrsta privida da je sve lepo i u redu, a besni Francusko-pruski rat, i krvi ima na sve strane. Tako je valcer predstavljao cinizam i istorijsku ironiju. Vrhunski tim glumaca na čelu sa rediteljem Vladimirom Lazićem rade sjajan posao, video sam skoro jednu veliku probu. U ovoj drami nema malih uloga, svako ima svoj prostor da se iskaže, da doprinese priči, radnji, zapletu”, istakao je pisac Ilić.

Drama je imala praizvedbu davne 1985. na sceni Hrvatskog nacionalnog kazališta (HNK) u Rijeci, u režiji makedonskog umetnika Ljubiše Georgijevskog, i onda već naredne sezone 1986. reditelj Dragan Jakovljević je delo postavio na pozornicu Knjaževsko-srpskog teatra “Joakim Vujić” u Kragujevcu.

Dramski pisac Slobodan Šnajder iz Hrvatske je “Valcer poručnika Nidrigena” uvrstio u antologijski izbor u knjizi Centra za kulturnu djelatnost iz Zagreba 1985. godine.

Reditelj Vladimir Lazić u šaljivom tonu je govorio da je bio iznenadjen kako probe teku toliko glatko, bez ijednog problema, svađa, i da mu je to neverovatno, što nije doživeo u višedecenijskoj karijeri.

“Ali, polako, ima vremena do premijere, još nekoliko dana, verujem da ćemo se svi posvadjati i izazivati skandale na probama”, nastavio je reditelj u duhovitom maniru, a onda je dodao – “Imali smo svi utisak kao da nam pisac sve vreme pali vatru, i mi pokušavamo da je gasimo. Verujem da će predstava da izazove dosta suza, a manje smeha”, objasnio je reditelj Lazić, poznat po hit mjuziklima “Cigani lete u nebo”, “Mister Dolar” (Pozorište na Terazijama), komediji “Ljubavnik velikog stila” (Zvezdara teatar), melodramama “Kuća sa prozorom” (BDP), “Jasmin na stranputici” (Pozorište Slavija). Buntovnička priča u kontrapunktu sa romansom čini pozorišno delo u kojem brojni ansambl na Velikoj sceni donosi publici Madlenianuma komad sa svojom dubokom humanističkom filozofijom, što dovodi do novih saznanja o snazi lične borbe, da je za velika dostignuća uvek neophodan jedan snažan čovek.

Upravo tog junaka igra mladi talentovani glumac Miloš Đurović, koji često u poslednje vreme igra u epohama, prvenstveno u fimovima i TV serijama (“Branio sam Mladu Bosnu”, “Nemanjići”, “Crveni mesec”), tako da mu je bio poznat teren.

Drama govori o tome kolika je cena slobode i dokle čovek može da bude veran svojim idealima. Patnja i žrtva mog junaka je zaista antičkih razmera”, analizirao je Đurović, koji prvi put glumi u Madlenianumu, i pohvalio sve kolege, pre svega glumce, koji su po njemu “izgarali u svojim ulogama više od 100 posto”.

Imao sam prilike da učim, nadam se i naučim od sjajnog ansambla, a rezultat će biti jedna zaista časna i poštena predstava”, ocenio je Đurović, prvak u Narodnom pozorištu “Sterija” u Vršcu, gde ima veoma zapažene uloge u poslednje vreme.
Jedini ženski lik u drami tumači Isidora Građanin, koja je odmah istakla da je privilegovana da igra u tako raskošnoj predstavi epohe, te da je saradnja bila izvanredna sa vrhunskom ekipom glumaca.

Uloga jeste posebna jer je jedina ženska u drami gde dominiraju muški likovi, ali i moja junakinja, kao i poručnik Nidrigen, bori se za ono pravo i istinito i želi da spasi ljubav”, navela je glumica Isidora Građanin, poznata u TV serijama (“Ubice mog oca”, “Junaci našeg doba”, “Moja generacija Z”) i filmovima (“Ključ”, “Ne igraj na Engleze”).


