Premijere novih domaćih filmova u bioskopima do kraja 2023. godine: Kaleidoskop žanrova

Istorija, krimi priče, nezavisna ostvarenja, pravi mozaik tematika

0
Reklama


Istorija, krimi priče, nezavisna ostvarenja, pravi mozaik tematikaBEOGRAD, 21. septembra  – Nova bioskopska sezona ponudiće raznoliku savremenu produkciju domaće kinematografije do kraja kalendarske 2023. godine, kao što je sinoć (20.09.) bila svečana premijera ostvarenja “Što se bore misli moje” Milorada Milinkovića u Mts Dvorani.  

ŠTO SE BORE MISLI MOJE

Svetska premijera najnovijeg istorijskog filma po čuvenoj pesmi kneza Mihajla Obrenovića, bila je realizovana 1. septembra na zatvaranju festivala u slavu glumaca “Filmski susreti” u Nišu, a premijerno je prikazan i 15. septembra u Kragujevcu, u svom rodnom gradu, povodom obeležavanja 200. godišnjice od rođenja velikog kneza.  Čak je bio prikazan i u Beču (Austrija).


  Istorijski i politički triler „Što se bore misli moje“ govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu.
Film je nastao poscenariju režisera Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića o jednom od naših najvećih vladara i atentatu koji se 1868. godine dogodio na Košutnjaku.Jana Ivanović, Milorad Milinković i Aleksandra Martinović_foto Filip OlćanRežiser i scenarista Milorad Milinković je specijalno za agenciju Tanjug i Music Pocket sinoć izjavio da za premijeru u Beogradu ima prvi put tremu u životu.

Iskren da budem, nikada nisam imao tremu u karijeri, a ovo mi je već sedmi dugometražni film. Ni za jedan od tih filmova nisam bio u nervozi, čak me trema nije drmala ni kad smo sa ovim filmom bili u Nišu i Kragujevcu. Ali zato sada u Beogradu imam ogromnu tremu, ne umem da objasnim zašto“, otkrio je Milinković za Tanjug – Music Pocket.

Autor filma je istakao da su dobili velike ovacije na premijerama u Nišu i Kragujevcu, toliko jake da je bio zbunjen – „možda su pogrešili sa tolikim aplauzom, ne znam, ustvari malo se šalim“. 

Milinković je rekao da je baš bilo dobro i uspešno sa publikom, „svidelo se ljudima“.

Dragan Mićanović_foto Filip Olćan
Režiser je u domaćoj kinematografiji poznat pre svega po komedijama u pogledu filmova („Mrtav ladan“, „Potera za srećkom“, „Čitulja za Eskobara“) i TV serija („Crni Gruja“, „Složna braća – Next Generation“, „Kazneni prostor“).

Ipak, sada je napravio ekstreman kreativni zaokret u žanru istorijskog političkog trilera, epohe i melodrame.

Veoma mi prija ta promena zaista. Jako je lepo raditi na ovakvoj temi, toliko mi se svidela epoha i istorijska priča, da ću i sledeći film raditi u tom žanru. Trebalo bi tokom oktobra da počnem sa snimanjem tog novog filma“, rekao je Milinković za Tanjug.

U poslednje vreme domaći filmski režiseri i scenaristi se u velikoj meri okreću temama iz prošlosti, istorije, kao novi trend  na malom i velikom ekranu („Senke nad Balkanom“, „Nečista krv“, „Vera“, „Aleksandar od Jugoslavije“, „Trag divljači“, „Bilo jednom u Srbiji“, „Kralj Petar Prvi“, uskoro i – „Heroji Halijarda“, „Liberta“, „Čuvari formule“).


Ana Krstajić i Ljubiša Savanović_Foto Filip Olćan
„Nisam siguran da li svi reditelji sada to vole, kako kome se dopadne, ali znam da meni veoma prija. Meni konkretno je postalo zanimljivo da se bavim istorijskim temama, što ne znači da se ponovo neću vratiti savremenim pričama u scenarijima“, zaključio je Milorad Milinković za Tanjug.Istorijsko ostvarenje „Što se bore misli moje“ govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu. Anatomija ubistva, hronika postepeno najavljenog zločina, paukova mreža koja se obavija oko protagoniste, jeste okvir najnovijeg projekta.

Politički triler po scenariju reditelja Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića pripoveda o atentatu na jednog od naših najvećih vladara 1868. godine na Košutnjaku. Damjan Kecojević i Miloš Vlalukin_Foto Filip Olćan
Osim te jasne osnove u žanru trilera istorijskih okvira, gde se kuje zavera sve vreme, ovde je utisnuta i ljubavna priča između Kneza Mihaila i njegove znatno mlađe verenice Katarine Konstantinović. 

 Pod sloganom „Najpoznatiji atentat o kome ništa ne znamo“, filmska priča prema ideji režisera Milinkovića, pokušava da razotkrije počinioce i nalogodavce tog misterioznog ubistva.

Autor je želeo da pruži svoju verziju te velike zavere i raskrinka surove ubice kneza Mihaila Obrenovića.

Glavnu ulogu Obrenovića tumači Dragan Mićanović, kome u karijeri leže role istorijskih ličnosti. Uz Mićanovića značajne uloge imaju – Miloš Timotijević, Jana Ivanović, Nataša Ninković, Nebojša Dugalić, Luka Grbić, Tamara Krcunović, Aleksandar Srećković Kubura, Ljubiša Savanović.


Maja Čampar i Luka Grbić_foto Filip Olćan
U epizodnim rolama nastupali su – Zoran Cvijanović, Nenad Okanović, Marko Gvero, Đorđe Stojković, Maja Čampar, Stojša Oljačić, Miloš Vlalukin, Ivan Đorđević Džudi, Daniel Sič, Damjan Kecojević, Dejan Tončić, Filip Hajduković i mnogi drugi.

Cela glumačka i autorska ekipa je na premijeru ispred Mts Dvorane dolazila svečano u kočijama sa konjima, da budu u stilu samog filma, uz orkestar u holu sa starogradskom muzikom.

Glumački se najviše izdvaja sigurno Miloš Timotijević u izvanrednoj interpretaciji lika za koga ne znamo da li treba da ga volimo ili mrzimo, a svakako uloge negativaca leže skoro u potpunosti Aleksandru Srećkoviću Kuburi.
Nebojša Dugalić već od silne gomile TV serija, kao da polako gubi kompas, te upada u sličan manirizam likova u uniformama, tako da prihvata role raznih generala koje sve više ponavlja kroz svoj standardni izraz („Senke nad Balkanom“, „Vera“, „Vreme zla“).


Dragan Mićanović ipak ne dominira ovim filmom, kako se to dalo očekivati. Ne može jasno da se opiše šta je u pitanju, ali nekako svojim pristupom ulozi nije postao div nad divovima, već korektan glumac i ništa dalje od tog termina. Očekivalo se da će novom rolom zablistati kao nekada, ali, to se svakako nije dogodilo, osim nekoliko stvarno briljantnih glumačkih trenutaka.

Film je snimljen u produkciji kompanije Telekom Srbija i kuće „Bombona“, a  na  repertoaru domaćih bioskopa je već od danas, 21.09. širom Srbije, u distribuciji firme „MegaCom Film„.

Ostvarenje koje pripoveda o Mihajlu Obrenoviću uoči atentata 1868. godine, pravi film epohe o Kneževini Srbiji, nakon distribucije u bioskopima, biće prikazan i u formi mini TV serije, što je i prirodno, jer ovako zahtevna priča nudi ogromne mogućnosti za širu verziju drame.
PORED MENE

 Sezonu bioskopskih premijera je 6. septembra započeo triler “Pored tebe” Stevana Filipovića, gde igraju – Mina Nikolić, Branislav Bane Trifunović, Isidora Simijonović, Goran Jevtić.


U pitanju je direktan nastavak filmova “Pored mene” (2015) i “Šišanje” (2010) istog režisera, a za narednu 2024. godinu biće spreman i poslednji deo te trilogije – “Pored nas”.

Dotični film je nudio na papiru i idejnom konceptu verovatno puno toga, obećevao je u glavi autora, ali na kraju smo dobili jednu nemuštu papazjaniju, gde se ne zna tačno koji je žanr u pitanju, te je drama o periodu korone, onda je triler, psihološka priča, i tek poneki glumci u vodećim (Bane Trifunović) ili sporednim ulogama (Nikola Rakočević) malo uspevaju da izvade kestenje iz vatre, ali i sa njima dvojicom je to nedovoljno.
HEROJI HALIJARDA
10.10. Ratna drama inspirisana istinitim događajima, „Heroji Halijarda” Radoša Bajića, prikazana je nedavno specijalno u Domu kulture “Mija Aleksić” u Gornjem Milanovcu, jer je ostvarenje dobrim delom snimano u tom gradu i okolnim mestima – selima.


