Premijere tokom decembra u svim pozorištima širom Srbije (scena bez Beograda)

Produktivni dramski umetnici pred odlazak stare godine

0
Reklama


Produktivni dramski umetnici pred odlazak stare godine


SRBIJA, 15. decembra: Pred doček Nove godine, u decembru mnoga pozorišta u Srbiji spremaju premijere svojih projekata i pored aktuelne situacije sa pandemijom, i tako će gradovi Novi Sad, Šabac, Leskovac, Kruševac, Sombor, ponuditi publici zanimljive scenske sadržaje.


Do sada je izvedeno nekoliko premijera početkom meseca, te je tako Narodno pozorište Kikinda nakon više odlaganja konačno realizovalo predstavu ““Laža i paralaža” – klasik Jovana Sterije Popovića, u režiji Stevana Bodrože, a jednu od glavnih uloga – prevaranta barona Golića igra upravnik ovog teatra – Nikola Joksimović.


Takođe, nedavno je i Novosadskom pozorištu /Újvidéki Színház održana premijera dela “Nemir u duši”, koja se bavi problemom nasilja među decom i tinejdžerima, a u realizaciju uključuje upravo pripadnike ove generacije. Predstavu je zajedno sa polaznicima Đačke scene Novosadskog pozorišta pripremala glumica Terezia Figura.

Vršnjačko nasilje je svakako uveliko uzelo maha, crna hronika je puna naslova na tu temu, a sa novim generacijama sve popularniji postaje i sajberbuling.


LAŽA I PARALAŽA NP Kikinda
Gde su deca, tu su i konflikti: u kampovima, na igralištu, na sportskim aktivnostima, na ulici… Pitanje je kada treba da dopustimo da koflikt reše međusobno, a kada treba da se umešamo? I najvažnije – kako? Zatim pitanja za decu – kako se odbraniti od nasilnika? Kako izbeći sukob?”, pitanja su koje je postavila glumica Terezia Figura kao razloge koji su je naveli da ovaj problem tematizuje na pozorišnoj sceni.

Po statistici u Srbiji 15% dece učestvuje u vršnjačkom nasilju. Broj emocionalno zlostavljanih je čak 96%, a broj fizički zlostavljanih 95%.

Predstava je namenjena svim uzrastima, jer je podjednako važno da se svest o ovoj društvenoj pojavi budi i među najmlađim gledaocima, ali i među njihovim roditeljima.

Ekipa predstave poručuje: “Stop vršnjačkom nasilju! Razgovarajte sa svojom decom!”.

Najnovija produkcija ovog pozorišta Novog Sada biće uskoro – moderna verzija romana “Idiot” od Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Andreja Cvetanovskog, čija je premijera zakazana za 22. decembar.

Novosadsko pozorište /Újvidéki Színház
Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca je skoro imao premijeru spektakl opere “Kralj Artur” Henrija Persla u produkciji “Opera Nova”, reditelja Petra Lukića, uz učešće Kragujevačkog orkestra i Hora Opere Nova Kragujevac, sa velikim ansamblom uloga i solista.

Dirigent je Nemanja Mitrašević, producent – Miljan Beloica, scenograf i kostimograf – Ana Kolbjanova, dok koreografiju potpisuje Danijela Sagić.

Glavne uloge imaju: Bogdan Milojević, Avram Cvetkovič, Zorica Beloica, Stevan Jovanović, Čedomir Štajn, Miroslav Petrović, Tanja Lukić, Jelena Stolić, dok su solisti – Ksenija Milenković, Agnes Sekelj, Nina Zubac, Ivan Marković, Bojan Đurić, Aleksandar Mišović i Anastasija Aranđelović.


U Narodnom pozorištu „Sterija“ iz Vršca održana je u ponedeljak (13.11.) praizvedba teksta „Suze svetog Lavrentija“ Nikola Stanišića u adaptaciji i režiji Saše B. Latinovića, a uloge su poverene Milošu Đuroviću, Jovani Božić i Ivanu Đorđeviću.

Tema nove predstave je nedostatak ljubavi, krivica i nametanje krivice žrtvama, nasilje nad ženama, roditeljstva i pokajanja u formi psiho-trilera koji prati seansu i mogućnost izlečenja serijskog ubice.

Tokom stvaranja predstave provlačilo se aktuelno pitanje da li se ubica rađa genetskim kodom ili na to utiču vaspitanje i uticaj sredine.
Drama „Suze svetog Lavrentija“ je proglašena najboljom 2018. godine na konkursu „Slobodan Stojanović“ – za savremeni pozorišni dramski tekst, koju dodeljuje Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu.

Istaknuti i traženi glumac Miloš Đurović (serije – „Nemanjići“, „Crveni mesec“) nedavno je imao premijeru upravo u istom teatru u Vršcu gde je imao glavnu ulogu u komadu „Falstaf – Vesele žene vindzorske“ Vilijama Šekspira.