Irfan Mensur igra Henriha XVI Sumanutog, i u šali kaže da nije ništa uradio, samo je uzeo taj nadenuti nadimak i izašao na scenu.


“Madlenianum i ja koketiramo već nekoliko godina, bilo je barem tri pokušaja da saradjujemo, i to se nije ostvarilo, i konačno smo uspeli da se dogovorimo, uz “teške muke” oko mojih termina. Komad mi je sjajan, odavno je napisan, a do mene je eto tek nedavno došao. Prijalo mi je da radim sa mladima, i divim se sarkazmu Vladimira Lazića i elokventnosti pisca Mije Ilića”, rekao je Mensur, a onda se osvrnuo na motiv saradnje na novom projektu.

“Karijera me više ne interesuje, ona je za mene gotova. Imam svoje ime i prezime, ko me ceni, u redu, i nije mi potrebno dalje da se dokazujem. Sada želim da se igram, otvaram, radujem, kao na početku, dok sam bio student. Želja mi je dalje da se samo vraćam tim divnim počecima, kada je svaki novi izazov za sve nas bila igra”, zaključio je Irfan Mensur, decenijama poznat i kao pozorišni reditelj.Milan Caci Mihailović je podsetio da je već igrao u drami “Žanka” istog pisca Ilića, i tamo imao takodje dve uloge, kao i u “Valceru” gde tumači lekara u ludnici i Gustava Majnarda.


“Čini mi se da su mladi glumci u ovoj predstavi izvršili “neminovnu smenu” i jako mi je drago zbog toga. Posebno mi je bilo zadovoljstvo da igram sa ovim divnim mladim svetom”, rekao je Mihailović koji na sceni igra i sa svojim sinom Petrom Mihailovićem.


Glumac Srđan Karanović je želeo da radi sa Vladimirom Lazićem više puta, i konačno se to ostvarilo, i podelio zanimljivost da su ga zvali da ovde igra, a nisu znali koji tačno lik, što mu je bilo duhovito.


“Tek posle mesec dana mi je rečeno za koga su me odabrali, a taj nikako nije bio moj prvi pik, u drami sam video neke druge koje bih igrao. Sa rediteljem nisam mnogo pričao u procesu rada, sa malo reči smo se sve razumeli”, približio je saradnju Karanović, inače profesor glume na FDU.


Siniša Ubović se izjasnio da je u pitanju veoma važan komad, a i da on igra dve uloge – sekretara cara i Konrada Lipkea, koji su u kontrapunktu i sprečavaju glavnog lika da bude na svom odabranom putu.


Ubović se prisetio da je pre 26 godina saradjivao sa rediteljem na prvoj profesionalnoj predstavi koju je imao kao glumac, te rekao kroz šalu da mu je nedostajalo da ponovo prodje kroz tu golgotu i muke što nosi rad sa Lazićem.

Inače Siniša Ubović se nakon duže pauze vratio glumi, te je zaigrao u predstavama “Berači snova” u Zvezdara teatru i “Balon” u Ustanovi kulture “Vuk Stefanović Karadžić”.


Stefan Bundalo igra anarhistu i revolucioinara, čoveka sa idejom, i ističe da brani ljude koji danas nedostaju da nas poduče i povedu, a da je predstava usmerena na mlade, i nada se da ideja danas može nešto da promeni.


Kolega Branko Janković, najpoznatiji po TV seriji “Vojna akademija” smatra da “vatru treba gasiti pre požara”, te da osionost vodi sve likove u predstavi.


“Opet, ta osionost vuče likiove u ego, onda u strast, pa u ludilo, a najvažnija je ljubav dvoje glavnih junaka”, naglasio je Branko Janković.


Autorski tim čine i – scenograf Milica Bajić Đurov, kostimograf Tijana Sićević, kompozitor Aleksandar Srebrić, lektor Ljiljana Mrkić Popović, koreograf Jelena Arsić i drugi.

