PREMIJERA PREDSTAVE „AUDIJENCIJA“ 20. MARTA U AKADEMIJI 28

MIODRAG RADONJIĆ I NIKOLA RAKOČEVIĆ U NOVOJ VERZIJI POZNATE DRAME

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoMIODRAG RADONJIĆ I NIKOLA RAKOČEVIĆ U NOVOJ VERZIJI POZNATE DRAME


Čuveni komad “Audijencija” češkog pisca i bivšeg predsednika Češke republike Vaclava Havela, sa tandemom popularnih glumaca Nikola Rakočević – Miodrag Radonjić, u režiji Milana Neškovića imaće premijeru nove verzije 20. marta na sceni Akademije 28 u Beogradu.

Drama napisana još 1975. u Srbiji je imala prvo izvođenje 1981. godine u Ateljeu 212, a glavne likove igrali su legendarni Bora Todorović i Petar Kralj.

Osim njih, kasnije dugi niz godina takođe na sceni Ateljea – Teatar u podrumu, a onda i na maloj sceni BDP-a, tu duo dramu tumačili su Sergej Trifunović i Vojin Ćetković, sa velikim uspehom, i sa tom predstavom su obišli čitavu Srbiju, kao i region.

Velika je odgovornost kada igrate komad koji je sa velikim uspehom već izvođen kod nas od strane velikih glumaca.
Nama je to podstrek i nadamo se da ćemo napraviti i našu “Audijenciju” koja će se dugo igrati”, izjavio je jedan od aktera Miodrag Radonjić, sve traženiji glumac, slavan po filmu i TV seriji “Južni vetar”, kao i krimi serijalu “Ubice mog oca”.


Foto: Alex Dmitrović
Mi smo se spontano okupili bez velikih pretenzija i iz dosadašnjeg iskustva mi se čini da je to skoro uvek najbolji način za stvaranje.
Zadovoljstvo nam je da radimo zajedno i radujemo se svakoj probi. Siguran sam da ćemo ujedno i zabaviti publiku, ali i da će se veoma zamisliti”,
zaključio je Radonjić, koga publika zna i po ostvarenjima rusko-srpske koprodukcije sa Milošem Bikovićem – “Balkanska međa” i “Hotel Beograd”.

Kolega Nikola Rakočević takođe je u poslednjem periodu dosta tražen, igrao je u serijama “Jutro će promeniti sve” (2018), a od novijih produkcija 2020/2021 – špijunska serija “Državni službenik” – sezona 2, “Kosti” Nikole Pejakovića, a uskoro će ga publika gledati i u seriji “Pevačica” Predraga Gage Antonijevića.
Od filmova, u bioskope će tokom 2021. stići “Mrak” Dušana Milića i “Kelti” Milice Tomović.


Radnja drame “Audijencija” se odigrava u pivari u kojoj radnik pivare i njegov direktor vode neobičan razgovor koji će nasmejati publiku, ali i ostaviti dubok utisak, što predstavlja politički satirikon iz doba Čehoslovačke i kulta ličnosti.

“Audijencija” je prvi Havelov komad, jednočinka bazirana na dijalogu između glavnog lika i njegovog poslodavca, pivara Sladeka, zaduženog za špijuniranje svog sagovornika.

Kako je Havel u vreme kada je napisao dramu bio zabranjen pisac, delo je izvođeno krišom, u sobama umesto u pozorišnim prostorima.
Intrigantna prošlost tog dramskog dela čini ga i danas izuzetno zanimljivim i provokativnim.

Naizgled običan, prozaičan, skoro prijateljski razgovor krije u sebi puno više od samo razmene porodičnih informacija, muških tajni.
Sam tekst na duhovit način problematizuje kako se osećaju i šta misle ljudi, koji su pristali da neko drugi razmišlja umesto njih.

Produkciju potpisuje Scena ASM, a prva repriza je zakazana odmah sutradan nakon premijere, dakle 21. marta, za ograničen broj ljudi uz poštovanje svih epidemioloških mera.


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ZORANU SIMJANOVIĆU POSTHUMNO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 67/68. MARTOVSKOG FESTIVALA

Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket