Premijere pozorišnih predstava tokom oktobra (Vol. 2): Srbija bez Beograda

Savremene i klasične drame stranih i domaćih autora

0
ReklamaSavremene i klasične drame stranih i domaćih autora


SRBIJA: Pozorišta širom Srbije i tokom novog talasa pandemije usled virusa Kovid-19, vredno spremaju nove projekte, tako da će tokom oktobra premijere imati teatri u Novom Sadu, Lazarevcu, Zrenjaninu, Zaječaru i Nišu.

Novu sezonu 2021/2022. sa premijerama nedavno su započeli Šabačko pozorište (drama „Kad se mi mrtvi probudimo“ Henrika Ibsena, u režiji Stevana Bodrože), Novosadsko pozorište/Ujvideki Sinhaz (“Counting Sheep” reditelja Atile Antala), NP Užice (“Perpleks“ Mariusa fon Majenburga, u režiji Gorana Golovka), kao i NP Subotica (“Izbiračica” Koste Trifkovića, rediteljke Ive Milošević).


Takođe, sinoć (12.10.) je održana premijera drame “Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice”, autorski projekat reditelja Patrika Lazića i dramaturga Milene Depolo na sceni NP Pirot.


Predstava „Perpleks“ po komadu nemačkog dramskog pisaca brutalizma Mariusa fon Majenburga, u režiji Gorana Golovka, imala je premijeru još 24. septembra na velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice, a igraju: Vahidin Prelić, Dejan Maksimović, Biljana Zdravković i Dragana Vranjanac.IZBIRAČICA – NP Subotica, režija – Iva Milošević
Iva Milošević – rediteljka
Scenski projekat „Counting Sheep – Tehnološki pank kabare“ u koprodukciji – Tigar Teatra iz Zagreba, New Theatre Institute – Novi Sad i Udruženja dramskih umetnika Srbije, imao je premijeru 4. oktobra u Novom Sadu, na pozornici Ujvideki Sinhaz.

Ova multimedijalna predstava uključuje elemente savremenog plesa, kabarea, kombinuje virtuelno i realno, i predstavlja autorski projekat grupe umetnika iz Srbije i Hrvatske.

Namera autorskog tima je bila da istraži scenske mogućnosti digitalnih medija, virtuelnog sveta socijalnih mreža i odnosa tinejdžera sa svetom koji ih okružuje i da tematizuje pojave i probleme kojima se mladi danas suočavaju. Autori su hteli da ponude ovom uzrastu i starijoj publici, jednu zabavnu, slojevitu, provokativnu i inovativnu predstavu.

Attila Antal kao kompletan autor dela potpisuje koncept, režiju, originalnu muziku i vizuale, Dora Kokolj je koreograf, Anja Pletikosa – dramaturg, a Leo Vukelić zadužen za scenografiju, video i animaciju uživo. Svo četvoro su i pisali tekst, a i igraju u predstavi, osim Pletikose.

U predstavi se koristi priča „Kosturka“ iz zbirke „Žene koje trče sa vukovima“ Klarise Pinkola Estes.
Glasove su pozajmili – Nikša Marinović, Višnja Žugić, Rajna Vukelić.„Counting Sheep – Tehnološki pank kabare“Novosadsko pozorište (Ujvideki Sinhaz)
Čuvena komedija “Izbiračica” Koste Trifkovića u novom, modernom čitanju premijerno je izvedena 9. oktobra u Narodnom pozorištu Subotica, u režiji Ive Milošević, koja je osmislila i scenski prostor.

Čitav subotički ansambl glumi: Miloš Stanković, Vesna Kljajić Ristović, Minja Peković, Suzana Vuković, Nebojša Čolić, Kristina Jakovljević, Jelena Mihajlović, Vladimir Grbić, Srđan Sekulić, Igor Greksa, Zoran Bučevac.

Premijera predstave „Kad se mi mrtvi probudimo“ Henrika Ibsena, u režiji Stevana Bodrože, održana je 11. oktobra na sceni Šabačkog pozorišta.

Prema rečima reditelja, ta poslednja drama (1899) velikog norveškog dramskog pisca napravila je najveći iskorak ka nadolazećim trendovima simbolističke i ekspresionističke drame.

Ibsen je bio poznat po svojim građanskim pozorišnim komadima kao što su “Divlja patka”, “Heda Gabler”, “Rosmerholm”, “Aveti” ili najpoznatija drama – “Kuća lutaka” (“Nora”).
Takođe, pisao je i uzvišena epska dela kao “Per Gint” ili dela simbolizma – “Gospa od mora”, a ovu dramu je režirao upravo Stevan Bodroža pre više od 10 godina u Bitef teatru.

U bespuću norveškog fjorda, pisac Ibsen postavlja svoje likove, uklete duše, koje su davno izgubile svoj put i jedni druge.
Neočekivani susret na ovom mestu ne nosi sa sobom obećanje nade, već još bolnije omogućava suočenje sa promašenim životima u ovoj psihološkoj priči.

Glavne uloge igraju – Vladimir Milojević, Sonja Milojević, Vladimir Vasilić, Ljubiša Barović, Aneta Tomašević i Aleksandra Ristić, dok autorsku ekipu čine još scenografkinja Vesna Popović i kostimografkinja Selena Mladenović.


Premijera predstave „Kad se mi mrtvi probudimo“ Henrika Ibsena, u režiji Stevana Bodrože, održana je 11. oktobra na sceni Šabačkog pozorišta

Dokumentarna fikcija o samoubistvu u adolescenciji u formi diskusije, kako je nazvana drama ““Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice” izašla je pred publiku 12. oktobra u NP Pirot, a režiju, scenografiju i izbor muzike potpisuje mladi autor Patrik Lazić.

Glumačka petorka je sledeća: Aleksandar Radulović, Aleksandra Stojanović, Milica Filić, Danijela Ivanović, Aleksandar Aleksić, dok je kostimografija je u rukama Milice Grbić Komazec.


Puls Teatar Lazarevac, prvo prigradsko pozorište ovog grada, imaće 16. oktobra beogradsku premijeru komada “Tačka pre zasićenja” na sceni Bitef teatra, koji je koproducent predstave.

Prema tekstu Gorana Milenkovića, Barbi Marković i u dramatizaciji Mine Ćirić, delo je režirao spomenuti Stevan Bodroža, koji je paralelno radio i navedenu predstavu u Šabačkom pozorištu.

U multimedijalnom scenskom delu teatarskog i video izraza, koji govori o fenomenu klabinga (uživanje mladih u tehno muzici po klubovima) igra sledeća glumačka ekipa: Željko Maksimović, Milena Predić, Mihaela Stamenković/Mira Janjetović, Milica Stefanović, Lazar Maksić, Boba Stojimirović / Aleksandar Trmčić, Tamara Pjević, Ana Ignjatović, Nataša Gvozdenović, Dušan Bajčetić, Jelena Bulatović, Staša Ivanović.


Željko Maksimović
TAČKA PRE ZASIĆENJA, Foto – Lazar Mancić


Jubilarni 30. festival „Dani Zorana Radmilovića„, koji je posvećen legendarnom glumcu i velikanu, 16. oktobra će otvoriti premijera predstave zaječarskog teatra „Emilija Galoti“ pisca Efraima Gotholda Lesinga u režiji Tare Manić, i dramaturškoj obradi Vuka Boškovića.

U drami napisanoj pre tri veka (1772), igraju glumci u ansamblu ovog teatra – Miloš Đuričić, Jelena Rajić, Miloš Tanasković, Predrag Grbić, Nataša Petrović, Ana Bretšnajder Tanasković i Branislav Mijatović.

Ceo festival sa osam predstava iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, i sama premijera će se održati na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

„Emilja Galoti“ je drama posvećena nemoralnom životu tadašnjih kneževa, a prvi put je u Srbiji igrana 1870. godine u Novom Sadu, a četiri godine kasnije u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Na prvi pogled, ovo je drama o izumiranju aristokratskog sveta, o načinu života, pravilima i običajima koji su na samrti nakon što na scenu stupa nova klasa ljudi, koji svoja bogatstva nisu nasledili.
Autor Lesing je pisao komad u 18. veku, ali autorski tim smatra da snaga i značaj ove tragedije je u tome što ne govori o tome kakav je svet bio u trenutku pisanja, već kako nastaje promena u svetu.