Nakon premijere, repriza nove drame “Valcer poručnika Nidrigena” biće 6. i 23. decembra.Malo pozorište “Duško Radović” obradovaće najmadje posetioce sa dve nove predstave tokom ove nedelje i prva će biti “WOW!” 8. decembra, u režiji Mihe Goloba iz Slovenije, gde igraju – Tatjana Piper Stanković, Lana Adžić, Maja Jovanović Spasojević, Miloš Anđelković i Mladen Vuković. 

 Kako navodi slovenački autor, koji potpisuje tekst-koncept projekta, ovo je priča o vidljivom i nevidljivom, opipljivom i neopipljivom, čujnom i nečujnom, priča ispričana slikama i pokretom, o otkrivanju sveta oko nas kroz stvaranje sveta u mašti.
 To je igra gde se ta dva sveta stapaju i postaju život, i ta igra je važna za svu decu i za odrasle.

 Miha Golob režira predstave za decu, omladinu i odrasle, bazirane na savremenoj i klasičnoj drami. Svoje pozorišno razmišljanje vezuje za društveno kritičke teme poslednjih godina sa snažnim autorskim pristupom.

 Dramaturg Mojca Ređko takodje iz Slovenije je stručnjak u oblasti umetničke edukacije i voditelj programa za mladu publiku Narodnog pozorišta Maribor.
 U kreativnim pozorišnim procesima angažuje se kao pomoćnik reditelja ili dramaturg.

Foto: Lidija AntonovićPredstava “WOW!” od 35 minuta je deo programa “Dobrodošlica sveta” i kroz ovaj koncept se podržavaju sklonosti dece uzrasta od 3 do 5 godina za otvoren, aktivan, istraživački odnos prema svetu i tu je uključena saradnja pedagoga i umetnika na razvoju sadržaja namenjenih publici ranog uzrasta.
Kroz umetničke programe podstiču dispozicije deteta za učenje o svetu i u svetu: radoznalost, hrabrost, istrajnost, kreativnost, kritičko razmišljanje i društvenost sa ciljem da se utemelji i ojača uloga umetnosti u vaspitanju i obrazovanju mladih generacija i pruži podrška profesionalcima u kulturi za intersektorsku saradnju.

Scenografi projekta su Jelena Stojanović (Srbija) i Miha Golob, kostimograf je Dajana Ljubičić (Slovenija) i asistent reditelja – Marijana Petrović.

Predstava „WOW!“ nastala je sa osloncem na programski koncept „Dobrodošlica sveta (Welcome of the World)“ koji BAZAART – Reprezentativno udruženje u kulturi i partnerske ustanove razvijaju u okviru projekta „B-AIR – Creating Sound and Music for Children, Toddlers and Vulnerable Groups“, sufinansiranog od strane Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa i Ministarstva kulture Republike Srbije.


Tim srpskih umetnika i pedagoga u razvoju koncepta su: Sunčica Milosavljević, autor i umetnički producent, Bogdan Španjević – dramaturg, Irena Popović Dragović – kompozitor, Nevena Mitranić – pedagog, Marija Jovanović – vaspitač, Nataša Milojević – dramski pedagog, i Ana Čorić – muzički pedagog iz Hrvatske.
Druga premijera jeste pod nazivom “Novogodišnja predstava – Kad je bio mrak” prema motivima poezije i proze za decu Dušana Radovića, u režiji Bojana Đorđeva, 10. decembra, povodom 100 godina od njegovog rođenja (1922).


Zapravo reč je o komadu koji je nedavno imao premijerno izvođenje (krajem septembra), ali sada je scensko delo od 45 minuta doradjeno sa ulogom Deda Mraza i prisustvom žurke koja sledi na kraju, tako da će deca moći u novom ruhu da gledaju spektakl pred novu godinu u sledećim terminima: 10, 11, 17, 18, 21, 24, 25, 27. i 29. decembra, po tri do četiri puta dnevno.  