Svečana premijera zakazana je za 10. oktobar u Mts Dvorani, a onda od 12. oktobra kreće u redovno bioskopsko prikazivanje.


 To je malo poznata istorijska priča o tragediji jednog vremena, o herojstvu i beznađu, prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, ljubavi i dobroti. U proleće 1944. godine, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota (više od 500) u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao „Operacija Halijard”.


Producenti najnovijeg filma su kuća “Contrast Studios”, kompanija Telekom Srbija, Radio televizija Srbije, uz podršku Filmskog centra Srbije, a planirana je i mini serija “Vazdušni most” na RTS 1, prema ovom filmu, kada ostvarenje prodje bioskopsku distribuciju.


Scenario osim Radoša Bajića potpisuje i naš najveći dramski pisac Dušan Kovačević, dok su producenti, uz Bajića, njegova deca – Nedeljko Bajić i Jelena Bajić Jočić.


Glavne uloge tumače – Žarko Laušević, Petar Božović, Nikola Rakočević, Nela Mihailović, Nebojša Ljubišić, Nedeljko Bajić, Nina Nešković, Milan Vasić, Čubrilo Ćupić, Ivan Vučković, Đorđe Marković, a u pratećim epizodnim rolama nastupaju – Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Ljiljana Stjepanović, Jovo Maksić, Radoš Bajić, Vučić Perović, Radovan Raša Vujović, Nebojša Dugalić, Vojislav Voja Brajović, Vanja Ejdus, Slobodan Boda Ninković, Dragan Petrović Pele, kao i veći broj raznih engleskih i američkih glumaca.
 Muziku potpisuju Bilja Krstić i Dragomir Miki Stanojević.


ČUVARI FORMULE
24. 10.


 Nakon “Heroja Halijarda”, 24. oktobra na svečanu premijeru u Mts Dvoranu stiže Dragan Bjelogrlić kao reditelj, scenarista, sporedni glumac i producent sa najnovijim nagradjivanim filmom “Čuvari formule” (radni naziv je bio „Lančana reakcija“).  


 Film je sniman prema romanu „Slučaj Vinča“ (2017, Laguna) profesora i lekara Gorana Milašinovića.

Novi film Dragana Bjelogrlića uveliko osvaja svet i dobija međunarodnu slavu.


Tako su „Čuvari formule“ u glavnom programu festivala Palm Springsa u Americi (Kalifornija).  
 Prestižna nagrada američkog “Varajati” magazina na najvećem evropskom festivalu u Lokarnu (Švajcarska) otvorila je vrata za međunarodnu prepoznatljivost novog filma Dragana Bjelogrlića.
Odmah nakon prikazivanja na Piaca Grande i nagrade publike u Sarajevu, usledili su pozivi za najveće svetske festivale.

Već tokom ove jeseni „Čuvari formule” će otvoriti festivale u Talinu i Ljubaljani, a odmah nakan toga film će svečano zatvoriti i festival u Zagrebu.


 Poseban uspeh predstavlja i činjenica da su „Čuvari formule“uvršteni u glavni program Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu, koji predstavlja „odskočnu dasku“ za filmove koji pretenduju za najprestižniju filmsku nagradu Oskar.


 U glavnim ulogama publika će gledati Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara.


Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, Festival evropskog filma Palić, “Dunav Film Fest” u Smederevu, “Filmski susreti” u Nišu prikazali su gotove domaće filmove čije se premijere u Beogradu očekuju od ove jeseni.

 Omladinski film “Svilen konac” Damira Romanova bio je festivalska premijera u Nišu.
  Filmsko delo govori o jednom dečaku koji živi na selu, veoma je talentovan violinista i ima probleme sa tvrdokornim ocem (Aleksandar Stojković Piksi), a tu je i njegova brižna baka (Olga Odanović). Sa jedne strane ima podršku, sa druge nema i pokušavaju da ga zadrže na selu, a on bi da studira na Muzičkoj akademiji.
JANA BJELICA
OVUDA ĆE PROĆI PUT

Nakon 51. FEST-a i Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije u Leskovcu – LIFFE, i svetskih nagrada u Americi i Evropi na festivalima, debitantski projekat “Ovuda će proći put” Nine Ognjanović takodje će pronaći svoj put do publike u bioskopima.