Emilija Galoti“, foto: Marijana Janković

Priča o tragediji srpske i albanske porodice, o identitetu i podelama, centralne su teme nove predstave „Berlinski zid – Kad se mi mrtvi zaigramo živih“ Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, po drami i u režiji Željka Hubača, čija je premijera zakazana 21. oktobra na Kamernoj sceni.

Komad je sa uspehom igran na sceni Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Milana Neškovića, u sezoni 2015/2016. i trajao je nekoliko godina.

U predstavi svaki član glumačke ekipe igra dva lika, a glumci su – Milan Kovačević, Peđa Marjanović, Dušan Vukašinović, Marija Medenica, Marko Savić i Nina Rukavina.

„Porodica je ovde žrtva, ona je pokretač radnje i patnje, ali i žrtva patnje. Zapravo, odnosi u porodici utiču na urušavanje likova”, ističe Hubač i dodaje: „Mi pričamo priču o podelama unutar porodica koje urušavaju pojedinačne sudbine bez obzira na istoriju.
Rat na Kosovu i Metohiji je bio katalizator tog tragičnog procesa, ali on bi se dogodio i bez ovog rata. Govorimo o složenim odnosima koji dovode do kraha pojedinaca, porodica, sa istorijom i bez nje”.Željko Hubač, dramaturg i reditelj
Proba drame „Berlinski zid“
Autorski tim predstave čine: dramaturg Aleksandar Milosavljević, asistentkinja dramaturga Divna Stojanov, kompozitor muzike Irena Popović Dragović, scenograf Željko Piškorić i kostimografkinja  Marina Sremac.

U izvornoj varijanti, „Berlinski zid“ je bio komad o identitetu. U sadašnjoj verziji drame, podnaslov „Kad se mi mrtvi zaigramo živih“, upućuje na našu spremnost da podredimo sopstveni život ideologijama u koje verujemo – do istrebljenja.

Nakon ove predstave, možemo da ispričamo još stotinu priča koje imaju isti ishod. Mi našu pričamo u formi svedenog glumačkog realizma sa jasnom stilizacijom koja obeležava trenutke smrti. Ustvari, pokušavamo da napravimo jednu vrstu otklona od realizma i tako apostrofiramo tragičan proces stradanja”, ističe reditelj i pisac ove drame.
Repriza predstave “Berlinski zid” će biti 25. oktobra u SNP-u.


Ovaj najstariji teatar u Srbiji imao je tokom leta premijeru dela „Golmanov strah od penala“ prema romanu Petera Handkea, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević, na festivalu INFANT i tokom „Kaleidoskopa kulture“, na otvorenom.
Onda je početkom jeseni drama izvedena u SNP-u, gde gostuje somborski glumac Marko Marković u glavnoj ulozi.Novo čitanje komedije “Pokojnik” Branislava Nušića, u režiji Željka Đukića, biće premijerno predstavljeno publici 29. oktobra u Narodnom pozorištu u Nišu.

Glavne i sporedne role igraju: Aleksandar Krstić, Miroslav Jović, Aleksandar Mihailović, Stefan Mladenović, Miloš Cvetković, Aleksandar Marinković, Maja Vukojević Cvetković, Sanja Krstović, Jasminka Hodžić, Katarina Arsić i Katarina Mitić Pavlović.


Probe komada “Dečko iz poslednje klupe” – NP Zrenjanin
Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina trebalo je da ima premijeru na svoj Dan pozorišta 15. oktobra – Dečko iz poslednje klupe”, savremeni komad španskog autora Huana Majorge, u režiji Tijane Vasić. Ipak, usled pandemije, koja je zahvatila dramski ansambl, odlaže se za sledeći mesec.

U predstavi igraju: Daniel Kovačević, Sanja Radišić, Nikola Mijatović, Dejan Karlečik, Milan Kolar, Nataša Ilin.

Prevodilac je Bojana Kovačević Petrović (profesorka španskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu), a u autorskom timu su – dramaturg Aleksandra Jovanović, scenograf Mina Miladinović, kostimograf Blagovesta Vasileva i kompozitor muzike Ana Krstajić.
Produkciju ove predstave omogućila je Ambasade Španije u Beogradu.


Narodno pozorište Sombor je tokom oktobra počelo probe drame “Iz jezera čovek mi je napunio grudi snom” Nine Plavanjac, u režiji Marjana Nećaka, čija se premijera očekuje krajem novembra.


Nastaviće se …


Ivan MakragićReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here