Uloge tumače – Vladislava Đorđević, Danilo Brakočević, Ivana Adžić, Jovana Cvetković, Miloš Anđelković.
Autorski tim čine još – dizajner lutaka, scene i videa – Siniša Ilić, dizajneri kostima – Maja Mirković i Biljana Tegeltija-Bojanić, kao i kompozitor muzike – Marija Balubdžić.

Mrak često može da nam deluje strašno, ali idealno vreme i mesto za maštanje i igru. Mrak je svet priča za laku noć, svet snova, strašnih i smešnih životinja i čudovišta, krokodokodila, plavih zečeva i strašnih lavova – svet  u kojem je sve moguće. Noć je vreme kada naše domove posećuje i Deda Mraz, i ostavlja nam poklone koje smo poželeli i zaslužili.
Foto: Belkisa Abdulović“REVOLT”
Atelje 212
Premijera: 23. decembra


Uveliko traju probe za predstavu “Revolt” britanske autorke Alis Berč u pozorištu Atelje 212, u režiji Jovane Tomić, za premijeru 23. decembra.


Komad u prevodu Radmile Radovanović, u originalu nosi naslov “Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni” čuvene dramaturškinje iz Velike Britanije, a predstava se priprema za veliku scenu “Mira Trailović”.

Petoro likova u drami tumače – Jovana Stojiljković, Tamara Dragičević, Ana Mandić, Uroš Jakovljević i Aleksandar Vučković.

Spisateljica se ogledno bavi istraživanjem položaja žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu.
Pobuna na koju tekst poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja tog mesta na koje je žena društveno postavljena. Kroz niz duhovitih scena Alis Berč nudi obrte u polju prepoznatljivih situacija muško-ženskih odnosa.Autorka Berč je jedna od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame 21. veka i ovo će biti prvo izvođenje nekog njenog komada na našim prostorima i jeziku.

Dobitnica je značajnih pozorišnih nagrada, a za tekst „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni“ dobila je „Džordž Divajn“ nagradu za najperspektivnijeg novog dramskog pisca/spisateljicu, dok je za komad „Anatomija samoubistva“ osvojila „Suzan Smith Belkburn“ nagradu.

Česta je saradnica poznate rediteljke Kejti Mičel, koja je i režirala praizvedbe pojedinih njenih komada. Za predstave Kejti Mičel dramatizovala je poznate romane kao što su „Orlando“ Virdžinije Vulf i tirlogija „Obris“ Rejčel Kask.

Berč je poznata i kao televizijska i filmska scenaristkinja, tako je potpisala TV serije „Normalni ljudi“ i „Razgovori sa prijateljima“, nastalog prema istoimenim romanima irske autorke Sali Runi. Jedna je od scenaristkinja za popularnu HBO seriju „Naslednici“ (Succession).


Predstava „Revolt“ biće treća režija Jovane Tomić u pozorištu Atelje 212, ali i njena prva režija na sceni „Mira Trailović“. Prethodno, je režirala „Biderman i piromani“ Maksa Friša i „Urnebesna tama“ Volframa Loca na Maloj sceni “Petar Kralj”.

Autorski tim koreograf Igor Koruga, kostimografkinja Selena Orb, scenografkinja Jasmina Holbus, kompozitor Luka Mejdžor.


Glavne uloge pripale su popularnim mladim glumicama Jovani Stojiljković, koja je trenutno aktuelna sa filmom “Vera” u bioskopima, a mnogi je znaju po filmskim i TV serijalima “Južni vetar” i “Senke nad Balkanom”, i Tamara Dragičević, proslavljena u serijama „Vojna akademija“, „Žigosani u reketu“, „Montevideo“ i filmu “Toma” Dragana Bjelogrlića.

Foto: Tamara Trajković

Foto: Luka ŠaracTIT ANDRONIK
Jugoslovensko dramsko pozorište
Premijera: 26. decembar

Nakon velikog uspeha sa predstavom “Edip” prema Sofoklu, u režiji slovenačkog dramskog umetnika Vita Taufera, JDP sprema novu premijeru za 26. decembar – surovu i krvavu tragediju “Tit Andronik” (Titus Andronicus) Vilijama Šekspira, u režiji kontraverznog i često šokantnog autora Andraša Urbana, koji prvi put radi u ovom teatru.

