Premijera ratnog filma „Heroji Halijarda“ Radoša Bajića – 10. oktobra u Mts Dvorani, objavljen i zvanični trejler

Velika i značajna ekipa srpskih i američkih glumaca

0
Reklama

Velika i značajna ekipa srpskih i američkih glumaca

BEOGRAD, 2. avgusta: Tačno godinu dana od kada je pala poslednja klapa, producentske kuće „Contrast studios“ i Telekom Srbija predstavljaju zvanični trejler dugo očekivanog filma „Heroji Halijarda“ srpskog reditelja, scenariste i glumca Radoša Bajića, čija će se velika nacionalna premijera održati 10. oktobra u beogradskoj Mts Dvorani.

Ratna drama inspirisana istinitim događajima, “Heroji Halijarda” neispričana je priča o tragediji jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, o ljubavi i dobroti, sa pitanjem ima li danas heroja, i da li su oni postojali u nekom drugom vremenu.

U proleće 1944. godine, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao “Operacija Halijard”.
Heroji Halijarda_Radoš Bajić


“Heroji Halijarda” priča je o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane.

Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.

Reditelj i scenarista filma Radoš Bajić ističe da je želeo da snimi “Heroje Halijarda” zato što je zadivljen i inspirisan ovim veličanstvenim istorijskim događajem.“Zato što je u trenucima potpunog beznađa, prepušten volji i milosti onih čije je sinove spasavao, ovaj jedinstveni poduhvat u leto 1944. godine na svojim plećima izneo srpski narod, predvođen Jugoslovenskom kraljevskom vojskom, koja se borila protiv nemačkih okupatora, ali i protiv nadolazećeg komunizma“, istakao je Bajić i dalje nastavio izlaganje na ovu temu.

„ Zato što me je u kolektivnoj nacionalnoj nesreći jednog naroda, u vrtlogu ratnih strahota i tragici vremena čiji su protagonisti članovi jedne tipične seoske porodice, zanimala monumentalnost operacije “Halijard”, ali mnogo više lična drama pojedinaca. Zato što su u periodu od maja do septembra 1944, uz velika odricanja i ogromne žrtve, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani, podno planine Suvobor, srpski seljaci od sigurne smrti spasili 508 američkih i savezničkih pilota, što je primer retko viđenog dobročinstva, prijateljstva, humanosti i herojstva”, poručuje Radoš Bajić, koji je na projektu predano radio pet godina, između ostalih i sa koscenaristima Dušanom Kovačevićem i Strahinjom Madžarevićem.

U ovom velikom filmskom delu o patriotizmu i dobročinstvu našeg naroda, našlo se skoro stotinu stranih i domaćih glumaca, među kojima su: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Nebojša Dugalić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Radoje Čupić, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković i drugi.

Tu je i veliki broj talentovanih mladih glumaca: Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić, Ognjen Nikola Radulović, Nemanja Rafailović, a pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu projekta čine i strani glumci sa engleskog govornog područja: Stiven Mur, Skot Aleksander Jang, Majkl Stoki, Adam Devenport, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke, Kevin Klark…

Veliku filmsku ekipu, uz reditelja i scenaristu Radoša Bajića, čine i direktor fotografije Predrag Jočić, montažer Stevan Marić, scenograf Jelena Mirković, kostimograf Boris Čakširan, masker Mirjana Stevović, snimatelj zvuka Vladica Budić, dizajner zvuka Igor Perović, miks zvuka Roland Vajs, kompozitori Bilja Кrstić i Dragomir Miki Stanojević, supervizor vizuelnih efekata Boriša Simović i mnogi drugi.

Domaćin projekta je opština Gornji Milanovac. Projekat je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodina, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, dok je distributer kompanija „Art vista“.

Nakon distribucije filma u bioskopima, prema originalnom planu biće emitovana i mini serija naziva „Vazdušni most“ od 6 epizoda, na RTS-u i kanalu „Superstar“ Telekoma Srbije.


Inače je u poslednje vreme tihi trend da se snimaju epohe ili ratne teme u domaćoj kinematografiji, tako je nastao promašaj „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, započet je pa stopiran projekat „Košare“ Balša Đoge, snimljen je uspešan ratni triler „Oluja“ Miloša Radunovića, a uveliko se snima i „Zlatni rez 42″ Lordana Zafranovića.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here