SVAKA DIVNA STVAR – NP Sombor, fotografije: Nađa Repman
Narodno pozorište Sombor je počelo mesec decembar sa premijerom drame „Svaka divna stvar“ britanskog dramskog pisca Dankana Mekmilana u saradnji sa kolegom Džonijem Donahouom, u režiji Ninoslava Đorđevića, koji i glumi u komadu sa Leom Jevtić.

 Navedeni britanski autor Dankan Mekmilian aktuelan je u susednoj Sloveniji, jer se njegov komad „Pluća“ igra na sceni Slovenskog narodnog gledališča (SNG) Drama Ljubljana, u režiji perspektivnog umetnika Žige Divjaka.

Upravo ta predstava je bila u planu da gostuje na 54. i 55. izdanju festivala BITEF, ali je na kraju otkazana usled pandemije.


Svaka divna stvar“ – fotografije: Nađa RepmanBez mnogo pauze, NP Sombor će u petak, 17. decembra izaći sa novim komadom “Ibi the Great” – autorska predstava kontraverznog reditelja Andraša Urbana, po čuvenoj drami „Kralj Ibi“ Alfreda Žarija, u kojoj je davno briljirao Zoran Radmilović na sceni Ateljea 212.

U predstavi igraju Nemanja Bakić, Danica Grubački, Nikola Knežević, Srđan Aleksić, Biljana Keskenović i muzičar Strahinja Rašić (harmonika).


Andraš Urban koji ovde potpisuje i scenografiju, vraća se u Sombor nakon prethodnog uspešnog projekta “Gogolend” (2016).

Inače je tokom pandemije veoma produktivan, realizovao je i predstave “Mefisto”, “History of Motherfuckers” i druge.

Dramaturg nove predstave je Vedrana Božinović, kostimograf Biljana Grgur, kompozitor Irena Popović Dragović, konsultant za scenski govor Bogomir Đorđević.


Andraš Urban
Dizajn: Slavimir Stojanović Futro

Narodno pozorište Užice 18. decembra će predstaviti premijeru plesačkog komada “Goli” koji je nastao kao rediteljsko-koreografski istraživački proces autorke Isidore Stanišić.

Projekat je autorka započela pojmom protivčoveštvo (što je i radni naziv projekta) sa željom da ispituje transhumanistički kontekst života savremenog čoveka.

Ekipu čine igrači Bitef dens kompanije: Ana Ignjatović-Zagorac, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Dušan Bajčetić i Staša Ivanović, kao i glumica NP Užice – Ivana Pavićević.

Čuvena drama “Garderober” poznatog britanskog pisca Ronalda Harvuda, u režiji Miška Milojevića, biće premijerno izvedena 22. decembra na sceni Šabačkog pozorišta.

Glumačka ekipa je sledeća – Vladimir Milojević, Aneta Tomašević, Deana Kostić, Ivan Tomašević, Kristina Pajkić, Ljubiša Barović, Miloš Vojnović, Siniša Maksimović, Veljko Eraković, Slobodan Petranović – Šarac, Mirjana Božanić i Jelena Ivetić.

Poznati komad “Garderober” nedavno preminulog pisca Harvuda (1934-2020), dugo je igran na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (1994), gde su glavne uloge garderobera i glumca tumačili Petar Kralj i Ljuba Tadić, u režiji Dejana Mijača.

Radnja komada „Garderober“ odvija se tokom januarske noći 1942. godine u jednom engleskom provincijskom pozorištu gde se, pod pretnjom stalnih nemačkih vazdušnih napada, šekspirijanska trupa, pod vođstvom ostarelog glumca – upravnika Sera, sprema da odigra 227. predstavu „Kralja Lira“ Vilijama Šekspira.

Uz sve nevolje koje su zadesile ansambl teatra, počev od nervog sloma glavnog glumca za koga se ne zna da li će biti u stanju da odigra dramu, uz ogromno angažovanje Normana, Serovog vernog i nezamenjivog garderobera i pratioca, predstava se ipak uspešno završava.

Prema rečima reditelja, pozorišna publika, osim što je posvećena teatru, dramskim dešavanjima i akterima predstava, veoma često želi da „zaviri iza scene“ i upozna se sa zakulisnim radnjama.
Postoje tako razni komadi koji delimično ruše pozorišnu iluziju, i izuzetno su popularni kod publike, kao i čuvena komedija “Iza kulisa” Majkla Frejna (bio hit u pozorištima Atelje 212 i “Boško Buha”).

„Garderober“ nedavno preminulog dramskog pisca je jedan od najboljih i najpopularnijih komada koji na pomenuti način tretira pozorišni mehanizam.

Napisan je sa mnogo duha, tragikomičnih elemenata i ironičnih opaski. Međutim, ono što je važno i ono što čini da je ovaj komad jedno od najboljih dela britanske dramske književnosti druge polovine 20. veka je činjenica da se ovo delo ne zadovoljava anegdotskim pristupom fenomenu iza kulisa, već otkriva neke druge, mnogo ozbiljnije, višeslojne teme koje zadiru u život umetnika i čoveka uopšte”, istakao je reditelj Milojević, inače afirmisan kao televizijski stvaralac na RTS-u, poznat po mnogim TV dramama.

Osnovu ovog komada čini odnos garderobera Normana i glumca Sera, kao posebna dimenzija priče, gde je taj odnos baziran na arhetipskom modelu Gospodar – Sluga.
Norman ne živi svoj život, već je svestan da mu život postoji samo do onog trenutka dok ga proživljava kroz Sera.

Inače su svi likovi „Garderobera“ neostvareni do kraja, razapeti između ambicija, želja, nadanja i svesti o sopstvenoj ograničenosti, prema analizi reditelja Milojevića, koji je nedavno postavio i komad “Ptica” prema istoimenom filmu Alana Parkera, na sceni UK Vuk u Beogradu.

Ovo je komad gde svi glumci imaju mogućnost da ostvare odlične, zanimljive likove, a uloge Normana i Sera su jedne od onih koje svaki glumac priželjkuje u svojoj karijeri”, kaže reditelj.

Autorski tim predstave čine – scenograf Miroslava Andrejević, kostimograf Selena Mladenović, kompozitor muzike Božidar Obradinović, dok je dramu preveo Đorđe Krivokapić.


Probe komada „Kafka Machine“ SNP, Novi Sad
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu na svojoj sceni “Pera Dobrinović” 27. decembra će izaći sa novim komadom „Kafka Machine“u adaptaciji i dramatizaciji Kate Đarmati, i režiji Veljka Mićunovića.

Reditelj ističe da je Kafka vešto uočavao probleme sa kojima se suočava običan čovek u svakodnevnom životu, te je stvorio jedan nadrealni svet koji funkcioniše po nadrealnim pravilima i to se do danas nije promenilo.

U predstavi igraju: Aljoša Đidić, Radoje Čupić, Draginja Voganjac, Marija Medenica, Jovana Mišković, Dušan Vukašinović, Igor Greksa, Marko Savić.

Scenograf je Željko Piškorić, kostimografkinja Marija Marković, a muziku za predstavu radi Irena Popović.

Spektakl mjuzikl ,,Neki to vole vruće“ Narodnog pozorišta Niš prema istoimenom filmskom klasiku, imaće premijeru 28. decembra u režiji prvaka drame – glumca Aleksandra Marinkovića.

 Glavnu žensku ulogu Puslice dobila je Dragana Mićalović, koja je u sezoni 2020/2021. u NP Niš igrala Anu Karenjinu u istoimenoj predstavi, u režiji glumca Irfana Mensura.

  Ostalu glumačku ekipu ansambla u Nišu čine – Jasminka Hodžić, reditelj Aleksandar Marinković, Uroš Milojević, Danilo Petrović, Jovan Krstić, Stefan Mladenović, Bratislava Milić i Maja Dejanović.

Dramaturgiju potpisuje Branislav Nedić, inače upravnik Kruševačkog pozorišta.

Hor čine: Sara Ristić, Stanislava Petrović, Mila Puzić i Natalija Stamenković, a Orkestar – Aleksandar Stevanović – klavijature, Predrag Ranković- bas, Goran Savić – džez gitara, Nenad Tančić – bubanj, Filip Stipsić – saksofon, Marjan Cvetanović – truba i Nikola Stanojević – trombon.

Narodno pozorište u Leskovcu do kraja meseca će predstaviti novu verziju drame “Hasanaginica” Ljubomira Simovića, u režiji Isidore Goncić, ćerke glumca Svetislava Buleta Goncića.

Projekat je koprodukcija Narodnog pozorišta Niš i NP Leskovac, tako je i podeljena ekipa glumaca: iz Leskovca igraju – Dragan Boža Marjanović, Suzana Grujić, Mina Cocić, Ivan Janković, Filip Radivojević, Filip Nedeljković, dok iz Niša nastupaju – Ivana Nedović, Aleksandar Krstić, Marko Pavlovski i Dragiša Veljković.

Za kostim je zadužena Katarina Pavlović, scenografiju potpisuje Mina Miladinović, a muziku komponuje ponovo – Irena Popović.

Za sam kraj godine, 29. decembra je zakazana premijera klasika “Izbiračica” Koste Trifkovića, reditelja Vladimira Popadića, na sceni Kruševačkog pozorišta.

Sledeće premijere u Beogradu i celoj Srbiji čekamo lagano u novoj 2022. godini.

Ivan Makragić


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here