Urban je u Beogradu ostavio traga u Narodnom pozorištu sa svojim verzijama komada “Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića, “Sumnjivo lice” Branislava Nušića, i u Bitef teatru sa delom “M.I.R.A.”, kao i u produkcijama širom zemlje, poznat je kao direktor pozorišta “Deže Kostolanji” u Subotici, kao i prvi čovek festivala Desire” ovog grada.

Foto: Nenad Petrović Drama „Titus Andronicus“ se smatra prvom Šekspirovom tragedijom – reč je o njegovoj najbrutalnijoj i najkrvavijoj drami za koju se veruje da je odgovor na tada veoma popularne „tragedije osvete“ koja ne samo da ih nadilazi, nego predstavlja i najavu velikog pozorišnog genija.

Poznat je i surovi britansko-američki film “Titus” iz 1999. godine u režiji Džuli Tejmor, gde su glavne uloge imali Entoni Hopkins i Džesika Lang, ali i Alan Kaming, Džonatan Rajs Mejers.

Kada su počele probe tokom oktobra, bilo je određeno da glavnu ulogu tumači proslavljeni Dragan Mićanović, stalni član JDP-a, veoma tražen danas u TV serijama, ali u medjuvremenu, iz nepoznatih razloga, on je odustao i vratio ulogu.

 Prema poslednjem spisku, glumci u “Titu Androniku” su sledeći: Goran Šušljik, Veljko Stevanović, Anđelika Simić, Jovana Belović, Lazar Đukić, Joakim Tasić, Dragan Sekulić, Luka Sević, Petar Petrović, Luka Antonijević, Milan Bobić i Mladen Lero.

Takodje, predstavu su napustili i Bojan Dimitrijević, Aleksej Bjelogrlić.

Reditelj Andraš Urban potpisuje i scenografiju, a u autorkom timu su – Vedrana Božinović – adaptacija teksta, Lina Leković – kostimografkinja, Irena Popović – kompozitorka, Ljiljana Mrkić Popović – scenski govor.“LEPOTICA I ZVER”
Pozorište “Boško Buha”
Premijera: 29. decembar

Probe nove predstave “Lepotica i zver” prema čuvenoj bajci francuskog pisca Šarla Peroa, u režiji Milana Karadžića, počele su polovinom oktobra u pozorištu „Boško Buha“ na Sceni za decu, a premijera je planirana za 29. decembar. 

Dramatizaciju bajke potpisuje Nikolas Stjuart Grej, prevod je napisao Srboljub Stanković, dok je dramaturg na projektu Ivana Dimić, laureat NIN-ove nagrade za roman „Arzamas“ (2016).


 Reditelj Milan Karadžić je okupio glumačku ekipu iz stalnog ansambla deccijeg pozorišta „Bossko Buha“ sa nekim gostima. 


 Lepoticu Džejn će igrati Anja Pavićević, koja je u ovom teatru sa istim rediteljem nedavno realizovala glavnu ulogu u novoj verziji poznatog komada „Bokeški D mol“ Stevana Koprivice. 
Publika malog i velikog ekrana mladu glumicu od svega 23 godine „poznaje“ po filmu i mini seriji „Ime naroda“ (2020) Darka Bajića, kao i TV serijama „Grupa“ (2019), „Branilac“ (2021), „Močvara“ – druga sezona (2022) Olega Novkovića. 

Uloga začaranog princa, odnosno Zveri, pripala je takodje mladom dramskom umetniku Đordju Kadijeviću
 Lik Hodža čarobnjaka dočaraće iskusni Nemanja Oliverić, Miki zmaj je Bojana Stojković, uloga oca tri ćerke – trgovca Klementa pripala je Branislavu Platiši, dok ostale ćerke Džesmin i Džonklin igraju Jana Bjelica (serije „Močvara“ 1-2, „Porodica„) i Ivana Zečević (serije „Grupa“, „Kalkanski krugovi“, „U klinču„). 

