Premijere filmova “Pretty Strong” i “Wongar” u Domu omladine

Dokumentarci na programu 8. i 14. marta

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Dom omladine Beograda, osim tradicionalnog 67. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, za ljubitelje sedme umetnosti predstavlja dva dokumentarna ostvarenja koja će imati ekskluzivne projekcije u Velikoj sali – “Pretty Strong” i “Wongar”8. i 14. marta. 

  Premijera sportskog dokumentarnog filma “Pretty Strong” biće upriličena na Dan žena, jer su u fokusu priče osam neustrašivih penjačica i njihov put ka vrhu u tom ekstremnom sportu.
  Grupa od 8 sportistkinja čine težište penjačkog filma o ženama, od žena, a namenjen je svima, kako ističu iz produkcionog tima “Never Not Collective”.

  Avantura adrenalinskog ostvarenja prati sudbinu neke od najjačih penjačica na svetu tokom istraživanja novih penjališta, uspona najtežih smerova i pomeranja sportskih i svojih granica.   
 Ovo je film o nekim od najboljih penjača na planeti koje uspevaju da pokidaju smerove i pokažu šta ih drži u vrhu sporta.

 Penjačice koje nastupaju u dokumentarnom filmu “Pretty Strong” su Nina Vilijams, Kejti Lambert, Daila Oheda, Hejzl Findli, Izabel Faus.

  Ulaznice kupljene za premijeru filma koja je trebalo da bude održana još u martu 2020. godine, važiće za ovaj novi termin održavanja programa.


Trejler filma 


Projekcija i razgovor o poznatom filmu “Wongar (2018)  rediteljkeAndrijane Stojković biće održani 14. marta, takođe u Velikoj sali.  

Moderatorka razgovora sa autorkom filma biće Jovana Nikolić, producentkinja. 

 
  Andrijana Stojković je kompletan autor ostvarenja, jer je osim režije potpisala scenario, montažu, a bila je i koproducent sa svojom kompanijom „All Inclusive Films“ i sa kolegama Jelenom Stanković i Miroslavom Mogorovićem ispred kuće “Art & Popcorn“.

 

  Radnja dokumentarca je sledeća: Australijski pisac  srpskog porekla, Vongar, živi povučen život u predgrađu Melburna, brinući se o svojih 6 dingoa.
  Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen, ali u isto vreme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan.
  Veterinari sugerišu Vongaru da uspava psa, ali se on se tome snažno suprotstavlja.   
  Vongar veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima: uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.  “Australija me je oduvek fascinirala, opčinjavala su me njena prostranstva i nadala sam se tome da se preselim i živim u Australiji, daleko od Evrope i stalnih oružanih sukoba koji su potresali moju zemlju, reči su rediteljke Stojković
 
 “Posebno su me zanimala činjenica da u nijednom od 600 aboridžinskih dijalekata ne postoji reč za rat.
  Među knjigama o Australiji koje sam čitala naišla sam na zbirku kratkih priča koje je napisao neki B. Wongar.
  Bila sam iznenađena kad sam otkrila da je on moj zemljak i da mu je ime Sreten Božić.

  Mnogo toga se može naučiti iz života u kojem se Australija susreće sa Srbijom, iz toga da se muškarac bele kože posvećuje ženi različite kulture i boje kože, da u 21. vek stiže mudrost stara više od 60.000 godina.
  Vongarov kompleksni multikulturalni susreti ulaze oblasti o kojima je neophodno još mnogo promišljanja”
,  zaključila je rediteljka. 

Andrijana Stojković je diplomirala na Katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gde danas radi kao docent.
   Autor je 7 kratkih igranih i 8 kratkih dokumentarnih filmova, i snimila je po jedan srednjemetražni, dugometražni dokumentarni i dugometražni igrani film – “The Box” (igrali su – Ivan Đorđević, Marko Janketić, Srđan Žika Todorović).

 Njeni filmovi su učestvovali i bili nagrađivani na međunarodnim filmskim festivalima kao što su IDFA, HotDocs, Rotterdam IFF, FidMarseille IFF, Raindance IFF, Sofia IFF, Havana IFF.
  Osnivač je producentske kuće ALL INCLUSIVE FILMS i jedan od pokretača Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture FILMKULTURA.

 

  Ulaz na njen jednočasovni film “Wongar je besplatan.   

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Mjuzikl „Parče Brodvejske noći“ 17. septembra u Kombank Dvorani: Ivana Peters, Jelena Gavrilović, Marko Marković

Budući muzički spektakl u najavi sa hitovima iz filmova "Čikago", "Kosa", „Mulen ruž“, „Fantom iz opere“ BEOGRAD, 5. avgusta (Tanjug)...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket