Premijera domaćeg filma „Ne igraj na Engleze” održana sinoć (10. maj) u Mts Dvorani u Beogradu

Suze za Marka Živića – zaista je otišao suviše prerano

0
Reklama

BEOGRAD, 11. maja (Tanjug) – Svečana premijera novog domaćeg filma “Ne igraj na Engleze” Slobodana Pešića održana je sinoć (10.05.) velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu, kao posveta prerano preminulom glumcu Marku Živiću (1972-2021), koji tumači jednu od tri glavne uloge u ovom ostvarenju.

Autorska i glumačka ekipa novog igranog srpskog filma je prošetala crvenim tepihom i poklonila se na kraju projekcije filma, a mnogi u publici su bili u suzama upravo zbog glumca Marka Živića, koji nas je zauvek napustio od posledica virusa korona 14. oktobra 2021. godine.

Glavne role tri zavisnika iz sportskih kladionica, osim Živića, tumače –Ivan Tomić & Daniel Sič, na osnovu istoimene hit predstave koja je bila na repertoaru Male scene Beogradskog dramskog pozorišta – 14 godina, sa više od 250 izvođenja.

Tada su tri lika igrali isti glumci kao i na filmu – Ivan Tomić, Daniel Sič i nedavno preminuli Marko Živić, a drugih karaktera u toj komediji nije bilo.

Kako jednu od “uloga” u filmu tumači i luksuzni Bentley automobil, ispred Mts dvorane je bio postavljen auto na posebnom mestu tokom premijere filma.

Glumci u pratećim ulogama kao dopisani u odnosu na originalni tekst su: Frano Lasić, Vesna Čipčić, Milorad Kapor, manekenka Irena Mišović, Isidora Građanin, Marija Vicković, Đorđe Kreća, Mariana Aranđelović.Film „Ne igraj na Engleze“ prati trojicu dugogodišnjih prijatelja Buleta, Piksija i Pauna (Marko Živić, Daniel Sič i Ivan Tomić) koje povezuje zajednička strast prema klađenju na rezultate utakmica engleske fudbalske lige. Tokom samo jednog poluvremena, neizvesnost rezultata će izbaciti na površinu kompleksnost njihovog odnosa, ssto podrazumeva ssokantno otkrivanje raznih tajni.

Iako veoma različitih karaktera, tri junaka imaju zajednički aktivan hobi – sportsko klađenje ali ovog puta je ono više od igre, jer je svakom od njih očajnički potreban novac: prvi da vrati dugove zelenašima, drugi da vrati novac svojoj verenici i da sakrije da je potrošio iznos na to, a treći jer ima svoje razloge. Samo jedan rezultat će zauvek promeniti njihove živote i staviti na „kocku“ njihovo 30-godišnje prijateljstvo kroz mučne tajne koji će ih neprijatno iznenaditi.

Scenario se prilično razlikuje od pozorišnog komada, dosta je prossiren sa novim, sporednim likovima koji čine svet trojice junaka i nadgradjen raznim komičnim situacijama.

Reditelj Slobodan Pešić ujedno je napisao i scenario na osnovu dramskog teksta Vladimira Đurđevića, i donekle je i promenio žanr, te od jedne laganije komercijalne komedije, stvorio jednu socijalnu generacijsku dramu i osvešćenu savremenu priču o gubitnicima sa beogradskog asfalta.

Tako da su mnogi poznati glumci ovde prisutni tek u manjim ulogama, vinjetama ili “kameo” pojavama, da obogate priču poput scenografije, ali nemaju neku dublju funkciju i razradu. Tu je prilika propuštena da film ima obilje i uvrnutog materijala po uzoru na razne stilizovane moderne komedije Engleske, Francuske ili SAD.

Proslavljeni glumac Frano Lasić odigrao je efektnu epizodnu rolu negativca, ugladjenog uterivača dugova koji je prilično nemilosrdan, ali to radi sa stilom i manirima.

Glumica u usponu Isidora Građanin jedina igra dve uloge u filmu, ssto je bio poseban izazov, čak govori tri jezika – engleski, srpski i – paštunski, koji je naučila od jednog migranta.
Oba ženska lika su joj atraktivna i na neki način fatalna po razne junake ovog filma.
Paštunski jezik je zvanični nacionalni jezik u Avganistanu, i zapadnom Pakistanu, govori ga inače izmedju 28 i 42 miliona ljudi širom planete. Svaka joj čast na tako uverljivom izgovoru.

Ivan Tomić je osvojio Specijalnu nagradu na Festivalu u Nišu 2021, kada je imao premijeru u Srbiji. 

Kasnije je film bio prikazan na ponekim domaćim letnjim festivalima 2021. van konkurencije.


Reditelj Slobodan Pešić, poznat po svom jedinom filmu “Slučaj Harms” (1987) sa Franom Lasićem u glavnoj ulozi, vratio se kinematografiji nakon više od tri decenije, i probudio se iz umetničke hibernacije, predugog zimskog sna.

Direktor fotografije je Predrag Bambić, montažer Milan Jakonić, kostimograf Dragica Laušević. Originalnu muziku iz filma je komponovao i dirigovao džez umetnik Duško Gojković u izvođenju RTS Big Benda, što je prvi put da neko u svetu koristi njegovu muziku u filmu.

Film je snimljen u produkciji kuće “Eden Rock production” još 2019. godine, sa skromnijim sredstvima, a producent filma je Ivana Pešić.
Sama realizacija je trajala tri nedelje, i sada nakon tri godine izlazi zvanično pred publiku.

Među mnogim gostima premijere bili su pretežno bliski prijatelji i kolege Marka Živića, dramski i muzički umetnici koji su obogatili ovo emotivno i posebno veče upravo zbog večnog odlaska popularnog glumca sa televizije, iz pozorišta i na filmu.

Film će nakon beogradske premijere, večeras imati i svečanu premijeru u Novom Sadu, u bioskope širom Srbije stiže od četvrtka, 12. maja, a distributer je beogradska kucha „Fame Solutions“.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here