Džejn, nazvana lepotica, Klementova najmlađa ćerka dobrovoljno se žrtvuje da ostane u zamku sa Zveri, ne bi li spasila svog oca. Vremenom, ona se veoma zbližava sa Zveri i oseća njegovu dobrotu u dubini duše i želi da skine fatalnu začaranost. 

Ovaj zaplet na sceni će dočarati i ostala autorska ekipa: scenograf Boris Maksimović, kostimograf Zora Mojsilović, kompozitor Aleksandar Saša Lokner (klavijaturista benda „Bajaga i instruktori„), dok scenski pokret potpisuje Marija Milenković, a scenski govor – Dijana Marojević. 

Francuski pisac Šarl Pero (1628-1703) obogatio je život dece ssirom planete sa bajkama iz svog pera – „Mačak u čizmama“ (takodje od skoro na repertoaru „Buhe“), „Crvenkapa“, „Pepeljuga“, „Plavobradi“, „Vuk i sedam jarića“, „Palčić“, „Trnova ružica“, „Zlatokosa“ i mnoge druge.  Pero je uticao na mnoge književnike za decu kao što su bili Braća Grim i Hans Kristijan Andersen. 
Svim generacijama je omiljen animirani Diznijev film „Lepotica i zver“ iz 1991. godine, a Holivud je snimio i igranu verziju 2017. kao raskošan mjuzikl u režiji Bila Kondona.


Mnoga dečija pozorišta igraju „Lepoticu i zver“ širom Srbije, i poslednjih godina ova bajka je bila na repertoaru „Pan teatra“, Pozorišta lutaka „Pinokio“ u Beogradu, i drugih. 


 Pozorište za decu „Boško Buha“ proslavilo je 72. rodjendan, a u septembru su otvorili novu sezonu premijerom predstave „Ubistvo u Orijent Ekspresu“ prema istoimenom hit romanu „kraljice krimića“ Agate Kristi, u režiji Darijana Mihajlovića. 

 
Komad koji je, prema ovoj bajci, sredinom prošlog veka napisao Nikolas Stjuart Grej, priča ovu priču iz nešto drugačije vizure od one poznate mladoj “diznijevskoj” publici.
 Poznata bajka je o neobičnom susretu između Zveri i mlade lepotice, čija nevinost i iskrena saosećajnost uspevaju da razbiju davno bačenu kletvu i učine da Zver ponovo postane ono što je nekada davno bila – lepi mladi Princ…

 Ona nas izmešta iz ovog vremena i prostora u neki davno zaboravljeni kutak u kome se, u uzbudljivom okruženju zamkova i divlje prirode naseljene nekim drugačijim stvorenjima, odvija priča o magiji i čarobnjaštvu.
 Ova verzija bajke “Lepotica i zver” neverovatno je sveža, pitka i zabavna, obiluje ozbiljnim i dirljivim delovima, a naravno, veoma je uzbudljiva i dramatična.

Milan Karadžić je u Pozorištu “Boško Buha” režirao na desetine bajki, neke baš iz pera Nikolasa Stjuarta Greja. Njegovo poznavanje ovog žanra, i uživanje u njemu, obećavaju veliku radost za dečju publiku, ali njene odrasle pratioce, poručuju iz ovog teatra.


Fjodor Mihajlovič Dostojevski

IDIOT

Reditelj: Ivica Buljan

|Premijera: 30. decembar
Beogradsko dramsko pozorište


Za sam kraj godine, hrvatski reditelj Ivica Buljan zaokružiće sezonu novim čitanjem romana “Idiot” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog – 30. decembra na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Dramatizaciju antologijskog ruskog klasika napisao je književnik Vladimir Tabašević, koji je adaptirao svoj roman “Tiho teče Misisipi” upravo sa ovim rediteljem za produkciju BDP 2021. godine.

 Buljan je kapitalno delo “Idot” definisao kao “velika enciklopedija intelekta, emocija i filozofije” i biće posveta nezavisnim američkim rediteljima kao što su Gas van Sant i Leri Klark.


 Uloge tumače: Mirjana Karanović, Luka Grbić, Nedim Nezirović, Jana Milosavljević, Miodrag Krstović, Bojana Stojković, Iva Ilinčić, Vesna Čipčić, Milan Zarić, Tamara Aleksić, Aleksandar Jovanović Meda, Miloš Petrović Trojpec, Milan Kolak, Nikola Malbaša.

Mladi talentovani glumac Luka Grbić predstaviće nam se kao knez Miškin, a inače je najangažovaniji glumac BDP-a 2022. godine (“Antigona”, “Jenki Ros”, “Zaljubljeni Šekspir”).

„Savremenost koju živimo vapi za knezom Miškinom naših dana. Kakva bi sudbina danas snašla tu naivnu, iskrenu dobričinu? Njegova idealna dobrota, samo je okrutnost za njegovo društveno i emotivno biće. Dostojevski je sa ironijskim otklonom svoj najlepši književni lik nazvao idiotom, a danas je takva ironijska distanca nemoguća: idealno dobar čovek današnjeg sveta, zaista jeste idiot, maloumnik vredan sažaljenja. Doslovan i dosledan, knez Miškin je idiot zbog toga što ne može da ne bude iskren, duševan i blag. Zbog najboljeg u nama, najviše se moramo pravdati. Možda su ipak vremena idiotska“, zapisao je Vladimir Tabašević.

Prevod potpisuje Jovan Maksimović, dramaturg je Vladimir Tabašević, dok ostatak umetničke ekipe čine – scenograf Aleksandar Denić,  kostimograf Ana Savić Gecan, kompozitor Mitja Smrekar i scenski govor – uvek dr Ljiljana Mrkić Popović.


U planu je bio i projekat BDP-a za 17. decembar – “Tri sestre i Galeb” kao spoj dva čuvena komada Antona Pavloviča Čehova, reditelja Harisa Pašovića, ali je ipak odloženo za sledeću godinu, verovatno u januaru.
NARODNO POZORIŠTE
Balet “Kraljica Margo”
– premijerna obnova 8. decembra
Opera “Turandot
” – premijera 23. decembra


Što se tiče produkcije Narodnog pozorišta, za sada nema najavljenih dramskih premijera, a u novu sezonu 2022-2023. ušli su sa zapaženim komadima “Sitnice koje život znače” reditelja Andrea Nosova, prema italijanskom romanu Lorenca Maronea i istoimenom filmu, kamernoj operi “Deca” prema romanu poemi Milene Marković, u režiji kompozitorke Irene Dragović Popović, i Šekspirove tragedijeMagbet” reditelja Jagoša Markovića.


Direkcija baleta će publici ponuditi 8. decembra premijernu obnovu čuvenog baleta “Kraljica Margo” prema istoimenom francuskom filmu (1994) Patrisa Šeroa, na muziku Gorana Bregovića, po libretu nedavno pokojnog dramaturga Boška Milina, u režiji i koreografiji Krunislava Simića, dok će sektor Opere premijerno izvesti “Turandot” Đakoma Pučinija – 23. decembra, u koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenianum.


Zato će biti raznih gostovanja pod krovom Narodnog pozorišta: “Farma Orvel” iz Slovenskog narodnog gledališča (SNG) iz Maribora – 08.12., “Elektra” Danila Kiša, u režiji glumice Olivere Viktorović Đurašković (NP Timočke Krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara) – 10. decembra, “Krznena venera” reditelja Momčila Miljkovića iz Pozorišta Mladih u Novom Sadu – 11.12., i “Survivress”, multimedijalna drama Maje Grinalt – 18. decembra.

IVAN MAKRAGIĆReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here