Reč je o zanimljivom ostvarenju u kome jedna mlada devojka (Jana Bjelica) pokušava da pronadje način da ode iz rodnog sela, i vidi šansu u dolasku jednog misterioznog stranca (Zlatan Vidović), dok su ostali likovi (Svetozar Cvetković, Igor Filipović) tog živopisnog, pasivnog mesta, prilično sumnjičavi oko tog čoveka.


 Autorka gradi priču jednog zatvorenog kruga i dramaturgije malog mesta, kako se može osetiti kroz atmosferu književnih dela – romana “Proces” i “Zamak” Franca Kafke, “Sneg” Orhana Pamuka, “Hronika najavljene smrti” Gabrijela Garsije Markesa, “Smrt gospodina Goluže” Branimira Šćepanovića.
Glumac Rade Ćosić debitovao je kao reditelj sa akcionom komedijom “Ko živ ko mrtav”, prikazan na letnjim festivalima, a on i glumi sa raznim kolegama kao što su Ljubomir Bandović, Milan Vasić, Dragana Mićalović, Petar Zekavica, Branislav Bane Zeremski, Dragan Marinković Maca.

Reč je o krimi priči o dva inspektora na istraživanju ubistva u vihoru rata bandi.


 Na 51. FEST-u i u Nišu predstavljen je film “Usta puna zemlje“ – poslednji film Mladomira Puriše Đorđevića, po istoimenom romanu Branimira Šćepanovića.


Film koji je zatvorio 51. FEST očekuje se da krene u bioskope, ili će biti za televizijsko prikazivanje, budući da je producent Željko Mitrović, odnosno Apollon, Pink media group i Telekom.

 Glavne uloge igraju Radivoje Raša Bukvić i Sonja Kolačarić, uz njih je i Petar Božović, koji je u Nišu za tu sporednu rolu osvojio nagradu.  


DRAGANA MIĆALOVIĆ


Produkcija Apollon, Pink media group i Telekom donosi još premijernih naslova na ovogodišnjim festivalima, kao što je simpatična romantična komedija “Momak i devojke” Ivice Vidanovića, prikazan u Vrnjačkoj banji (Festival filmskog scenarija), Smederevu (Dunav Film Fest) i Nišu (Filmski susreti).


Glavni glumac je ujedno i scenarista – Radiša Rok, a uz njega igraju Tamara Aleksić, Zlatan Vidović, Zoran Cvijanović, i drugi.  

To je jedna romantična – porodična komedija, koja je u stilu old school holivudskih filmova 80-ih godina ili čak po sistemu Hallmark TV ostvarenja za celu porodicu.

Koliko će imati bioskopski potencijal, veliko je pitanje, budući da nema glumačkih zvezda u vodećim ulogama, ukoliko ovu eskapističnu melodrama može da izvuče Tamara Aleksić


Na letnjim festivalima prikazani su kao gotovi filmovi – „Manja“ Nikole Končarevića, ili triler “PrigušivačGorana Nikolića, u kome glavnu rolu policajca tumači Branislav Bane Trifunović, znači još jedna uloga predstavnika zakona, nakon serije “Tajkun”, čija se druga sezona uskoro očekuje i spomenutog mlakog trilera “Pored tebe”.

BRANISLAV BANE TRIFUNOVIĆLOST COUNTRY

 Projekcija novog domaćeg filma „Lost Country“ reditelja Vladimira Perišića održana je od 14. do 20. septembra u bioskopu Kvart u Kraljevu.

Na taj način ostvarenje će u periodu od 7 dana u zemlji porekla u komercijalnom bioskopu sa prodajom ulaznica, ispuniti pravila nominacije za najbolji film van engleskog govornog područja Američke akademije za film – Oskar.


 Svetska premijera filma održana je u okviru takmičarske selekcije “Nedelja kritike” (Semaine de la critique) filmskog festivala u Kanu 2023 na kome je debitant Jovan Ginić dobio nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca.


Takodje, na nedavno završenom Sarajevo film festivalu, mladi Ginić je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca.


