Premijera filma “Koncentriši se, baba” otvara Sarajevo film

Svetska premijera filma "Koncentriši se, baba", reditelja Pjera Žalica, otvoriće 26. Sarajevo film festival koji je u planu da se održi od 14. do 21. avgusta.

0
Reklama

Ovo je treći put da moj film otvara Sarajevo film festival, sa takvim iskustvom trebalo bi da mi je to rutina. Ali nije. Trema je ista kao i prvi put, jer je ovaj festival jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja, tako da je to velika odgovornost, ali i ogromna čast. Nadam se da smo napravili film koji je na nivou veličine događaja“, kaže Žalica.

Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine kada se brojna porodica, razbacana po celoj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke.

Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog lekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane, što prouzrokuje spletke, prevare i svađanja oko nasledstva koje će ostati iza nje, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu.

Uloge u filmu ostvarili su glumci Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Reditelj kaže da je bilo vrlo zahtevno, nabijen plan, ograničen budžet, vrlo nezahvalno doba godine za snimanje, dakle svi uslovi za stres, ali, bilo je upravo obratno, čisto uživanje i nimalo stresa.

Za to je zaslužna fantastična ekipa, i saradnička i autorska i produkcijska. Bio je to tim prijatelja spreman na sve, krvavi rad, ali i uživanje u druženju, privilegiji da možemo biti zajedno u jednom izazovnom i zanimljivom procesu”, kaže Žalica.

Film su producirali Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane.

Kako organizatori festivala ističu sigurnost i zdravlje gostiju i zaposlenih je prioritet.

Festival će biti održan u skladu sa savetima zdravstvenih stručnjaka. Ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definisanih smernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gde smo dužni da održavamo fizičku distance“, poručuju iz organizacije.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here