 


Drama „Lost Country“ prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv režima bivšeg predsednika Jugoslavije i Srbije – Slobodana Miloševića, nevidjenog diktatora.


 Film pripoveda sudbinu mladog Stefana koji prolazi kroz ličnu revoluciju, jer je suočen sa bolnom činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.


Uloge u filmu tumače – Jovan Ginić, Jasna Duričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić.


Vladimir Perišić studirao je modernu književnost na Univerzitetu Pariz VII i režiju u filmskoj školi La Femis.

U okviru selekcije “Kinofondacija” festivala u Kanu je prikazao svoj diplomski film “Dremano oko” (2003), dok je njegov prvi dugometražni igrani film “Ordinary People” (2009) imao premijeru u okviru takmičarske selekcije “Nedelje kritike” u Kanu.

Perišić je učestvovao u kolektivnom filmu “Mostovi Sarajeva” (2014) sa Žan Lik Godarom, Kristi Pujom, Sergejom Loznicom, a i taj projekat je premijerno prikazan u okviru zvanične selekcije Kanskog festivala.Domaći filmovi prikazani na 30. Fesrtivalu evropskog filma Palić:
“KOMA”, “ZAŠTITA PRE SVEGA”, “VIŠE OD ŽIVOTA”

U glavnom takmičarskom programu van konkurencije, na Letnjoj pozornici Palić za vreme jubilarnog 30. izdanja Festivala evropskog filma na Paliću, prikazan je film “Zaštita pre svega” reditelja Pavla Vučkovića, afirmisanog po svom prvom filmu “Panama” (2015).
Igraju – Aleksandar Radojičić, Stevan Blažić i drugi.

Ovo je priča o dva mlada para iz Beograda, koji pokušavaju da započnu vezu u vreme pandemije korona virusa. U želji da stupe u intimne odnose sprečava ih to što nemaju odgovarajuću “zaštitu”, što ih i motiviše da krenu u potragu.
Tokom večeri oni susreću veliki broj veoma izopačenih likova, koji stoje na putu njihovoj sreći.
Film je predstavljen i na Dunav Film Festu u Smederevu, tako da se očekuje da krene redovno u bioskope.


Vučković je ovih dana krenuo u snimanje svog najnovijeg filma triler “Mraz” uz podršku Filmskog centra Srbije. Autor poznat po svom nagradjivanom kratkometražnom filmu “Beži, zeko, beži” (2011), kada ne snima filmove, realizuje serije, uglavnom sitkome kao – “Dva muškarca i tetka”, “Sinđelići“.
U selekciji “Paralele i sudari” u bioskopu Abazija na Paliću van konkurencije prikazan je film “Penal i seksualni život Ane Đ” rediteljki Milice Stojanov i Ane Đorđević.
 Radnja ovog ostvarenja smeštena je u proleće 2020. godine, takodje kao i prethodni film, kada je buknula pandemija virusa Kovid 19, pozorišta su prekinula rad.


 Ipak rediteljka Ana dobija ponudu da dramatizuje i režira roman “Golmanov strah od penala”, remek delo austrijskog dobitnika Nobelove nagrade – Petera Handkea, istovremeno izuzetnog ljubitelja Srbije i srpskog naroda. To je veliki izazov i šansa da se pokrene posustala karijera.ANA ĐORĐEVIĆ

Kao specijalna projekcija u bioskopu Abazija prikazan je film “Koma” reditelja Petra Jakonića.
Devedesete godine 20. veka su najturbulentniji period posle II svetskog rata na ovim prostorima i proizvele su mnogo dramatičnih situacija. Gradovi su rušeni, krv je tekla, ljudi su ginuli.


Jednu od uloga tumači Ivan Tomić, nedavno zapažen u bioskopskom filmu „Ne igraj na Engleze“ (2022), prema istoimenoj hit predstavi u Beogradskom dramskom pozorištu čiji je stalni član.


Film “Više od života” Aleksandre Lazarovski bio je na Paliću u selekciji “Mladi duh Evrope”, a prati Borisa, mladića iz Srbije, koji napušta svoju zemlju i najmilije kako bi ilegalno emigrirao u Francusku, gde će raditi na gradilištima. Dan pre polaska, Boris se oprašta od svog sela, ali će susreti ljudima promeniti tok njegovog odlaska.

Naravno, kao i uvek :

Nastaviće se  …..

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG – Music Pocket


KOMA
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here